- Timer unna døden

Den svenske tidligere idrettsstjernen Patrik Sjöberg (57) ser tilbake på en fryktelig tid - som kunne kostet ham livet.

TUNG TID: Den tidligere høydehopperen Patrik Sjöberg kjemper seg tilbake etter et blytungt år. Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/NTB
TUNG TID: Den tidligere høydehopperen Patrik Sjöberg kjemper seg tilbake etter et blytungt år. Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/NTB Vis mer
Publisert

- Jeg var bare timer unna døden da jeg ble lagt i respirator i drøye to uker. Det kostet mye. Det gjorde noe med hodet mitt, og jeg har fortsatt vansker med å skille mellom drøm og virkelighet noen ganger, sier Sjöberg i et intervju med Aftonbladet.

Han fortsetter:

- Du får en eller annen form for hjerneskade når du ligger og sover så lenge.

I fjor var han livstruende syk og ble innlagt på intensivavdelingen på Sahlgrenska Universitetssykehus i Göteborg grunnet lungebetennelse og blodforgiftning.

I dag beskriver Sjöberg en stusslig hverdag, der kroppen ikke spiller på lag. Han forteller at han ennå kjenner bivirkningene av sykdommen inne i kroppen, og at han ikke orker like mye som før. Han er sykemeldt, og gjør derfor ikke så mye.

Torsdag var det nøyaktig 35 år siden han satt verdensrekord i høydehopp på 2,42 den 30. juni 1987, og i forbindelse med jubileet ble 57-åringen innlemmet i «Hall of Fame» på Stockholm Stadion.

Han ser tilbake på en svært vanskelig tid.

- Jeg gikk ned 23 kilo, så i en periode helte jeg i meg kremfløte for å legge på meg. Sykdommen har gitt meg et nytt perspektiv på ting. Før var det å holde seg frisk bare en klisjé, men nå føles det livsviktig, forklarer høydehopp-legenden.

I 1988 mottok han Bislett-medaljen, som gis til utøvere som har utmerket seg spesielt på Bislett stadion.

Har du prøvd høydehopp? Vel, ikke gjør det slik. PS: Alt gikk bra med vår venn i denne videoen. Vis mer

Sjöberg er blant Sveriges største friidrettsstjerner gjennom tidene. Han er den eneste høydehopper med tre OL-medaljer.

Etter karrieren skrev han ei bok om sin tøffe oppvekst med seksuelle overgrep fra sin treneren og stefar, og han har vært en ettertraktet foredragsholder. Høsten 2019 tok han pause for å få bukt med alkoholproblemer og medikamentmisbruk, noe han var åpen om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer