TOMME SETER: 22 182 tilskuere så Rosenborg vinne 4-1 mot Strømsgodset i cupfinalen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TOMME SETER: 22 182 tilskuere så Rosenborg vinne 4-1 mot Strømsgodset i cupfinalen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Cupfinalen: Rosenborg tok The Double

Tilskuertall skaper bekymring: - Cupen mister litt av sjarmen

22 182 tilskuere så årets cupfinale. - Det er ikke godt nok. Jeg mener finalen kommer for seint, sier Godset-trener Bjørn Petter Ingebretsen.

ULLEVAAL (Dagbladet): Det var en fantastisk ramme rundt årets cupfinale. Både Strømsgodset- og Rosenborg-fansen hadde med tifoer, og på tribunen ble det lagd lyd fra oppvarmingen til da Rosenborgs feiring var slutt.

Tilskuertallet viser derimot en skummel trend.

I 2015 og 2016 var det henholdsvis 26 507 og 26 912 tilskuere. I fjor var det 25 091, mens i dag var det 22 182 tilskuere.

I 2015 og 2016 ble cupfinalene spilt i november, mens i 2017 og 2018 ble de spilt i desember.

- Det er ikke godt nok. Jeg mener finalen kommer for seint. Folk har andre ting å gjøre. Det er første advent i dag. Folk vil heller gjøre andre ting, og det har jeg forståelse for, sier Strømsgodset-trener Bjørn Petter Ingebretsen til Dagbladet.

- Mister litt av sjarmen

Neste år skal finalen spilles 8. desember, seks dager seinere enn i år.

- Bør finalen spilles tidligere?

- Det er jo de faste Europacuplagene som bestemmer det. Jeg har full forståelse for det, men det blir nok ikke flere tilskuere. Cupen mister litt av sjarmen. Det var vel først i fjor at det ikke var fullt. Da går det i feil retning, sier Ingebretsen, og legger til:

- Det burde vært fullt med et lag fra Drammen og Rosenborg, som er Norges beste klubb. De vil vel heller gå på ski, sier Godset-treneren.

Rosenborg-kaptein Tore Reginiussen sier til Dagbladet at det alltid vil være en vurdering og ulike meninger rundt tilpasningen av hjemlig spill og turneringer ute i Europa.

- Klubber som er ute i Europa, vil strekke det ut. De som ikke er i Europa, vil kanskje komprimere det litt. Hvis man strekker ut sesongen både før og etter serieslutt, så risikerer du at det er minusgrader og frost i mars og desember. I år gikk det bra, det var fantastiske forhold, sier Reginiussen til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildet.

VIL HA ENDRING: Godset-trener Bjørn Petter Ingebretsen mener cupfinalen bør spilles tidligere på året. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA ENDRING: Godset-trener Bjørn Petter Ingebretsen mener cupfinalen bør spilles tidligere på året. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dyre billetter?

Rosenborg-kapteinen skryter av de oppmøtte, men også han skulle gjerne sett at det var helt fullt på den norske nasjonalarenaen.

- Vi vil jo gjerne fylle opp Ullevaal når det er cupfinale. Det er jo tradisjonen, det har stort sett alltid vært tilnærmet fullt stadion. For stemningen sin skyld, så er det bedre jo flere, men det må sies at de som var her i dag lagde en fantastisk stemning. Det var en utrolig fin ramme rundt kampen, sier Reginiussen.

Finnmarkingen er usikker på hvorfor tilskuertallet synker.

- Det er jo dyre billetter, det koster litt å se en cupfinale, kanskje har ikke alle muligheten til det. Om det er en del av forklaringen, er vanskelig å si. Det er sikkert andre som er mer kompetent som kan svare på det, sier Reginiussen.

Lagkamerat Birger Meling har heller ingen tanker om hvorfor tilskuertallet synker. Også han skryter av de oppmøtte.

- Rammen rundt kampen var fantastisk. Det er to supportergrupper som lager denne kampen til en fest. Selvfølgelig skulle man ønsket at de 5000 setene var fylt, men de som er her i dag gjør en fantastisk innsats. Rammen blir ikke noe dårligere av at det står et par seter tomme, sier Meling til Dagbladet.

Hyller fansen

Strømsgodset-kaptein Jakob Glesnes sier at de var heldige med desemberværet, som serverte seks-sju plussgrader og litt yr.

Glesnes vil ikke spekulere for mye i hvorfor tribunene ikke fylles opp, og hva man eventuelt kan gjøre for å få tilbake tilskuerne.

- Nå er det kanskje vintersesong og ikke fotballsesong i Norge. Det går nok ganske mye på det. For to sesonger siden var vi ferdig tidlig i november, så det er en hel måned seinere. Det er ganske mye på den her tida av året, sier Glesnes.

- Vi skulle selvfølgelig ha ønsket at det var fullt, men den støtten vi fikk av dem som var her, var veldig bra. Vi må bare takke de som kom, sier Godset-spiller Jonathan Parr til Dagbladet.

- Jeg vet ikke hva det skulle vært. Jeg regner med at de som hadde lyst til å dra på kamp, fikk muligheten til å komme, sier backen på spørsmål om hva som kan gjøres for å fylle nasjonalarenaen på cupfinalen.

- Det er ikke mitt bord, for å si det sånn. Jeg synes de som kom fra Drammen var skikkelig bra. Det var trøkk under oppvarmingen, etter vi hadde tapt så sto de og sang, så det var fantastisk å se, sier lagkamerat Eirik Ulland Andersen.