Tildelt Egebergs Ærespris

Therese Johaug er årets vinner av Egebergs Ærepris. - Jeg tror ikke siste ord er sagt, sier NRK-kommentator Jann Post.

PRISVINNER: Therese Johaug er årets vinner av Egebergs Ærepris. Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo/Sjusjøen (Dagbladet):

- Jeg blir jo veldig rørt da jeg hører på begrunnelsen. En pris jeg setter veldig stor pris på. Det er en av de største prisene man kan få i norsk idrett, sier Therese Johaug til NRK.

Johaug mottok Kammerherre Egebergs Ærespris under det nasjonale skirennet på Sjusjøen fredag formiddag.

Tildelingen skjer til tross for at Johaug tidligere har vært utestengt for brudd på det internasjonale dopingreglementet.

Komiteen har vurdert sak og konklusjon fra CAS (Idrettens Voldgiftsrett). Hvis Johaug hadde vært dømt for doping i betydningen av å ha forsøkt å jukse seg til bedre prestasjoner, ville hun ikke vært aktuell for Egebergs Ærespris. Johaug er imidlertid verken tiltalt eller dømt for forsøk på juks, hun er tiltalt og dømt for brudd på dopingreglementets krav til aktsomhet fra utøveren, heter det i begrunnelsen.

- Jeg tror ikke siste ord er sagt. Jeg tror vi får en debatt utover dagen i dag. Det hun har gjort på friidrettsbanen ved siden av å være verdens beste langrennsløper, er imponerende. Men det er likevel grunn til å stille noen spørsmål, sier Jann Post om utdelingen.

SPORTSNYHETENE: Therese Johaug (32) fikk en drømmestart på sesongen og vant minitouren i Finland. Bak ble det et voldsomt drama. Video: NRK Vis mer

Johaug sier at kritikken ikke plager henne:

- Det har egentlig ikke påvirket meg noen ting. Jeg har hatt så stor glede av å konkurrere på friidrettsbanen og i skisporet. De kritikerne skal få mene det de mener, så tar jeg med meg den gleden med å drive på med begge idrettene, sier Johaug til Dagbladet og fortsetter.

- Det er ikke noe jeg har fokusert på for å si det sånn. Jeg setter utrolig pris på at komiteen har valgt at jeg skal få denne prisen her, det er noe jeg verdsetter veldig høyt.

- Johaug har prestert på aller høyeste nivå for å oppfylle kriteriene. Hun er verken tiltalt eller dømt for juks eller forsøk på juks - hun er tiltalt og dømt for uaktsomhet. Jeg håper for Therese skyld at vi greier å være åpne og ærlige på at hun ikke er dømt for juks, men for uaktsomhet. Det er trist for Therese, jeg håper for hennes skyld at vi er ferdig med diskusjonen nå, sier Børre Rognlien til Dagbladet.

I pressemeldingen fra Norge idrettsforbund står komiteens vurderinger med tanke på kriteriene.

Johaug hadde sitt internasjonale gjennombrudd under verdensmesterskapet på ski i Sapporo i 2007. Siden 2007 har Johaug tilhørt den ypperste verdenseliten og hatt en rekke internasjonale topplasseringer i langrenn. Hun har tre olympiske medaljer, 10 gull i VM og vunnet Tour de Ski tre ganger.

Hun har vunnet 14 NM-gull (senior), samt flere sølv- og bronsemedaljer i både internasjonale og nasjonale mesterskap. Johaug har i tillegg blitt tildelt tre priser på Idrettsgallaen: Årets navn (2012) og Årets kvinnelige utøver (2016 og 2020).

Johaug dokumenterte i 2019 at hun også er en meget god friidrettsutøver, med NM-gull både på 10 000 meter baneløp og i terrengløp.

Prestasjonene skjedde samme år som hun ble verdensmester på ski. Tre ganger individuell verdensmester på ski og to ganger norgesmester i friidrett i samme sesong (2019) er en prestasjon som skiller seg ut også blant vinnerne av Egebergs Ærespris. I 2020 løp hun 10 000 meter på bane på 31.40.67, som er under VM-kravet.

Ett av kriteriene for å bli tildelt Kammerherre Egebergs Ærespris er at kandidaten også skal være en god rollemodell for idrettens verdier.

- Det har skapt debatter. Det har vært splid i Idretts-Norge om hvorvidt hun kategoriserer for denne prisen eller ikke. Det går på dette prinsippet med god rollemodell for idrettens verdier. Det er ingen som betviler hennes idrettslige prestasjoner, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer