Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Timer seinere var han død

Vil ha statue av corona-død fotballsupporter (38).

SISTE MELDING: "En sykehus-melding" kalte Seb Lewis den hjerteskjærende videoen han tok av seg selv to dager før han døde av corona-viruset. Video: Seb Lewis / Instagram / sebcafc1981 Vis mer

Det finnes ikke mange større, mer lojale supportere innen fotballen i England enn Seb Lewis.

38-åringen har vært til stede på samtlige av Charltons siste 1 076 kamper gjennom 22 år, hjemme så vel som borte.

En nokså uslåelig rekord.

TROFAST: Seb Lewis var en av Charlton Ahtletics mest lojale fans gjennom alle tider. Han hadde sett alle klubbens kamper både hjemme og borte - live - de siste 22 åra. Foto: NTB-Scanpix
TROFAST: Seb Lewis var en av Charlton Ahtletics mest lojale fans gjennom alle tider. Han hadde sett alle klubbens kamper både hjemme og borte - live - de siste 22 åra. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Corona-syk

Da coronaviruset begynte å herje i Storbritannia for noen uker siden, var ikke Lewis' først og fremst bekymret for helsen. Det som uroet ham mest, ifølge avisa Daily Mail, var at hans rekordrekke på over 1000 sette Charlton-kamper på rad kunne bli brutt om oppgjørene ble spilt bak lukkede dører.

Nå ble ikke dette noe tema, England stengte omsider selv ned landet og fotballsesongen ble midlertidig stoppet. Omtrent samtidig begynte astmasyke Lewis å få hosteanfall og pusteproblemer. Han var i isolasjon i sju dager, før han havnet på sykehus med det legene omtalte som en luftveisinfeksjon, ifølge The Sun.

Saken om Lewis er også omtalt i lokalavisa Kent Live, og i Evening Standard.

Tre dager etter sykehusinnleggelsen delte Lewis med sine venner på Facebook at han hadde fått påvist coronaviruset.

Samme dag la han ut en hjerteskjærende video av seg selv på Instagram - iført en oksygenmaske - hvor han tydelig slet med å puste og snakke.

Han klarte så vidt å si dette:

- Jeg må bruke denne maska så mye som mulig, men jeg håper å være tilbake bedre og sterkere, sannsynligvis om 10 til 14 dager.

I DÅRLIG FORM: Lewis postet en hilsen på Instagram hvor han fortalte om situasjonen. To dager senere var han død. Foto: Seb Lewis / Instagram
I DÅRLIG FORM: Lewis postet en hilsen på Instagram hvor han fortalte om situasjonen. To dager senere var han død. Foto: Seb Lewis / Instagram Vis mer

På Facebook dagen etter skrev han at han ennå ikke er på respirator, men at han faller i søvn hele tiden.

Dagen etter var han død.

Seb Lewis døde på Queen Elizabeth-sykehuset i Woolwich i London, den 25. mars, bare 38 år gammel.

Vil ha statue

Etter at Seb tapte kampen mot coronaviruset ble han gjenstand for en rørende hyllest. Ikke bare av sin egen klubb - men blant flere store og små i den britiske fotballfamilien.

Så stort er engasjementet rundt Lewis' død at en kronerullings-kampanje er startet for å reise en statue av fotballsupporteren - på det faste tribunesetet han trofast pleide å sitte på i alle disse åra.

- Jeg hadde en anelse om at han var populær, men det som kommer nå er en fantastisk anerkjennelse av gutten min. Vi er veldig, veldig rørt av alle som har sagt det de har sagt, uttalte faren Lionel Lewis etter tapet av sin sønn, til Charltons hjemmesider.

Så alt fra 1998

Faren forteller at han tok med Seb til hans første kamp på The Valley i 1993, da sønnen var 11 år. Charlton vant 5-1 og den lille gutten ville tilbake på kamp hver helg.

Det var hans eldre bror Olly som først tok ham med på bortekampene.

- Han var dyslektisk og hadde ikke lest en hel bok, men da Gary Nelsons biografi kom ut, gikk han og kjøpte den og leste hele fra perm til perm, forteller faren videre.

Nelson var en stor spiller for Charlton på 90-tallet.

Faren forteller at Seb gjerne sto i kø i timevis for å være den første som fikk kjøpt et nytt draktsett eller en ny Charlton-bok.

Sebs rekordrekke på 1 076 sammenhengende kamper ble påbegynt i 1998, da han var 16 år gammel.

Da Seb nådde 1000 kamper, ble han tildelt klubbens Pride of the Valley-pris og hyllet på banen. Han takket med en liggende dans på gressmatta - hans varemerke.

- Han var veldig stolt den dagen, forteller faren Lionel.

TAKKET: Lewis fikk utmerkelse av klubben da da han rundet 1000 sette kamper. Han takket med en egen dans ute på banen. Foto: NTB Scanpix
TAKKET: Lewis fikk utmerkelse av klubben da da han rundet 1000 sette kamper. Han takket med en egen dans ute på banen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
HYLLET AV KLUBBEN: "En usannsynlig prestasjon", skrev klubben på sine hjemmesider.
HYLLET AV KLUBBEN: "En usannsynlig prestasjon", skrev klubben på sine hjemmesider. Vis mer

Klubber, spillere, managere og supportere over hele England har siden hans død, uttrykt sorg og medfølelse. En av dem er den tidligere storspilleren Jason Euell.

Charlton Athletics skrev følgende i sin hyllest:

«Vi er virkelig knust av å høre at en av Charltons mest dedikerte, lojale og populære supportere, Seb Lewis, er død i en alder av bare 38 år. Seb var hjertet og sjelen til Charlton-familien og han var så stolt av å ha vært på hver eneste kamp, hjemme og borte, siden februar 1998.»

Klubben la til:

«Takk Seb for din lojalitet og dedikasjon. The Valley og alle bortebaner over hele landet vil aldri være de samme uten deg.»

SUPERSUPPORTER: Når spillerne ankom en bortearena for kamp, møtte de som regel alltid Seb på bana, klar for å ta imot dem. Foto: Charlton Athletics / Facebook
SUPERSUPPORTER: Når spillerne ankom en bortearena for kamp, møtte de som regel alltid Seb på bana, klar for å ta imot dem. Foto: Charlton Athletics / Facebook Vis mer

Charlton lanserte samtidig hashtagen #StayHomeForSeb, som en appell til alle supportere i England om å holde seg hjemme.

Charltons manager, den kjente, tidligere Premier League-spilleren Lee Bowyer, uttalte dette til The Sun i forbindelse med dødsfallet:

- Vi har mistet en av våre egne. Ikke vent til du mister en venn eller en kjær før du tar dette viruset på alvor.

Bowyer sa videre:

- Jeg var heldig som fikk møte Seb flere ganger, og du kunne ikke ha møtt en hyggeligere person. Hver gang vi gikk av bussen, var han der foran oss med den lille ryggsekken sin og Charlton-drakta som han bar med stolthet.

Til Evening Standard sa Bowyer dette:

- Han kommer til å være et stort savn for oss på tribunene. Han var den mest lojale supporteren vi hadde. Det han gjorde for denne klubben var spesielt, det å reise rundt og bare være der uansett vær og hvor det var.

Manageren kommer ellers med en sterk formaning:

- Folk tror de er uovervinnelige. Hvis du ikke blir hjemme som anbefalt, er det ikke sikkert at du dør, men noen andre vil dø! Noen du kjenner eller et familiemedlem vil dø. Det spiller ingen rolle hvor fin du er - denne sykdommen dreper. Den er rundt oss og nå har vi mistet en stor figur i klubben vår.

- Elsket

Høyreback på dagens Charlton-lag, Chris Solly, forteller klubbens hjemmesider at han delte bord med Lewis på et klubbarrangement i fjor, og han er forferdet av beskjeden om hans død.

- Jeg har kjent Seb i en årrekke og aldri møtt noen som er så dedikert til Charlton. Jeg har fått meldinger fra tidligere lagkamerater som forlot klubben for mange år siden, og de kan ikke tro at Seb er blitt tatt bort fra oss. Han ble elsket av alle, sier han.

Og kanskje ender det med statue av Seb Lewis på hans elskede stadion The Valley.

I kampanjen som er satt i gang for å ære ham med en statue, heter det:

«Selv om dette ville være et stort og kostbart mål, er det veldig mulig. Hvil i fred, Seb.»

Til nå er det kommet inn mer enn 150 000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!