Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tippeliga-klubber kan bli nektet å kjøpe spillere

Se hvordan NFF vil redde økonomien til klubbene.

SLITER ØKONOMISK: Stabæk er en av seks klubber i Tippeligaen som nylig ble stemplet som ikke kredittverdige av kredittopplysningsselskapet Lindorff. Odd Grenland har på sin side sett seg nødt til å kutte i spillerlønningene i år. Nå kommer et nytt og strengere lisensreglement for klubbene i de to øverste divisjonene - som innebærer at NFF overvåker de utsatte klubbene i langt større grad enn før.  
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix .
SLITER ØKONOMISK: Stabæk er en av seks klubber i Tippeligaen som nylig ble stemplet som ikke kredittverdige av kredittopplysningsselskapet Lindorff. Odd Grenland har på sin side sett seg nødt til å kutte i spillerlønningene i år. Nå kommer et nytt og strengere lisensreglement for klubbene i de to øverste divisjonene - som innebærer at NFF overvåker de utsatte klubbene i langt større grad enn før. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix . Vis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): - Vi innfører finansielt overvåkingssystem, kremtet fotballpresident Sondre Kåfjord da han i formiddag skulle redegjøre for NFFs nye klubblisensregelverk for Tippeligaen og Adeccoligaen.

Kåfjord korrigerte kjapt seg selv til «finansielt oppfølgingssystem», men den lille forsnakkelsen var allerede et faktum.

For den nye lisensordningen, som trer i kraft allerede i høst og er basert på en nederlandsk modell, innebærer at klubbene som befinner seg i et økonomisk uføre kontinuerlig vil bli fulgt med argusøyne i alt de foretar seg.

Eller som Kåfjord uttrykte det:

- Lisensnemda var sesongarbeidere. Det er det slutt på. Nå må de jobbe hele året.

Plasseres i tre kategorier

Det finansielle oppfølgingssystemet (FOS) opererer med en poengskala som går fra minus 54 til pluss 240, som skal gjenspeile hvor sunn - eventuelt usunn - den økonomiske situsjonen er i hver enkelt klubb.

Disse poengene beregnes ut i fra åtte punkter, hvorav sju skal beregnes to ganger i året. Punktene går blant annet på forholdet mellom resultat før skatt og omsetning, personalkostnader, likviditetsgrad og egenkapital.

Ut fra disse kriteriene deles klubbene inn i tre kategorier:

• Kategori 1: Under 65 poeng. Dette er klubber med meget anstrengt økonomi, med alvorlige likviditetsproblemer.

• Kategori 2: Til og med 130 poeng. De som ligger i øvre sjikte av denne kategorien har relativt god økonomi. Nærmer man seg derimot kategori 1, må klubblisensnemda ta grep.

• Kategori 3: Trygg og sunn økonomi, trenger ikke tett oppfølging fra forbundet.

- Skal sette lås på økonomien

Klubblisensansvarlig Rune Nordhaug opplyser at det per dags dato befinner seg klubber i alle de tre kategoriene. Konsekvensene for dem som som havner i kategori 1 kan bli dramatiske:

For å sikre at klubbene som sliter tøft økonomisk justerer kursen til et bærekraftig nivå, kan ett av virkemidlene være at de blir nektet å kjøpe nye spillere. I tillegg kan de pålegges begrensninger i forhold til å reforhandle eksisterende spillerkontrakter, de kan få beskjed om å redusere størrelsen på stallen og om full investeringsstopp.

- Målet er å sette lås på økonomien, slik at den ikke kan forverres etter at man har havnet i kategori 1, sier Nordhaug.

Forbundet har prøvd sin nye modell på gamle regnskap, der klubber altså har havnet i samtlige kategorier. Nordhaug vil ikke røpe hvilke, men at Lyn er én av dem er neppe noen stor hemmelighet.

- Hvor mye ekstra ressurser bruker dere med den nye modellen?

- Vi blir ikke flere enn vi er i dag.

Støtte blant klubbene

Norsk Toppfotball er interesseorganisasjonen for klubbene i Tippeligaen og Adeccoligaen. Direktør Niels Røine understreker at klubbene støtter de nye lisensbestemmelsene fullt ut.

SKAL OVERVÅKE DE SOM HAR DET TØFT: NFF og Sondre Kåfjord vil sette  lås på de klubbene som sliter økonomisk, for å gardere seg mot at situasjonen forverrer seg. Her sammen med direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine.
SKAL OVERVÅKE DE SOM HAR DET TØFT: NFF og Sondre Kåfjord vil sette lås på de klubbene som sliter økonomisk, for å gardere seg mot at situasjonen forverrer seg. Her sammen med direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine. Vis mer

- Det er langsiktighet i kravene. Styrken er at vi får flere med spisskompetanse som jobber med bærekraftig økonomi i klubbene, sier han.

- Er det noen klubber som ikke er enige?

- Noen frykter mer byråkrati, og mer jobb for dem. Men de fleste vil få mindre jobb. De som havner i kategori 1 vil derimot få mer, og må stå ansvarlig for en egen handlingsplan.

Kravet om positiv egenkapital stiller han seg også bak.

- Men det kan vel bli problematisk om klubbene samtidig må nedskrive spillerstallene sine i verdi?

- Jeg har meninger om det, men vil drøfte det med hver enkelt klubb.

- Blir du overrasket hvis alle glir gjennom?

- Jeg har ikke grunnlag for å bli overrasket eller ei. Poenget er at vi ikke har tallene, sier Røine.

Som heller ikke vil spekulere i hvor mye strengere de nye lisensbestemmelsene er sammenlignet med de gamle.

- Men man er avhengig av å vise framgang på flere punkter enn før, og det blir mer spesifikt. Samtidig får klubbene mer hjelp, sier Røine.

Ikke aggressive

Klubblisensansvarlig Nordhaug fikk også spørsmål om hvor aggressive sanksjonene blir mot de som synder mot handlingsplanen i 2010.

- At det blir store sanksjoner det første året tror jeg ikke. Målet er å skape gode, realistiske planer.

Innen 1. oktober skal klubbene i Tippeligaen, Adeccoligaen og Toppserien søke om lisens.

Om egenkapitalen er negativ, må dette snus til positiv egenkapital innen 31. desember. Dette må dokumenteres to uker seinere - hvis ikke ryker lisensen.

De som er i kategori 1 må utarbeide en handlingsplan over en treårig periode, som må godkjennes av klubblisensnemda. Om denne ikke følges kan den aktuelle klubben i verste fall bli trukket åtte poeng for hvert av bruddene. Andre sanksjoner kan være 250 000 kroner i bot per brudd.

HAR KLUBBENS STØTTE: Niels Røine i Norsk Toppfotball frykter ikke at klubber nærmest blir satt under administrasjon med de nye lisensreglene til NFF. - Det viktige her er finansiell fair play. Vi har hatt eksempler hvor det ikke har vært tilfelle. Derfor støtter vi helt klart denne lisensordningen som er presentert i dag, sier han. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
HAR KLUBBENS STØTTE: Niels Røine i Norsk Toppfotball frykter ikke at klubber nærmest blir satt under administrasjon med de nye lisensreglene til NFF. - Det viktige her er finansiell fair play. Vi har hatt eksempler hvor det ikke har vært tilfelle. Derfor støtter vi helt klart denne lisensordningen som er presentert i dag, sier han. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling