Tilstanden er svært alvorlig for Grugger

Stygt skadd etter Kitzbühel-fall.

HARDT SKADD: Hans Grugger skadet seg stygt under gårsdagens utfortrening i Kitzbühel. Den østerrikske alpinisten ble i går kveld operert for hodeskader på et sykehus i Innsbruck. Natten forløp uten komplikasjoner.Foto: SCANPIX/EPA/Mitchell Gunn
HARDT SKADD: Hans Grugger skadet seg stygt under gårsdagens utfortrening i Kitzbühel. Den østerrikske alpinisten ble i går kveld operert for hodeskader på et sykehus i Innsbruck. Natten forløp uten komplikasjoner.Foto: SCANPIX/EPA/Mitchell GunnVis mer

(Dagbladet): Utfortraseen «Die Streif» i Kitzbühel er den ultimate manndomsprøven i alpintsirkuset.

Det er det mest prestisjetunge rennet på verdenscupkalenderen, men også det farligste.

Under utfortreningen torsdag, ble publikum vitne til den tredje stygge ulykken på fire år da hjemmehåpet Hans Grugger mistet kontrollen i løypas bratteste parti, «Mausfalle».

Både amerikanske Scott McCartney i 2008 og sveitsiske Daniel Albrecht i 2009 pådro seg livstruende hodeskader etter å falt på målhoppet.

- Han kom i ubalanse gjennom svingene og på kanten av Mausefalle. Allerede da skjønte jeg at det kom til å gå galt, så jeg snudde meg bort og så ikke selve fallet der jeg sto på toppen og ventet på tur til å starte, sa Aksel Lund Svindal til NTB torsdag ettermiddag.

Operert i seks timer Etter flere minutter med behandling i løypa, ble østerrikeren fraktet bort fra bakken i helikopter til et sykehus i Innsbruck. De første rapportene fra sykehuset, fortalte om alvorlige skader i bryst- og hoderegionen.

- Han responderer ikke når vi snakker til ham. Han har pådratt seg kranietraume og skader i brystkassen, sa østerrikernes talsmann Markus Ichner.

I går kveld lå Grugger på operasjonsbordet tre timer. Deretter ble han overført til nevrokirurgisk intensivavdeling hvor han har blitt holdt i kunstig koma.

Stabil Fredag morgen sendte det østerrikske skiforbundet (ÖSV) ut en pressemelding der de opplyser om at natten forløp uten komplikasjoner.

FORFULGT AV UHELL: Hans Grugger har hatt fire kompliserte kneskader i løpet av alpinistkarrieren. Foto: SCANPIX/AP Photo/Marco Trovati
FORFULGT AV UHELL: Hans Grugger har hatt fire kompliserte kneskader i løpet av alpinistkarrieren. Foto: SCANPIX/AP Photo/Marco Trovati Vis mer

- Hans Grugger, som fortsatt befinner seg i kunstig koma, har tilbrakt natten på nevrokirurgisk intensivavdeling uten komplikasjoner. Det første vi vil gjøre i dag tidlig, er å igangsette omfattende undersøkelser for å bestemme behandlingsforløpet videre, heter det i meldingen fra ÖSV, gjengitt på rennarrangørens hjemmeside.

Må vente på svar Det ble gitt detaljert informasjon om Gruggers medisinske tilstand på en pressekonferanse seinere fredag. Da ble den beskrevet som stabil, men fortsatt svært alvorlig.

- Grugger var gjennom en tre timer lang operasjon i hodet torsdag. Operasjonen gikk veldig bra, men det er fortsatt for tidlig si noe eksakt om de skadene han kan ha pådratt seg. De kommende 48 timene må han gjennom omfattende nevrologiske tester, og først da kan vi med sikkerhet si noe om skadeomfanget, sa sykehusdirektør Alexandra Kofler på pressekonferansen, ifølge NTB.

Hun fortalte også at det er konstatert ribbeinsbrudd i den øvre delen av brystet. Grugger har også pådratt seg en mindre lungeskade, men det er skadene i hodet legene er mest opptatt av. - Etter at Grugger kom hit til sykehuset har alt gått bra. Han har respspondert godt på den behandlingen han har fått, men fortsatt er vi uvitende om skadeomfanget. De nærmeste dagene vil fortelle mer, fortalte dr. Kofler.
Uheldig 29-åringen fra Bad Hofgastein, som har fire verdenscupseirer, har vært forfulgt av skader gjennom karrieren. Blant annet har han hatt fire korsbåndsavrivninger i kneet mellom 1998 og 2009, og mistet hele 2005-sesongen med en hofte ute av ledd

Det tradisjonsrike Hahnenkammrennet lørdag blir gjennomført som planlagt. Det samme blir fredagens super-G-renn, som begynner klokka 11.30, og som du kan følge i Dagbladets alpintstudio.

SNUDDE SEG BORT: Aksel Lund Svindal skjønte tidlig at det kom til å gå galt med Hans Grugger, og snudde seg bort før østerrikeren falt stygt i Mausfalle.Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
SNUDDE SEG BORT: Aksel Lund Svindal skjønte tidlig at det kom til å gå galt med Hans Grugger, og snudde seg bort før østerrikeren falt stygt i Mausfalle.Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer