Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt kobles til flere mistenkelige kamper

Etterforskes for kampfiksing også i Sverige.

En 43-åring som er tiltalt i en kampfiksingsak i Norge, kobles nå direkte til flere liknende tilfeller i Sverige.

Dette bekrefter den svenske statsadvokaten overfor avisa Dagens Nyheter.

Den svenske 43-åringen skal sammen med en 33-årig nordmann ha stått for omsetningen på de to kampene Follo-Østsiden og Frigg-Asker i 2012.

Begge kampene utviklet seg eiendommelig.

Follo ledet 3-0 til det gjensto 20 minutter av kampen, men tapte 3-4. Asker tapte 1-7 for Frigg.

De to personene skal ha satset 60.000 kroner hos to kommisjonærer på de to kampene.

Gevinsten ble 340.000 kroner.

I tillegg er fem spillere fra Follo og Asker siktet for kampfiksingen. De er tiltalt for å ha mottatt 200.000 kroner for å ha påvirket kampresultatene.

- Det er bekreftet at det er den samme personen som er tiltalt i Norge, som er i søkelyset i Sverige, forteller journalist Jens Littorin i DN til Dagbladet.

Vedkommende inngikk i en fotokonfrontasjon, der tre svenske spillere skulle peke ut den ene eller begge personene som oppsøkte dem etter at de hadde nektet å "legge seg" for en pengesum.

Ble presset - De tre spillerne i IFK Värnamo skal ha blitt tilbudt en pengesum av en 24-åring for å fikse resultatet av en kamp mot Gais høsten 2013. De nektet. Kort tid etter ble de oppsøkt av to personer under en trening. Disse to personene skal sannsynligvis ha presset de tre spillerne til å bidra med at det ble et ønsket resultat av kampen, forteller Littorin.

Klubbledelsen i IFK Värnamo anmeldte forholdet til politiet.

De tre spillerne skal i politiavhør ha forklart at de ble truet.

Det ble opprettet straffesak overfor 24-åringen. Men det endte med frikjennelse i Jönkjöpings Tingsrätt på grunn av manglende bevis.

Husket ingenting De tre nevnte Värnamo-spillerne krevde å være anonyme under etterforskningen.

I politiavhørene hevdet de å ha blitt tilbudt penger for kampfiksing.

Men i rettsalen husket de lite, eller ingenting, da de skulle vitne mot 24-åringen. 

De husket ikke at de var tilbudt penger.

To av de tre kunne heller ikke huske den tiltalte 24-åringen.

Og de tre hadde heller ikke kunnet peke ut de to personene som oppsøkte dem i en fotokonfrontasjon i forkant av rettsaken.

- De gikk fra klarhet i politiavhørene til å huske svært dårlig bare kort tid etterpå. Det er sannsynlig at de var redde for ett eller annet, mener Littorin.

- På direkte spørsmål om 43-åringen som er siktet som en av bakmennene i den norske kampfiksingsaken inngikk i fotokonfrontasjonen, har jeg fått dette bekreftet av den svenske statsadvokaten, forteller Littorin.

Frikjennelsen ankes Statsadvokaten i Sverige har bestemt seg for å anke frikjennelsen av 24-åringen.

- Vi kommer til å følge den norske rettsaken med interesse. Det kan framkomme momenter som har tilknytning til de svenske tilfellene, sier statsadvokat Johan Lindmark ved avdelingen mot korrupsjon i Sverige til DN.

Begge rettsakene kommer opp til våren neste år.

24-åringen som ble frikjent i retten er profesjonell fotballspiller på et lavere nivå.

Han fikk nylig den strengeste straffen i svensk idrett og er avstengt fra å drive noen som helst form for idrett i to år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling