- Tilskuerne er ikke fanger eller ville dyr

Blatter mener gjerdene dreper.

INNESTENGT: Manchester United-supportere klatrer opp gjerdet under en kamp mot Lille i Champions League for to år siden. Foto: REUTERS
INNESTENGT: Manchester United-supportere klatrer opp gjerdet under en kamp mot Lille i Champions League for to år siden. Foto: REUTERSVis mer

|||(Dagbladet.no) For ett år siden døde ni personer da et stengsel ga etter under en landskamp i Liberia og for et par måneder siden ble 22 klemt og trampet i hjel i Elfenbenskysten.

Nå mener Fifa-president Sepp Blatter at fotballen må ta affære.

Ifølge Associated Press har over 1300 tilskuere blitt klemt i hjel på overfylte stadioner under internasjonale kamper siden 1964. Blatter vil at gjerdene skal rives ned.

Supportere i bur
- Folk er ikke engang inne på stadion, kampen er i ferd med å starte og det er mye støy. Da presser de på. Gjerder er ikke egnet for fotball. Hvem er det som er plassert i bur? Fanger og ville dyr, sier Blatter.

Under Fifa-kongressen på Bahamas ble det i går holdt ett minutts stillhet for de 31 tilskuerne som har blitt klemt i hjel under VM-kvalifiseringskamper i løpet av det siste året.

RIV GJERDENE: Fifa-president Sepp Blatter ønsker at fotballstadionene skal være gjerdefrie. Foto: AP
RIV GJERDENE: Fifa-president Sepp Blatter ønsker at fotballstadionene skal være gjerdefrie. Foto: AP Vis mer

Mange land har allerede fjernet gitrene rundt banen, men fortsatt er tribunene på store stadioner gjerdet inn mange steder - både i Europa og på andre kontinenter.

- Vær så snill og beskytt tilskuerne, sier Blatter.

Tøft i Makedonia
Norge spiller lørdag en kvalikkamp mot Makedonia i Skopje, på et stadion som har store gjerder for å holde tilskuerne på rett side.

Spillerne er forberedt på ei heksegryte i det som er en skjebnekamp for begge lag, og landslagssjef Egil Olsen har på forhånd varslet dem om at makedonerne tidligere har hetset motspillere med rasistiske rop.

- Det blir tøft der nede, og vi må være forberedt på kommentarer fra tribunen. Roping og hoiing, til og med rasistiske tilrop har forekommet i Makedonia. Men de rekker i det minste ikke fram til oss med spytting, sier Drillo.

MAKEDONIA: Her skal Norge spille mot Makedonia på lørdag. Foto: AP
MAKEDONIA: Her skal Norge spille mot Makedonia på lørdag. Foto: AP Vis mer