Det ulovlige blir lovlig:

Tillater bannlyst smurning i OL: - En skam

FIS bekrefter til Dagbladet at fluorsmurning med C8-produkter, som forbys i EU, ikke er ulovlige å bruke under vinter-OL i Beijing. Flere skiledere reagerer sterkt på den uklare situasjonen.

MYE PÅ SPILL: OL i Beijing er neste viktige konkurranse for verdenseliten i langrenn. Men hvilke produkter de kan og skal bruke under skia, er uklart. For i Kina gjelder ikke de samme reglene som i EU. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
MYE PÅ SPILL: OL i Beijing er neste viktige konkurranse for verdenseliten i langrenn. Men hvilke produkter de kan og skal bruke under skia, er uklart. For i Kina gjelder ikke de samme reglene som i EU. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under vinter-OL i Beijing gjelder ikke de samme reglene som praktiseres i verdenscuprenn i langrenn.

Skismurning som inneholder fluorprodukter med C8/PFOA er ulovlig å bruke i EU og EØS - og dermed også forbudt å bruke i langrennskonkurranser, deriblant i verdenscupen.

Men i Kina gjelder ikke dette forbudet.

Det betyr at under OL i Beijing blir fluorsmurning med disse EU-forbudte produktene i praksis tillatte igjen.

Det bekrefter det internasjonale skiforbundet (FIS) til Dagbladet.

- Er fluorprodukter som inneholder C8/PFOA, som er forbudt i EU og EØS, lovlig å bruke i vinter-OL i Beijing?

- Det er for øyeblikket ingen forbud mot dette i Kina, svarer FIS til Dagbladet.

FRESER: Andreas Schlütter (t.v.), her sammen med Jens Arne Svartedal og Trond Iversen, er i dag langrennssjef i Tyskland. Han reagerer sterkt på det FIS opplyser til Dagbladet. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati
FRESER: Andreas Schlütter (t.v.), her sammen med Jens Arne Svartedal og Trond Iversen, er i dag langrennssjef i Tyskland. Han reagerer sterkt på det FIS opplyser til Dagbladet. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati Vis mer

Akkurat det har imidlertid vært svært uklart og dårlig kommunisert til de respektive nasjonale skiforbundene.

- Situasjonen er uoversiktlig. Det har vært etterspurt hele sesongen, ikke bare fra Norge, men fra flere nasjoner: Hva er de gjeldende reglene? FIS har egentlig ikke sagt noe til oss, sier norsk langrenns smøresjef Stein Olav Snesrud til Dagbladet.

Forvirring

For da Dagbladet tirsdag kontaktet ledere fra skiforbund i ulike nasjoner om problemstillingen, var konsensusen at de avventet en klar beskjed fra FIS.

- Vi har ikke fått noe offisiell avklaring fra FIS om hva som gjelder i OL, og vi må forholde oss til de reglene som blir gjeldende i OL, sier Espen Bjervig, langrennssjef i Norges Skiforbund, til Dagbladet på spørsmål om 1) C8-fluor tillates der, 2) om de frykter at konkurrentene vil bruke slik smøring i OL og 3) om det er aktuelt å bruke C8-fluor selv i Beijing.

Smøresjef Stein Olav Snesrud forfektet samme budskap.

- Vi avventer informasjon fra FIS. Når det dukker opp informasjon om hva som er lov eller ikke under OL, må vi vurdere hva vi vil gjøre, svarer Snesrud på de samme spørsmålene.

-SPENNENDE: Smøresjef Stein Olav Snesrud synes det blir spennende å se hvordan fluorforbudet vil håndheves fra neste sesong. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Fredrik Stuve Vis mer

Også Tysklands langrennssjef og tidligere toppløper Andreas Schlütter avventet tydelig beskjed fra FIS da Dagbladet først tok kontakt med tyskeren i går.

- Vi møtte problemet allerede i sommer og ba FIS om en klar linje. Teamet mitt overholder kravene med forbudet mot C8. Dersom forbudet ikke eksisterer i Kina, forventer vi en klar uttalelse fra FIS, sier Schlütter til Dagbladet.

- Etter min mening bør de samme reglene gjelde i OL som i verdenscupen.

FIS-meldingen skaper sinne: - En skam

Men nå sier altså FIS til Dagbladet at det per i dag ikke er ulovlig med C8-fluorprodukter under vinter-OL i Beijing.

- Så alt er tillatt i Kina mens FIS er vitne til det? Det er en skam, sier Schlutter til Dagbladet.

Storbritiannias landslagstrener Jostein Vinjerui reagerer også på dette.

- Det synes jeg er dumt, fordi vi har kastet alt med C8, men det er dessverre ingen garanti for at alle andre har gjort det samme. Det er vanskelig å avdekke, men mistenksomheten blir stor om noen nasjoner har urovekkende gode resultater, sier Vinjerui til Dagbladet.

- Man kan selvsagt si ifra til juryen, men en kommer ikke langt med det når det fremdeles er lovlig juridisk i Kina. Og moralske dilemmaer er det mange som ikke bryr seg om. Juridisk er det et stort problem fordi det er ingen konsekvens for å bruke det, mener han.

LEGEN: Bård Freberg, mangeårig landslagslege for skiskytterne, har tatt blodprøvene til Dagbladets undersøkelse av amatør-skismørere. Video: Bjørn Langsem og Christian Roth Christensen Vis mer

Advarsel om tollkontroll

I påvente at et testapparat som fungerer godt nok på alle nivåer, har de respektive nasjonale skiforbundene skrevet under på en tillitsbasert avtale hvor det enes om at C8-fluor ikke skal brukes.

- Norges Skiforbund har signert en avtale fra FIS, om at vi ikke skal bruke eller ta med ikke-godkjente produkter etter EU-direktivet. De produktene har vi ryddet ut av smøretraileren, sier smøresjef Snesrud.

- Hva konsekvensen av å bryte tillitsavtalen?

- Det har ikke vært noe klart svart på det. Det kan bli bøter på nasjonsnivå.

- Men ikke diskvalifisering av utøvere?

- Nei, det har det ikke vært snakk om. Det tar lang tid å analysere de prøvene, og jeg tror ikke det har noen tilbakevirkende kraft, svarer Snesrud.

Men i Kina endres spillereglene når EU-forbudet ikke lenger gjelder på kinesisk snø.

FIS' renndirektør Pierre Mignerey henviser Dagbladet videre til FIS' kommunikasjonsavdeling på spørsmål om problemstillingen.

- Frykter FIS at skinasjoner vil bruke fluorsmurning som de har lovet å ikke bruke under OL, når det ikke er forbudt i Kina?

- Alle lag som vil prøve å bruke fluorsmurning vil ta en stor risiko med å reise med det som er forbudte C8-produkter gjennom EU-land på vei til Kina, for eksempel gjennom tollkontroll, sier FIS til Dagbladet.

Når Dagbladet spør langrennssjef Bjervig, smøresjef Snesrud og skipresident Erik Røste i Norges Skiforbund om det er aktuelt å bruke C8-fluor i OL i Beijing, så lenge det ikke er ulovlig der, er responsen at de avventer endelig beskjed fra FIS.

- Vi venter fortsatt på ordentlig info fra FIS. I utgangspunktet har vi planlagt å reise med lovlige produkter, sier Snesrud.

- Nå opplyser FIS til Dagbladet at det ikke er noe forbud per i dag. Hvordan stiller Norges Skiforbund seg til problemstillingen i lys av det?

- Vi har ikke diskutert dette ferdig, så lenge vi ikke har fått ordentlig informasjon fra FIS. Det har vært etterspurt hele sesongen, ikke bare fra Norge, men fra flere nasjoner. Hva er de gjeldende reglene? Vi må bare vente på det, sier smøresjefen til Dagbladet og legger til:

- Vi har produktene det gjelder på et lager. Om det er tillatt å ta med, har vi muligheten til å ta det med, forteller han.

- Selv om disse produktene tillattes i OL, vil det likevel være en etisk diskusjon om det faktisk skal brukes? Eller vektes konkurranseaspektet tyngre i et OL?

- Det vil uansett være en etisk diskusjon, men det skal kjempes om OL-medaljer. Vi er der for å gjøre en best mulig jobb. Da må vi ha tilgjengelig så mange gode produkter som mulig innenfor det lovlige. Vi kan ikke gi oss selv en konkurranse-ulempe ved å ikke kunne teste ut produkter som er tillatt å bruke, sier Snesrud.

Smurning med C8-fluorprodukter kan gi en konkurransefordel, i hvert fall om det blir nullføre og varmere enn det per dags dato er spådd å bli i Beijing.

- På våt og kram nysnø skulle vi gjerne kunne teste ut flere av de gamle produktene på skitestingen, om det er lovlig å bruke i OL. Om de produktene er tillatte, ville vi også hatt det med på skitestingen på kaldt og trått føre, men inntrykket er at på slikt føre er de nye produktene vel så gode, sier smøresjef Snesrud.

Tysklands langrennssjef Andreas Schlütter er imidlertid tydelig i sin sak:

- Vi vil følge EU-reglene også i OL, sier Schlütter til Dagbladet.

Erik Røste, skipresident i Norges Skiforbund og FIS Council-medlem, sier:

- I FIS er det vedtatt et forbud mot all bruk av fluor. Implementeringen av vedtaket vil bli når det finnes en testmetode som kan avdekke fluor under skiene. Det er fullt fokus på å utvikle et testapparat, men det er komplisert da det skal fungere uten feilmargin, i all slags vær, på forskjellige såletyper med forskjellig slip og ikke minst med forskjellig type gli produkter som også kan brukes for å dekke over fluorprodukter, sier Røste til Dagbladet.

Testresultatene fra denne vinteren, blant annet fra verdenscuprennene på Lillehammer i desember er positive, mener Røste.

- Inntil totalforbudet mot bruk av fluor introduseres, må alle forholde seg til det som myndighetene bestemmer. EU har bestemt at bruk av C8/PFOA fluor i alle type produkter er forbudt. Dette er kommunisert til alle nasjoner og alle representanter for industrien og gjelder for skisporten som i alt annet som bruker fluor, sier skipresidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer