Ting man kan gjøre under ei femmil

Valgerd er idrettsminister. Hun kjeder seg. Det ser slik ut i alle fall. Som om det var en uspontan spørretime.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Men det er ikke endeløse utredninger fra proposisjoner og nyskolerte Frp-menn i dressmannjakker vi er vitne til. Det er femti kilometer langrenn i verdensmesterskapet på ski. Distansen som skiller menn fra menn.

Det er bare det at ingen bryr seg.

Et par som kysser, en kameramann som klør seg i baken, journalistkolleger i krafig bakrus, en norsk sportsredaktør forteller skrøner han har fortalt minst fjorten ganger før, bildene av folk som ser en annen vei er i flertall. Selv drikker jeg cola. Fra boks. Med italiensk varedeklarasjon. Facsinerenede lesning.

Vegg

Håpet gnistrer spakt. Ute i løypa finner Frode Estil en fin rygg. I noen kilometer er det verdens beste rygg. Så slår den sprekker. Blir som den tørrsprukne hytteveggen man drømmer om å lene seg inntil på påsketur. Det er bare klisteret som mangler.

Og Valgerd er fortsatt idrettsminister.

Ute i løypa er det satt opp vegger. Femmilsdraugen sitter og gnir seg i hendene og venter på at noen løpere skal brase inn i dem. En italiener går rett på. Og speakeren slår automatisk over på svensk. For var det ikke litt liv igjen i denne Jörgen Brink likevel?

Medel-Swenson

Det kommer visst en tsjekker ut fra skogen. Uten filter. Samtidig som skipresident Sverre Seeberg et øyeblikk rykker fra Valgerd. Skal han på herrer?

En amerikaner går så fort at man skulle tro han hadde halve den irakiske hæren i hælene. Ikke det at en gjeng svensker med skistaver skal undervurderes, men Carl fra Steamboat Springs viser at han er mer enn en Medel-Swenson. Kristen Skjeldal fra Voss er også ute på ski for å beundre skaperverket. Han passerer start og skulle hatt 2000 kroner. Fra oljefondet.

For Valgerd klapper. Hun er fortsatt idrettsminister.

Ryggbønn

Tore Ruud Hofstad går plutselig like fort som Martin Koukal. Synd at han startet fem minutter foran mannen som nå definitivt ser ut som en verdensmester. Koukal og enkeltstartens nådeløshet har innhentet skikometen.

Speakeren leser 24, 29, 30, 34. Det er ikke lottotallene, men de norske plasseringene i tidenes dårligste norske VM-renn. Og vi som har fostret Grøttumsbråten, Formo, Dæhlie og Alsgaard.

- For meg var det en seier å komme til start på grunn av den vonde ryggen. Det var mange som ba for meg før start, sier bestemann Kristen Skjeldal.

Kanskje også Valgerd, som tross alt er idrettsminister.

Og mens arrangørene endelig får valuta for pengene de brukte på CD-en med den tsjekkiske nasjonalhymnen, gjør de norske skilederne det skarpt i bortforklaringer.

- Jeg regner med at femmila i neste VM blir fellesstart, konkluderer herretrener Carl henning Gran.

Og bra er det.

Spesielt for Valgerd, som neppe er idrettsminister i 2005.

TURISTENE: Femmila er lang nok til at man rekker noen øl uten å miste noe.
JOURNALISTENE: De utsendte fra Bergens Tidende og Aftenposten tenkte nok mest på hjemturen.
HJEMMEPUBLIKUMMET: Etter at italienerne ramlet nedover listene, begynte også hjemmepublikummet å interessere seg for andre ting enn langrenn.
KJÆRESTENE: Noen benyttet tida på tribunen til andre ting en langrenn.
SJEFEN: Mulig hun tenkte på hvor dyrt operabygget vil bli, kulturminister Valgjerd Svarstad Haugland, mens hun fulgte femmila fra tribuneplass i Val Di Fiemme i går.