GULL: Caster Semenya tok gull på 800 meteren i VM i London. Foto: Martin Rickett / PA Photos
GULL: Caster Semenya tok gull på 800 meteren i VM i London. Foto: Martin Rickett / PA PhotosVis mer

Caster Semenya, mann eller kvinne?

Tilfellet Semenya: - Jeg var verdensmester, men fikk aldri muligheten til å feire

Gull i Berlin, gull i Rio og gull i London, men debatten raser.

(Dagbladet): Søndag 13. august 2017 tok Caster Semenya fra Sør-Afrika gull på 800-meteren i London. Med tiden 1,55,16 satte hun ny personlig rekord med elleve hundredeler.

- Det pågår fortsatt en «omkamp» i det internasjonale friidrettsforbundet, som vil se på de reglene rundt kvinnelige utøvere med naturlig svært høye testosteron-verdier, som det er definert at Caster Semenya har, fortalte NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal, da Caster Semenya entret banen for sin 800-meterfinale.

Semenya var brutal på oppløpet, men behersket i feiringen. For historien rundt Caster Semenya er så mye mer enn historien om gull og sterke tider.

Sensasjonelt gjennombrudd

Måneden var august, byen var Berlin og Caster Semenya hadde de færreste hørt om.

Så kom finalen på 800-meter for kvinner. Den da 18 år gamle sørafrikaneren, knuste konkurrentene og tok sin første VM-medalje. Den kvelden var navnet Semenya på alles lepper.

BERLIN: Semenya entret friidrettens store scene med gull i Tyskland. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BERLIN: Semenya entret friidrettens store scene med gull i Tyskland. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

En av de mange som fikk øynene opp for Caster Semenya den kvelden, var NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

- Det var selvfølgelig overraskende, vi kjente henne ikke fra før og hun var svært ung. Det var ikke bare at hun slo igjennom, det var måten hun vant på som vekket oppmerksomhet. Og det er derfor søkelyset ble rettet mot henne.

For allerede før løpet ble det hvisket og tisket om hennes kropp. En kropp som var langt mer mannlig enn konkurrentene sine. Musklene var større, brystene mindre og hårveksten mer framtredende. Alle kunne se det og alle reagerte.

IAAF, det Internasjonale friidrettsforbundet, reagerte først.

Allerede tre uker før Semenya tok gullet, hadde IAAF startet prosessen med å kjønnsteste den 18 år gamle jenta. Smadring av personlige rekorder i det afrikanske juniormesterskapet fikk varsellampene til å lyse.

Utestengt

Semenya ble utestengt mens kjønnstesten ble behandlet. Det skapte reaksjoner.

Hennes trener fram til VM i Berlin, Wilfred Daniels, trakk seg i protest mot det sørafrikanske friidrettsforbundet.

Han mente Semenya hadde blitt lurt til å tro at hun skulle avlegge en normal dopingprøve, da det i realiteten var en prøve for å avgjøre hvilket kjønn hun egentlig var.

Spekulasjonene begynte å spre seg, og den australske storavisa Sydney Morning Herald hevdet de hadde resultatene av kjønnstesten som Semenya måtte igjennom.

Avisa skrev at den medisinske rapporten viste at Caster Semenya hadde både mannlig og kvinnelig kjønnsorgan. Hun hadde ikke eggstokker, men innvendige testikler, som produserte store mengder testosteron, proklamerte de.

Generalsekretæren i IAAF, Pierre Weiss, uttalte i den gang:

- Det er klart at hun er en kvinne, men kanskje ikke 100 prosent. Vi får se om hun har en fordel av å være mellom to kjønn, sammenliknet med andre, sa Weiss til nyhetsbyrået AFP.

Hyperandrogenisme

Resultatene fra kjønnstesten er hemmeligstemplet, men ifølge The Telegraph lider hun av hyperandrogenisme.

Hyperandrogenisme er en medisinsk tilstand som kjennetegnes av overflødig eller høyere nivå av androgener. Det vil si mannlige kjønnshormoner, slik som testosteron.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLEXER: Semenya feiret gullet i Rio de Janeiro med å vise frem musklene sine. Foto: Lee Jin-man / AP Photo
FLEXER: Semenya feiret gullet i Rio de Janeiro med å vise frem musklene sine. Foto: Lee Jin-man / AP Photo Vis mer

Dette forekommer fra naturens side, så Semenya hadde ikke dopet seg med testosteron, slik noen var overbeviste om. Hun ble frikjent, fikk beholde gullet og etter elleve måneder kunne hun konkurrere igjen.

Og nok en gang presterte hun godt. Under VM i Daegu i 2011 løp hun inn til sølv bak russiske Marija Savinova. Savinova som seinere ble selve ansiktet på den utstrakte russiske dopingen.

Føler seg snytt

Selv om ikke Caster Semenya har gjort noe ulovlig og dette er et spørsmål om biologi og ikke doping, så er det åpenbare forskjeller.

- Det er jo krevende, hun er jo kvinne, men med unormalt høye verdier av testosteron, som man antar er prestasjonsfremmende. Det spekuleres i at det kan øke prestasjonen med tre til fem prosent, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal til Dagbladet.

Den amerikanske friidrettsutøveren, Shannon Rowbury, som ble nummer seks på 1500-meteren under OL i London, er kritisk.

- Det utfordrer og truer integriteten til kvinners sport at intersex-utøvere skal konkurrere mot genetiske kvinner, fortalte hun til NBC.

Den italienske løperen Elisa Cusma gikk hardt ut mot Semenya etter hennes gjennombrudd i 2009.

- Denne typen mennesker burde ikke løpe med oss. For meg er hun ikke en kvinne. Hun er en mann, sa Cusma til New York Times.

Historien om Caster Semenya er derfor en sak med mange sider, to åpenbare. På den ene siden har vi en kvinne som ønsker å bedrive friidrett, samtidig som hun fra naturens side har en fordel over konkurrentene.

På den andre siden er konkurrentene, uten fordelen fra naturens side, som gjentatte ganger blir slått.

Regelendring

2011, samme år som Semenya var tilbake, innførte friidretten en ny regel.

- Friidrettskonkurranser vil fortsatt være delt i klasser for menn og kvinner fordi det er en forskjell i prestasjoner hos mannlige og kvinnelige eliteutøvere, først og fremst på grunn av mennenes høyere nivå av androgene hormoner, het det i en uttalelse fra IAAF, som NRK publiserte i 2011.

Det vil si at kvinner med hyperandrogenisme kan få delta i kvinneklassen, dersom androgennivået er under det mannlige spekteret.

Semenyas nivå var ikke det, derfor ble det satt i gang en hormonkur for å senke testosteronnivået.

- Hun var jo medisinert i to og det påvirket tilsynelatende prestasjon mye, sier Rodal.

Tross behandlingen løp hun inn til sølv på 800-meteren i OL i London. Nok en gang slått av russiske Savinova. Semenya står oppført med gull fra både Daegu og London, da russeren er tatt for doping.

Brudd på menneskerettighetene

Hormonbehandlingen fortsatte for Semenya, men seint i 2015 kom Idrettens voldgiftsrett, CAS, med en historisk dom.

Caster Semenyas advokat hadde anket regelen som førte til at Semenya måtte medisineres og CAS tapte.

Regelen om androgennivået hos utøvere var et brudd på menneskerettighetene, og Semenya kunne igjen konkurrere som sitt vanlige jeg, uten hormonkur.

Og nok en gang skapte det reaksjoner. OL i Rio sto for tur og Mats Wennerholm i Aftonbladet satt seg ned for å skrive kronikk om sverges håp på 800-meter, Lovisa Lindh. Der lød overskriften «Hun kommer til å møte et monster i Rio».

- Jeg er ikke falsk, jeg er naturlig

Monster er bare en av bemerkningene Semenya har fått kastet etter seg. Siden gjennombruddet i Berlin går det ikke et år, eller et stevne uten spydigheter og kvalmende meldinger.

Når hun gjorde comeback elleve måneder etter Berlin uttalte treneren følgende:

- Hadde dette skjedd andre utøvere hadde de kanskje vært døde nå. Men Caster er en sterk kvinne. Vi sa hele tida «Caster, glem disse tingene». Andre ville kanskje drukket gift, sa Michel Seme den gang.

Seks år etter gjennombruddet snakket Caster selv ut, i et intervju med BBC.

GLISET: Semenya smilte bredt under oppvarmingen i London. Foto: Martin Rickett / PA Photos
GLISET: Semenya smilte bredt under oppvarmingen i London. Foto: Martin Rickett / PA Photos Vis mer

- Det var opprørende og svært ydmykende. Man kan ikke kontrollere hva folk tenker. Det handler om en selv, sa hun til BBC og fortsatte:

- Jeg var verdensmester, men jeg fikk aldri muligheten til å feire. Det hele var en stor vits for meg.

Hun fortalte at uten familien ville hun ikke overlevd, før hun avsluttet med å si at hun kun ønsker å være seg selv.

- Jeg tror de forstår meg slik jeg er. Jeg er ikke falsk, jeg er naturlig. Jeg er bare Caster. Jeg vil bare være meg selv, jeg ble født slik og jeg ønsker ikke å forandre på det, sa hun til BBC.

Semenya anno 2017

Året er 2017 og Caster Semenya har akkurat vunnet 800 meteren i VM i London. Hun vant også gull på 800-meteren i OL i Rio.

Semenya er igjen dominerende på mellomdistanse, slik hun var for åtte år siden, bare 18 år gammel.

Om det får fortsette, er dog uvisst. Det som derimot er sikkert er at IAAF og deres leder Sebastian Coe, i september eller oktober i år vil møte med CAS.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HYLLEST: Etter en dominant oppvisning på oppløpet i London, fikk Caster Semenya gullmedaljen. Foto: Martin Meissner / AP Photo
HYLLEST: Etter en dominant oppvisning på oppløpet i London, fikk Caster Semenya gullmedaljen. Foto: Martin Meissner / AP Photo Vis mer

For den historiske dommen til CAS, er bare midlertidig. Da den ble iverksatt ga de IAAF to år på seg til å samle informasjon og bygge en sak mot kvinner som har hyperandrogenisme.

IAAF ønsker nemlig en endring, fordi utøvere med hyperandrogenisme har for store fordelere.

- Dette er et ekstremt sensitivt tema. Jeg ønsker ikke at utøverne skal demoniseres, men det er forbundets ansvar å skape en likeverdig plattform for kvinner i sport. Vi ønsker ikke å gjøre dette til en heksejakt, for ingen velger å jukse når det kommer til dette. Dette er ikke et dopingspørsmål, men et spørsmål om biologi, sa Coe til The Guardian.

Hvordan regelen blir i framtida, vet vi ikke, men slik reglene er per 16. august 2017, vil Caster Semenya være en dominerende utøver i årene som kommer.