Romania - Norge, kl. 20.45 tirsdag

Tilskuer-forvirring

Norge forberedte seg på kamp uten tilskuere. Så fikk assistenttrener Per Joar Hansen «høre rykter» om noe annet og at tusenvis av barn skulle komme. Nå bekreftes dette.

GOD HELG PÅ JOBB: Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck var fornøyde etter 1-1-kampen mot Spania lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GOD HELG PÅ JOBB: Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck var fornøyde etter 1-1-kampen mot Spania lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Romania - Norge, kl. 20.45 tirsdag

BUCURESTI (Dagbladet): Kampen mellom Romania og Norge skulle gå for tomme tribuner i Bucuresti i morgen. Det har vært utgangspunktet til trener Lars Lagerbäck, assistent Per Joar Hansen og Norge.

Årsaken var de rasistiske tilropene til rumenske supportere under kampene mot Spania og Malta tidligere i EM-kvaliken. Det ble også brukt ulovlig pyroteknisk materiale.

Etter lørdagens kamp mot Spania uttalte assisttrener Per Joar Hansen overfor Dagbladet at han hadde «hørt rykter» om at det likevel skulle komme tilskuere på kampen. Dette i form av 26 000 barn, som skulle slippe inn gratis.

Dette bekreftes nå av Romanias medieansvarlig, Catalin Popescu, overfor Nettavisen. Og antall tilskuere kommer til å være enda høyere:

- Det stemmer, vi tillater at barn får se kampen, og vi kommer til å ha rundt 30 000 barn på tribunene, sier Popescu.

Arena Nationala i Bucuresti tar 55 000 tilskuere, og det betyr med andre ord at godt over halvparten likevel vil fylles.

Kaptein Stefan Johansen mente i helga at det ville være en fordel for Norge å spille uten tilskuere. Dersom håpet om EM-sluttspill skal leve gjennom kvaliken, må Norge vinne kampen.

Et race

Spania kan ingen gjøre noe med. Nå står racet mellom Sverige, Romania og Norge om andreplassen. De to beste lagene går til EM-sluttspillet neste sommer.

- Vi fikk med oss ett poeng mot Spania og er storfornøyde med det. Publikum på Ullevaal hjalp oss. Det er det ingen tvil om. Jeg har spilt for tomme tribuner én gang tidligere, mot Kroatia. Det var en rar følelse. Det blir nesten som en treningskamp, sier Johansen.

Men han er ikke i tvil om hvordan fotballen skal møte rasistene:

- Det er bare å straffe dem så hardt som mulig.

Det er Det europeiske fotballforbundet UEFA som eier EM-kvaliken. Grepet med å ta inn barn på kamper som i utgangspunktet skulle være folketomme, er blitt gjort før.

Venstreback Haitam Aleesami var blant dem som leverte varene den halvt magiske kvelden mot Spania. Han mener at Romania fortjente straffen fra UEFA om å spille for tomme tribuner.

- Fullt fortjent! Rasisme hører ikke hjemme, verken på eller utenfor fotballbanen. Det er bra at de slår hardt ned på det, sier Aleesami, som spiller i franske Amiens.

- Vi er i 2019. Det spiller ingen rolle om du har en annen hudfarge. Alle er laget av kjøtt og blod, og har et hjerte som banker.

Det er ingen hemmelighet at land i Øst-Europa sliter med rasisme på tribunen.

I kveld spiller England borte mot Bulgaria. I forrige uke gjorde de engelske spillerne det klart at de kommer til å gå av banen dersom de hører noe som går på hudfarge.

- Dette er alle spillerne enige om, forteller Chelsea-spiss Tammy Abraham.

- Ingen ønsker dette i fotball. Det påvirker ikke bare én person, men hele laget. Vi ønsker å vise verden at vi ikke aksepterer den type nedlatenhet.

Norges landslagsspiss, Bjørn Maars Johnsen, har selv bodd og spilt i Bulgaria:

- Øst-Europa er vanskelig å komme til. Publikum kan være litt gale.

Skade

Midtstopper Håvard Nordtveit pådro seg skade i brystområdet mot Spania og blir ikke med i morgen. Inn kommer trolig Even Hovland - som den eneste forandringen fra startoppstillingen mot Spania.

Både spillere og trenere var høyt oppe etter 1-1 mot Sergio Ramos og co. Men det er viktig å presisere: Med fire poeng opp til Sverige - og tre kamper igjen - skal veldig mye til for at Norge kommer på andreplass. Sverige tar imot Spania i morgen, så der ligger det et slags håp hvis vi slår Romania.

FINTET RAMOS: Martin Ødegaard skal la Real Madrid-stjerna Sergio Ramos få høre om driblingen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

- Jeg tror det er lenge siden Spania fikk så mye juling i en enkeltkamp som mot oss. Det var vanvittig imponerende av gutta, sier assistenttrener Per Joar Hansen.

Han nøler ikke med å konkludere overfor rasistene:

- Alle som driver med rasisme fortjener å få på pukkelen!

EM-KVALIK
Spania761018-419
Sverige742117-814
Romania741216-713
Norge724112-910
Malta71062-173
Færøyene70073-230
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer