HER GIKK DET FEIL: Petter Northug etter fiaskoløpet i Skandinavisk Cup Piteå for halvannen uke siden. Der ble han utklasset av en gjeng unge norske løpere. Etterpå har han vært syk. Nå kan det likevel bli en gratis OL-billett. FOTO: NTB scanpix
HER GIKK DET FEIL: Petter Northug etter fiaskoløpet i Skandinavisk Cup Piteå for halvannen uke siden. Der ble han utklasset av en gjeng unge norske løpere. Etterpå har han vært syk. Nå kan det likevel bli en gratis OL-billett. FOTO: NTB scanpixVis mer

Petter Northug vinter-OL

Tilbudet blir stående: Petter selv har ikke sagt nei til gratis OL-billett

Kan ennå bli hentet inn til Pyeongchang som Norges 12.mann

SELV om trener Stig Rune Kvven nå sier at Petter Northugs OL-sjanser er små, blir tilbudet om en fri OL-plass stående:

  • Landslagsledelsen holder fast på en plan for OL-uttaket der Petter Northug blir Norges 12. mann

Så sterk er troen på at en konsentrert og motivert Petter fortsatt kan snu en stadig tristere sesong.

er spørsmålet mer om Petter tror på seg selv, og er villig til å gjøre den nødvendige jobben i ukene framover for å kunne stå klar som en reserveløsning i OL.

For beskjeden om at Petter Northug droppet sin siste mulighet til å vise at han fortsatt holder internasjonalt toppnivå, kom ikke uventet. Mest fordi forkjølelsen den siste drøye uka har gjort at han ikke har vært fysisk klar, men også fordi Petter lenge har kjempet med egen motivasjon. Det har vært vondt ikke å få vist hva han egentlig tror han er god for.

Den sjansen får han nå.

AT Petter Northug får en slik sjanse etter en vinter uten et eneste godt renn, forteller hvor gjerne landslaget ønsker å ha ham med i OL. Påstandene om en landslagsledelse som har motarbeidet skikongen, har aldri vært sanne:

  • Målet har hele tida vært å reise til OL med Petter i best mulig form.

Akkurat det er denne vinteren blitt vanskelig ganske enkelt fordi den formen aldri har vært der.

ÅRSAKENE til formsvikten er mange. Vinter for vinter er Petter Northug som langrennsløper blitt mer sårbar. Helt siden 2013 da han selv vraket landslaget, har han manglet et optimalt opplegg i en treningsgruppe der han gjennom hele året jevnt får testet sitt eget nivå

Underveis har det skortet på nødvendig informasjon om hva Petter egentlig har gjort av trening for seg selv. Så har de få kjente testene forblitt lave, og formen mer og mer ujevn.

At han nå likevel er aktuell for OL i konkurranse med et norsk herrelangrenn som er bredere og sterkere enn noen gang, viser hvor store forventninger landslagsledelsen har til Petter som konkurransenes mester.

Det har de da også åpenbar grunn til.

LIKEVEL tar Petter en sjanse med den tiltenkte gratis OL-plassen sin ved ikke å møte opp i Planica. Nå er han avhengig av at andre mislykkes for i det hele tatt å få gå noen distanse i Pyeongchang.

Reelt sett har han hele tida kun vært aktuell som sprinter. Selv sprintstafetten blinker allerede rødt. Der er kandidatene mange, og Petters fysiske form for ustabil.

DET avgjørende blir verdenscupens klassiske sprint i Planica på lørdag. Der kan alle Norges fire OL-plasser bli tatt bare på et par minutter.

Johannes Høsflot Klæbo er selvsagt klar. Bak sportens desidert beste klassisksprinter har det vært svært ujevnt. Akkurat det kunne ha gitt Petter en mulighet, men nå er det så tett på OL at ferske resultater trumfer gamle meritter:

  • Kommer tre av kvartetten Emil Iversen, Eirik Brandsdal, Pål Golberg og Sondre Turvoll Fossli til finalen lørdag, er det norske OL-laget gitt.

Da er Northug uaktuell som noe annet enn reserve.

OGSÅ planen om å ha med Petter som Norges 12.mann kan ryke i Planica. Opplegget baserer seg på en OL-tropp med 11 kjente løpere som i utgangspunktet har kvaliteter til å dekke opp hver eneste distanse. Det er det som gir ledelsen sjansen til å gamble på at Petter Northug til slutt finner sitt gamle jeg i sporet.

Men denne planen har ingen gardering for overraskelser. Hvis vinterens unge sprintkometer Kasper Stadaas eller Fredrik Riseth plutselig skulle følge Johannes Høsflot Klæbo tett i finalen på lørdag, får ledelsen en utfordring også med selve troppen. Spesielt hvis sprintlaget samtidig virker klart.

Da kan toppidrettssjef Tore Øvrebø til slutt stoppe Petter Northugs OL-plass. Det er Olympiatoppen som er ansvarlig for det endelige uttaket. og der er man svært skeptisk til å la følelsene bestemme over de virkelige resultatene.

I den tenkningen blir en ung sprintreserve et riktigere norsk OL-valg, enn en mester som kanskje ikke får gå.