Tippeligaen er bekymret. Lei av høylytt debatt: - Bare surr. Vi kan ikke holde på sånn

Brann-leiren frykter Per- Mathias Høgmos påfunn. RBK-leiren er redd for at norsk fotball går seg vill, mens AaFK-leiren mener at vi ikke kan holde på sånn.

(Dagbladet): Kritikken har haglet, og norsk fotball har møtt en storm av motstand de siste dagene, som en konsekvens av uværet som har høljet ned over seriestarten i Tippeligaen.

Det startet med serieåpningen som fant sted samtidig som avslutningshelga i VM i Holmenkollen. Da majoriteten valgte å se Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen kjempe om VM-gull, gikk Tippeliga-klubbene glipp av tilskuere og inntekter.

Det fortsatte med snødrevet i Tromsø og dårlige gressmatter i blant annet Trondheim og Bergen. Det ga lite attraktiv fotball og dårlig reklame for Tippeligaens produkt.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo kalte gressmatta på Brann stadion for en skam for fotballen. Jesper Mathisen og Mini Jakobsen fulgte opp kritikken med å slakte beslutningen om seriestart i mars.

Snart kan det bli fotball også i desember, januar og februar, hvis landslagssjef Per-Mathias Høgmo får viljen sin.

- Vi må tenke som en fotballnasjon og gjøre radikale endringer. Vi må tilpasse oss den internasjonale terminlista om vi ønsker å være konkurransedyktige. Jeg ser ingen annen idrett som ikke konkurrerer når det er sesong internasjonalt, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.

- Det kan være smertefullt, men vi må ta det på alvor og diskutere det. Og det vil ikke bare hjelpe oss gjennom at lagene som skal ut i Europa starter den jobben halvannen måned etter sesongslutt, og ikke åtte måneder senere som nå. Tilpasningen til overangsvinduene som gjelder i Europa vil også optimalisere kjøp og salg av spillere.

- Det blir bare surr og tullete Rosenborg er klubben som har lengst fartstid i Champions League av norske klubber og som av den grunn bør ha størst grunn til å være enig med Høgmo i ligadebatten. RBKs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye vil ikke drøfte dette ligaspørsmålet i media, men sender et stikk til fotballekspertene som har kritisert den tidligere seriestarten.

- Vi forholder oss til det som er besluttet på tinget. Det har ikke vært diskutert å snu sesongen foreløpig. Hvis det dukker opp, må vi ta en vurdering som helhet. Jeg har egne meninger, men må uttale meg på vegne av Rosenborg. Jeg kan ikke gjøre som Mini Jakobsen, Jesper Mathisen og Tom Nordlie og mene ting i hytt og vær, sier Bjørnebye i Dagbladet.

- Det går sport i å mene mest mulig. Vi går oss vill i alle disse meningene. Det blir bare surr og tullete. I Rosenborg tar vi diskusjonen internt og behandler temaene profesjonelt. Vi må opptre med ryddighet, tydeliggjør RBK-lederen.

Daglig leder i AaFK, Henrik Hoff, er enig med Bjørnebye og synes det er unødvendig at diskusjonen dukker opp hvert år.

- Det bør ikke være en overraskelse at været er så som så på denne tiden av året. Norsk fotball er ikke tjent med at denne diskusjonen dukker opp år etter år i media. Det er ikke bra at det fremstilles som at Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund er på kollisjonskurs. Vi kan ikke holde på slik, sier AaFKs daglige leder Henrik Hoff til Dagbladet.

- Denne diskusjonen bøs ta i de foraene den er ment for. Vi har ytret vårt synspunkt, men det er ikke noe poeng å ta denne debatten i media.

Sterke meninger om Høgmo Branns sportssjef Rune Soltvedt liker ikke at klubben fikk kritikk for banen mot Odd. Brann-sjefen mener slike gressmåtter er uungåelig på denne tiden av året.

- Banemannskapet har fått mye kritikk, men jeg vil berømme dem for den heroiske innsatsen de har lagt ned. Det er umulig å gjøre banen så mye bedre i Bergen i mars. Slik er klimaet i Norge. Vi har en av de beste banene om sommeren, men på denne tiden av året er det umulig å skape en goflplen på Brann Stadion, sier Soltvedt.

- Denne gang ble det flertall for tidlig seriestart fordi vi kunne kvalifisere oss til EM. Vi bør ta en ny diskusjon i norsk fotball neste år. Noen løsninger passer landslaget best, og noen passer klubblagene best. Vi må prøve å finne en løsning som passer begge bra.

Høgmos ønske om vinterfotball i Tippeligaen, faller ikke i god smak i Bergen.

- Det får Høgmo stå for. Jeg vil helst ikke uttale meg om. Da hadde det blitt et ekstrabilag. En ting er landslaget, men vi må ikke glemme klubbene som skal leve av dette og som har eierskapet i norsk fotball, mener Brann-sjefen.

- Når det ikke spilles kamper i juni på grunn av EM, må kampene spilles enten i mars eller sent om høsten. Det blir ikke optimalt uansett, sier Soltvedt.

Rosenborg utelukker kunstgress: - Et engangstilfelle I Ålesund har de ingen problemer med banen.

- Vi er kjempefornøyd med vår banemann. Vi har grønne baner hele året, sier Hoff og ler i visshet av at AaFK har kunstgress.

Bjørnebye forfekter likevel at det er uaktuelt med kunstgress på Lerkendal. Den tidligere Liverpool-spilleren er klar på at den dårlige gressmatta i serieåpningen bare var et engangstilfelle.

- Det vil aldri være aktuelt med kunstgress på Lerkendal. Derfor må vi noen ganger legge nytt gressdekke. Supercupfinalen skal spilles på Lerkendal i august, så da måtte vi legge det før sesongen. Når sesongstarten da er det i mars, er det vanskelig å få banen i god stand til første kamp, sier Bjørnebye.

- Derfor er dette et engangstilfelle for oss. Vi kommer ikke til å ha så dårlig gressmatta på samme tid neste år. Snø i Tromsø i mars er derimot ikke et engangstilfelle.

- Mulig med gode gressmatter i mars Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen støtter Høgmo i en kommentar i Dagbladet i dag. Han mener at banemannskapene kan gjøre en bedre jobb.

- Det er mulig å skape gode gressmatter i mars. Det har de blant annet vist på Ullevaal. Problemet til banemannskapet i Trondheim og i Bergen er ikke datoen, men at de la banen for tett inn mot seriestart, sier Pedersen.

Bjørnebye er enig med Pedersen.

- Kunstgress er uaktuelt på Lerkendal. Så er spørsmålet om det finnes teknologi som gjør det mulig med gode gressmatter også i Norge om vinteren.

SKEPTISK: AaFKs daglige leder Henrik Hoff er ingen fan av at ligadebatten foregår i media i stedet for i de riktige foraene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKEPTISK: AaFKs daglige leder Henrik Hoff er ingen fan av at ligadebatten foregår i media i stedet for i de riktige foraene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Omvendt serie gir et dilemma for norsk fotball. Det blir uansett en utfordring, enten med klima eller med at vi ikke spiller når våre internasjonale motstandere spiller. Det er ikke optimalt, sier Bjørnebye.

Hilde Taklo Knutzen har blitt kalt Europas beste banemester av landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Hun har vært banemester på Ullevaal stadion i seks år og ordnet gode gressmatter tidlig på året. Blant annet var gressmatta strøken da Norge tapte hjemme mot Albania i EM-kvalifiseringen 22. mars 2013.

Hun vil imidlertid ikke uttale seg og komme med en faglig banevurdering i denne saken, all den tid hun mener tematikken er for kompleks for tabloide medier.

Den svenske misforståelsen Et av argumentene som er blitt brukt mot tidlig seriestart i Norge, er at Sverige, som skal til EM i motsetning til Norge, starter sesongen i april. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Fotballekspert Lars Tjærnås vil gjerne oppklare misforståelsen vedrørerende den svenske seriestarten.

- De starter jo faktisk før oss, men da med cup. Svenskene har vært i gang en stund. Men jeg mener at vi bør starte sesongen første helga i april. I stedet for å starte tidlig, kan vi enten spille lengre om høsten eller spille flere runder om sommeren, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Alternativt kan man legge de første rundene til lag med kunstgress eller gunstige klima, men jeg mener vi skal vente. Jeg er ingen gress- eller baneekspert, men det kan vel ikke være en sensasjon at naturgress har problemer med å sette seg tidlig i mars på norske arenaer.

- Vi må konsentrere oss om det som teller Morten Pedersen skriver i dagens kommentar at Norge bør legge om sesongen, hvis vi virkelig ønsker å bli bedre.

- Alt dette er for å gjøre landslag og klubber mer konkurransedyktige internasjonalt. Og alle som evner å tenke utvikling, tilpasning og forbedring vil ha problemer med å være uenig i dette. De som kalte v-stilen i hopp og skøyting i langrenn for døgnfluer, og de er det dessverre mange av, skjønner knapt det er mulig, mener Pedersen.

Han mener også at de norske lagene har en stor ulempe når de skal ut i Europa. Den norske serievinneren må vente nesten et år før de skal ut i Europa. Det har vært et stort problem for ustabile norske topplag.

Tjærnås mener dette er en avsporing.

-  Norske lag har en fordel i kvalifiseringen på sommeren mot motstand ute av sesong og landslaget har en fordel i juni hvor motstanderne ofte er slitne og mette. Det er alltid fordeler og ulemper med sesongsyklus. Men nå må vi heller konsentrere oss om det eneste som teller: trene mye nok og riktig nok hele veien, fra barnefotball til toppfotball.

Mens Dag-Eilev Fagermo snakker høyt om sine meninger, velger hans trenerkollega i Bergen en helt annen profil:

- Vi spiller når kampene spilles. Så enkelt er det. De store politiske spørsmålene er ikke opp til meg å mene noe om, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen til Dagbladet.