Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Morten P. kommenterer:

Tilliten kommer ikke tilbake

Therese Johaug har gitt fotballpresidenten pusterom i Høgmo-saken. Tilbake på banen er minimumskravet at ledelsen han viser er bedre enn det Erik Røste leverer i skiforbundet.

PUSTEROM: Fotballpresident Terje Svendsen skal evaluere jobben som gjøres rundt det norske landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PUSTEROM: Fotballpresident Terje Svendsen skal evaluere jobben som gjøres rundt det norske landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

DA TERJE SVENDSEN åpnet døra for en framskutt evaluering av Norge A på flyplassen i Baku fratok han Per-Mathias Høgmo tilliten. Gjennom å la skuffelsen ta overhånd, en tilstand som gjorde at han snakket fra hjertet istedenfor å bruke hodet, lot han ærlig- og åpenhetsmantraet fra fotballtinget i februar trumfe godt lederskap.

For du er ikke Komiske Ali selv om du ikke ønsker å kommentere det alle ser, den merkelappen får du først når du benekter det.

I slike situasjoner, selv om media synes det er gørr kjedelig, er det aldri feil å holde seg til planen.

AT HØGMO ER i trøbbel og sliter med resultatene, populariteten og troverdigheten er ingen ny situasjon. Den har eskalert siden tapene for Ungarn. Sånn er det å være trener for et lag der forventningene ikke matcher kvalitetene. Og det har Høgmo håndtert på sin måte, enig eller uenig, han har stått i stormen.

I visshet om at han hadde NFF i ryggen.

FOR DET VAR jo ikke to kvalifiseringskamper til han fikk i fjor høst. Det var to år. Da NFF ga Høgmo fornyet tillit var det for å ta Norge til VM. Og selv om den veien syntes å være uoverkommelig lenge før Tyskland-kampen, for nå å synes utopisk etter 0–1 i Baku, så er det ikke NFFs oppgave å så tvil om den sittende landslagstreneren er i stand til å gjøre jobben sin eller ikke.

Mistillit tar vi i media oss av.

NFFs oppgave er å stå last og brast med mannen helt til sluttpakka er ferdigforhandlet.

TILLIT ER NEMLIG en veldig enkel ting å forholde seg til. Enten har du det ett hundre prosent. Eller så har du det ikke. Det finnes ikke noe midt imellom, det er ingen tillittsskala. Og da Terje Svendsen lot skuffelsen løpe av med seg gjennom å framskynde evalueringen av Høgmos jobb, vel, da fratok han sin egen landslagstrener tilliten.

Da han onsdag sendte ut meldingen der glippen ble begrunnet med at «resultatene ikke har vært i samsvar med ambisjonene», gjorde han det verre.

DET OVERRASKER MEG fordi Terje Svendsen burde visst bedre. Han har jo vært med på det før, som styreleder i Rosenborg i 2007. Da Knut Tørums manglende resultater ble gjenstand for offentlig evaluering etter en verbal glipp fra den sportslige ledelsen opplevde fotballpresidenten at tillit ikke er noe man får igjen når tvilen er sådd. Og derfor ser jeg ikke hvordan Terje Svendsen og fotballstyret skal klare å evaluere tilliten tilbake til

Per-Mathias Høgmo, det er jo slått fast at resultatene ikke er gode nok.

Og kampene kan jo ikke spilles om igjen.

PER-MATHIAS HØGMO er en klok og erfaren mann. Han vet hva fotballpresidenten startet da han sa det han sa i Baku. Han vet at evalueringen ikke kan bli positiv når resultatene er negative, folket er forbanna og publikum på Ullevaal ropte «skyt» de få gangene San Marino var i angrep. Da hjelper det ikke med gode treningsuker, god inngang til kampene og «smoothe» hjemreiser.

Men han fortjener ikke å bli behandlet på denne måten, ingen trenere fortjener å bli sådd tvil om av sin egen arbeidsgiver.

Det er media som holder på med sånt.

Tilliten – den du har ett hundre prosent til du eventuelt mister den av årsaker som at «resultatene ikke har vært i samsvar med ambisjonene» – må arbeidsgiveren forvalte som kronjuvelene helt til det er nestemanns tur til å bære dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media