DRAMATISK:  14 tilskuere ble sendt på sykehus, mens 14 andre fikk behandling på banen. Tilstanden til en gutt i tenårene er kritisk, men stabil, ifølge ESPN. Én mann fikk livstruende hodeskader og måtte opereres. Foto: REUTERS / Michael Brown / NTB Scanpix
DRAMATISK: 14 tilskuere ble sendt på sykehus, mens 14 andre fikk behandling på banen. Tilstanden til en gutt i tenårene er kritisk, men stabil, ifølge ESPN. Én mann fikk livstruende hodeskader og måtte opereres. Foto: REUTERS / Michael Brown / NTB ScanpixVis mer

Tilskuere kritisk skadd i racingulykke

Dagen før det legendariske billøpet Daytona 500 ble nærmere 30 tilskuere skadd i en massekrasj.

Ulykken inntraff kort før mål i løpet på Daytona-banen i Florida, og minst et dusin biler var involvert. Vrakdeler fra bilen til debutanten Kyle Larson ble slynget opp på hovedtribunen.

14 tilskuere ble sendt på sykehus, mens 14 andre fikk behandling på banen. Tilstanden til en gutt i tenårene er kritisk, men stabil, ifølge ESPN. Én mann fikk livstruende hodeskader og måtte opereres.

- Våre tanker og bønner går til fansene våre, sier Joie Chitwood, sjef for Daytona International Speedway.

Tilskuere forteller at dekk og andre vrakrester fløy gjennom lufta.

- En del av sikkerhetsnettet ble ødelagt. Heldigvis var førstehjelpere straks på plass, forteller NASCAR-president Mike Helton.

Høy hastighet Da uhellet inntraff, holdt bilene en fart på nær 300 km/t. Lederen Regan Smith prøvde å hindre Brad Keselowski i å komme forbi, og de to bilene var borti hverandre. Smiths bil skrenset og traff veggen. Keselowski mistet også kontrollen og kom i veien for flere andre biler. Derfra utviklet det seg raskt til en massekrasj.

Larsons bil ble kastet gjennom lufta og lagde et hull i sikkerhetsnettet. Blant vrakdelene som havnet på tribunen, var minst ett dekk.

Larson steg selv ut av vraket etterpå. Ifølge CNN kom alle førerne fra ulykken uten alvorlige skader.

Farlig idrett Etter en annen massekrasj fem runder før slutt ble Michael Annett sendt til sykehus for observasjon. 11 biler var involvert i det uhellet.

Tony Stewart vant løpet etter at han styrte utenom alle som krasjet foran ham.

- Vi har alltid visst at dette er en farlig idrett. Selv om vi har lyst til å feire, er jeg mer opptatt av de skadde, sa vinneren.

Til tross for ulykken vil søndagens hovedløp gå som planlagt, opplyser Joie Chitwood. Det er knyttet ekstra stor interesse til løpet ettersom Danica Patrick har beste startposisjon. Det er første gang en kvinne har det i Daytona 500.

(NTB)