KONTRASTER: Antoine Griezmann er EMs toppscorer, men i november var det helt andre ting som opptok ham og familien. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
KONTRASTER: Antoine Griezmann er EMs toppscorer, men i november var det helt andre ting som opptok ham og familien. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB ScanpixVis mer

Tilsølt av blod rømte Griezmanns søster fra Bataclan-terroren:
- Vet ikke når følelsene tar slutt

EM-stjernens søster i intervju.

MARSEILLE (Dagbladet):

Alle mesterskap ønsker seg en konge. Akkurat nå heter kongen av EM Antoine Griezmann. Det femte og sjette målet kom i 2-0-seieren over Tyskland i semifinalen. Først på straffespark, så utnyttet han svakt forsvarsspill.

Søndag venter Cristiano Ronaldo og Portugal i finalen på Stade de France i Paris.

Opptur
Seieren er den største oppturen for 70 millioner franskmenn på lenge. De siste åra har nasjonen vært herjet av dårlige nyheter.

Forrige gang Tyskland og Frankrike møttes - 13. november i fjor på Stade de France - ble Paris rammet av terror. Til sammen 130 mennesker ble drept.

Søsteren til Griezmann, Maude, var blant dem som var på konsert på Bataclan og overlevde den grusomme kvelden. Nå kan hun bli vitne til at broren vinner EM.

Før semifinalen ble søstera intervjuet i New York Times.

- Det er en viktig kamp for Antoine, for laget, for fansen. Men det er ikke mer enn det. Jeg tenker ikke på fotball etter det som skjedde, sa Griezmanns søster til avisa.

Tilsølt av blod

Hun gjenforteller i intervjuet hvordan hun sparket av seg skoene for å kunne løpe fortere ut av Bataclan, og at hun etterpå ringte sin mor og fortalte at hun ikke var inne i tragediens sal lenger. Men det var ikke lett å komme seg bort i taxi.

- Klærne mine var tilsølt av blod. Han (taxisjåføren) var bekymret for setene sine, sier Maude.

Hun sier de først trodde terroristene var en del av konsertshowet. Da skrikene gjallet gjennom Bataclan skjønte de raskt at den tanken var feil.

Fortsatt ligger minnene langt framme i hodet, forteller Maude til New York Times. Hun beskriver en opplevelse fra en matbutikk, da en liten gutt plutselig begynte å løpe mellom hyllene. Et ganske vanlig syn, men nok til å bringe fram stress hos en som har opplevd et terrordrama.

- Jeg hørte den - løpingen. Jeg trodde folk ble tatt til gisler i butikken. Jeg vet ikke når de følelsene tar slutt. Jeg vet ikke om de kommer til å ta slutt.

Kontrastenes land

Frankrike har alltid vært et land med kontraster, historien til Maude satt opp mot brorens EM-eventyr er enda en. Men nå står folk samlet rundt trener Didier Deschamps og hans tapre menn.

Frankrike ble europamester i 1984 og 2000. I 1998 ble de verdensmester på hjemmebane. Om to dager går de for gull nummer fire.

Dirret
Dette var torsdagen da alt dirret i Marseille. Asfalten fra sola og forventningene fra supporterne. Frankrike mot Tyskland var den moralske finalen, mente mange. Og franskmennene var på tå hev.

Det siste året har terror og streikekaos dominert overskriftene. Dette kommer på toppen av et landslag som har vært rystet av bråk, rasisme, individualisme, segregasjon, hat og kjærlighet. Det toppet seg under VM i 2010 med mytteri mot trener Raymond Domenech.

Siden har laget forsøkt å reise seg fra ruinene. Frankrike også, for den saks skyld. Men Tyskland i en semifinale var det verste de kunne få.

Brutalt
Sju ganger tidligere hadde «Die Mannschaft» slått ut en vertsnasjon i et EM eller VM. Seks ganger i semifinalen.

Tyskland hadde en solid dose av spillet i første omgang. Først og fremst ventet de på at Thomas Müller skulle slå til. I VM-sluttspill har han scoret ti mål på 13 kamper. I EM-sluttspill ingen.

Men Müller virket hjelpeløs, og hjalp ikke akkurat de 700 000 andre i Tyskland som også heter Thomas Müller.

Antoine Griezmann sendte Frankrike i ledelsen like før pause. Bastian Schweinsteiger touchet ballen med hånda innenfor 16-meteren. Dommer Nicola Rizzoli pekte på straffemerket, og Griezmann sendte en kanon i motsatt hjørne av Manuel Neuer.

Schweinsteiger raste. Men dommeren hadde regelboka på sin side.

Elektrisk
Det er noe spesielt med lydnivået på Stade Vélodrome i Marseille. Arenaen er bygd på en måte som gjør at ingen stemmer forsvinner i løse lufta. De forblir innenfor det mektige byggverket.

Om atmosfæren var elektrisk før målet, kan du bare forestille deg hvordan det var etterpå. Hele nasjonen løftet seg.

Etter 72 minutter var det nok en gang klart for Griezmann. Han utnyttet svakt, tysk forsvarsspill og skjøt ballen i mål.

Tyskland klarte aldri å reise seg.

- Frankrike ble dominert, men var mer effektive enn Tyskland. For en gangs skyld hadde de hellet på sin side mot tyskerne. Og, som jeg spådde var det de store spillerne som utgjorde forskjellen, sier den tidligere franske storscoreren David Trezeguet.

  • Finalen mot Portugal spilles søndag klokka 21.00, og vises på NRK1.