Tilegnet medaljen til ofrene fra 1972

Gil Fridman blir folkehelt i Israel. Brettseileren tok landets første OL-gull uansett idrett.

28-åringen vant gullet i Mistral-klassen 10 poeng foran grekeren Nikos Kaklamanakis etter å ha seilt i mål på annenplass i siste seilas.

- Det er utrolig at jeg er første israeler som vinner gull. Jeg følte det som om hele landet fulgte meg og dyttet meg framover, sa vinneren.

Han tilegnet seieren til de 11 israelerne som mistet livet i en palestinsk gisselaksjon under München-OL i 1972. Han lovet å besøke minnestedet og «vise dem» medaljen.

- Jeg er sikker på at de ser oss, og jeg er sikker på at familiene deres i Israel er lykkelige nå, sa han.

Ventet lenge

Israel har ventet i 40 år på sitt første gull.

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse, en drøm vi har hatt siden vi deltok i vårt første OL i Helsingfors i 1952, sa Israels lagleder Gilad Lustig.

- Fridman er vår største idrettsutøver. Vi har ventet lenge på at vårt flagg skulle bli heist og vår nasjonalsang spilt under seiersseremonien.

Fridman tok bronse i Atlanta-OL for åtte år siden. Han ble ikke tatt ut til Sydney-OL og la opp i to år før han gjorde comeback igjen for to år siden. Samme år ble han verdensmester.

I OL vant han to av 11 seilaser, men var aldri dårligere enn nummer åtte.

Gresk sølv

Fridman var på 2. plass sammenlagt før onsdagens avsluttende seilas, men ledende Ricardo Santos feilet stygt og ble bare nummer 17 onsdag. Dermed ble han uten medalje.

Kaklamanakis, som hadde æren av å tenne OL-ilden under åpningsseremonien, knep sølvet, mens bronsen gikk til briten Nick Dempsey.

- Jeg ble tildelt en stor ære da jeg i siste øyeblikk fikk sjansen til å tenne OL-ilden. Nå skaffet jeg også en medalje i siste øyeblikk, og det gjør meg enda gladere, sa Kaklamanakis som lå utenfor medaljeplass ved siste merke. En fenomenal spurt mot mål ga ham sølv.

(.NTB)