Tilbudt å skrive avslørende bok

17. august 1998 ledet Nils Johan Semb sin første landslagstrening på Bygdøy i Oslo. Etter Spania-kampen på Ullevaal 19. november - eller i beste fall etter EM 2004 - kan det bli bok av oppturene og nedturene med Norge.

LA MANGA (Dagbladet): - Ja, jeg har fått forespørsler om å skrive bok, innrømmer Norges landslagstrener overfor Dagbladet. - Jeg utelukker heller ikke at jeg kommer til å gjøre det. Men jeg har ikke bestemt meg - ingen ting er klart. Akkurat nå har jeg ikke tanker for andre ting enn de to avgjørende kvalifiseringskampene mot Spania.

Nils Johan Semb åpnet med to fantastiske år som landslagstrener og tok Norge til EM i Nederland og Belgia sommeren 2000. I den første sluttspillkampen headet Steffen Iversen Norge til 1- 0 seier over Spania. Men fotballkritikerne, som hadde sett Norge i to VM-sluttspill under Drillo på 90-tallet, ville ha mer enn bare en trekampers sommerutflukt.

Og så var det akkurat det de fikk.

Dermed endte Nils Johan Sembs første store triumf i knestående fortvilelse i Arnhem (Spania scoret to mål mot Jugoslavia på overtid da vi trodde vi var i kvartfinalen etter en begredelig 0 - 0 match mot Slovenia) og massiv kjeft og mediekritikk i bakkant.

På kant med media

Der og da kom Drillos etterfølger på kant med store deler av media. Og folket. Spillestilen var plutselig gammaldags og forutsigbar - Norge ble slått ut av EM fordi vi tenkte mer på å forsvare oss enn å score mål og underholde. Og fordi han sto på sitt - det vil si at Norge var nødt til å ha en knallhard velorganisert og defensiv tankegang i bånn for alt man skulle gjøre på den internasjonale arenaen - økte trykket mot Semb.

Til slutt ble det en storm som aldri la seg.

Nils Johan Semb kjempet tilbake på faglig grunnlag. Han svarte på kritikernes ønsker om forandring med nye prekener fra sin egen, Drillos og NFFs grunnfestede fotballfilosofi. Men til slutt ble det for mye, og høsten 2001 stilte han jobben sin til disposisjon.

Fordi han kom til den konklusjon at det var umulig å slåss mot journalistiske vindmøller.

- Jeg stilte bare et spørsmål, sier han. - Jeg trodde nemlig ikke da, og gjør det heller ikke nå, at folk er mer opptatt av ballbesittelse enn det å komme til et sluttspill. Og svaret jeg fikk var klart og tydelig - jeg var fortsatt ønsket som landslagstrener.

- Og derfor fortsatte jeg i jobben.

Holdt tankene inne

Men Nils Johan Semb kom tilbake uten å si så altfor mye. Han sa egentlig ikke noe som helst om de tankene han hadde gjort seg etter at han stilte sitt kabinettsspørsmål og dro til fjells. Og hvordan han egentlig hadde det etter at Norge i EM 2000 ble slått ut på overtid i en annen kamp enn den han sjøl satt og så på, og hvis resultat han var overbevist om ville holde til Norges første internasjonale kvartfinale, fikk vi heller aldri vite.

Ut over at han selvfølgelig var veldig skuffet.

Men hva han tenkte der han sto og terapimalte låven hjemme på gården sin i Åsgårdstrand etter hjemkomsten fra Nederland kunne det vært interessant å vite. Og ikke minst - hvordan han bestemte seg for å rette ryggen og møte den kritikerstormen som bare ville øke i styrke. Men Nils Johan Semb holdt tett om alt dette, og gjorde bare som han alltid har gjort og fortsatt gjør.

Han rettet fokuset mot den neste oppgaven.

Sjøl da de utenomsportslige sakene kulminerte med Myggen-boka lot han aldri sine egne følelser slippe ut i media.

Interessant dokument

- Hvis det blir bok, så vil det være et interessant dokument, sier Nils Johan Semb. - Jeg har veldig mye å fortelle. Og det handler ikke om det å lede et landslag i medgang - det er en uproblematisk jobb.

- Det er i motgang du virkelig får prøvd deg.

- Ble omgivelsene i tøffeste laget?

- Det ble en støyfaktor som var vanskelig å forholde seg til. Vi skulle ikke bare skape resultater - vi skulle absolutt gjøre det på en annen måte. Det vil si at kritikerne ville ha de samme resultatene i en ny innpakning. Samtidig ga de inntrykk av at hele Fotball-Norge var av samme oppfatning.

Men Nils Johan Semb sto på sitt og sa at folket helst ville ha resultater. Uten å møte ordkrigen hevdet han bare at det han oppfattet som Fotball-Norge hadde en annen mening. Og han vil ikke si noe mer enn det - før i en eventuell og oppsummerende bok.

Som egentlig bør komme.

SKRIVER BOK? Landslagssjef Nils Johan Semb er tilbudt å skrive bok om åra som norsk landslagssjef og innrømmer at det er fristende. Semb mener han har mye interessant å melde fra sine mer enn fem år som sjef. Men før han sier ja eller nei til bokskriving, vil han gjøre unna de to kampene mot Spania. Foto: Arnt E. Folvik