Tilfeldig til topps

Fattigmannsklubben Kjelsås i Oslo er på vei mot Tippeligaen. Ingen skjønner hvorfor. - Helt tilfeldig. Ballen spratt på ei tue, forklarer høyreback Øyvind Berre.

Kjelsås har av en eller annen grunn ikke tapt på ti kamper. Gutta skjønner ikke helt hvordan det har gått for seg. Nå rykker de opp i Tippeligaen hvis de slår Start i dag og Ullern neste helg.

- Det er ikke mer enn et par år sia vi ble rundspilt av 2. laget til Start. Vi var fornøyde med å tape 2- 1. Vi fikk ikke spille på hovedbanen engang, sier lastebilsjåfør og lagkaptein Rune Jarl.

Han har spilt i Kjelsås i fjorten sesonger. Tretten av dem i 2. divisjon og én i 1. divisjon. Nå føler han et visst behov for å kjøle ned forventningene. Kjelsås er ikke i Tippeligaen. Ennå.

Stas

- Myggen og de trente ved siden av, husker jeg. Det var skikkelig stas å få se på, sier valutamekler Øyvind Berre.

Kjelsås-veteranene står med henda i lomma i lørdagsrushet og venter på Kjelsås-trikken. Det er tjue timer til de skal møte opp på Grefsen Stadion. Normalt taper laget de fire- fem første kampene i høstsesongen.

- Vi kunne selvfølgelig sagt at detta var resultat av langsiktig, systematisk arbeid, sier Berre.

- Men det æ'kke sånn, vet du. Det er dødsmye tilfeldigheter. Vi hadde flaks som rykka opp til første i fjor. Ballen spretter på ei tue her og ei tue der. For tre uker sia, var jeg sikker på at vi skulle rykke ned i andre.

Schous Corner

Trikk nummer 12 er stappfull og skranglete. Berre og Jarl trøkker seg inn mellom to fylliker som er på vei til Schous Corner på Grünerløkka.

Du får ikke fri bil i Kjelsås. Du får to par sko. Tre hvis du krangler litt. Og 15000 kroner. Likt beløp til alle sammen.

- Jeg trur det er samlende for laget at vi ikke går rundt og lurer på hva folk tjener. Men det er noen som går rundt og er grisestolte over budsjettet vårt, og sier at vi er gode fordi vi har lite penger. Men det er piss, sier Berre.

- Du blir ikke god i fotball av å være blakk. Sannheten er at Kjelsås er en klubb som er dårlig til å skaffe spenn.

Flamingo

De fleste går av trikken på Carl Berners plass. Øyvind Berre og Rune Jarl setter seg bakerst.

- Sjekk om det sprøyter i setet før du setter deg, sier Jarl.

- Det lukter lynol bak her i helgene, sier Berre.

Vi passerer Kjelsås-spillernes stamsted Flamingo, går av ved Stadion Fysikalske i Grefsenveien og tusler mot banen som ligger blant noen eplehager bak Rimi.

- Det blir ikke noe særlig forskjell hvis vi rykker opp, sier Rune Jarl.

- Vi kommer ikke til å tjene mer. Det blir ikke mer trening. Vi får jo bare møte opp til kampene og se åssen det går.

- Alt vi trenger er transport og fotballdrakter.