- Tippeligaen er best i Norden

Forskjellen mellom topp og bunn har aldri vært mindre i norsk toppfotball. Nils Johan Semb mener uansett Tippeligaen er best i Norden.

Tippeligaen har aldri har vært jevnere siden 14-klubbssystemet ble innført i 1995. I år skiller 21 poeng før siste runde gjenstår. Uansett om avstanden skulle øke til 24: Så liten har avstanden mellom 1 og 14 aldri vært før.

Tidligere landslagssjef Nils Johan Semb mener utviklinga kan leses på to måter:

-  For det første er det blitt mye jevnere, mye større bredde i toppen av norsk fotball. Alle lag har en bedre og jevnere stall, sier ekspertkommentatoren i Canal +.

-  Men det er et svakhetstegn at topplagene Start og Vålerenga ikke har tatt flere poeng, spesielt nå i høst. Begge har et enormt forbedringspotensial. Start har sjarmert Fotball-Norge med sitt spill hjemme, men har ekstremt mye å gå på borte. Og Vålerenga var i mine øyne langt bedre i fjor, spesielt offensivt, sier Semb til Dagbladet.

Tidligere hoved- og assistenttrener i Rosenborg, Ola By Rise, ser ingen grunn til bekymring - han mener en jevnere Tippeliga er et tegn på kvalitetsheving.

Godt representert

-  Den beste indikatoren på hvor god klubbfotballen er, får du ved å se på deltakelse i europacupene. Og der er Norge godt representert nå, påpeker By Rise.Det er Nils Johan Semb enig i:

-  Det er bra i år, med RBK, Viking og TIL, men jeg tror vi bør se over et par-tre år før vi konkluderer. Uansett mener jeg Tippeligaen er best i Norden, både når det kommer til bredde og topp, sier Semb.

 JEVNT:  Liten forskjell mellom nedrykksklare Bodø/Glimt og Erik Hoftun (t.v.) og serieleder Start og Todi Jsnsson. Foto: Scanpix
JEVNT: Liten forskjell mellom nedrykksklare Bodø/Glimt og Erik Hoftun (t.v.) og serieleder Start og Todi Jsnsson. Foto: Scanpix Vis mer

-  Men våre topplag nå er lenger unna europatoppen enn hva RBK var på sitt beste på 90-tallet.

I fjor ledet Ola By Rise Rosenborg til ligagull med 48 poeng, den klart laveste vinnersummen siden norsk fotballs gjeveste divisjon ble lagt om i 1995. I år ender vinneren trolig på 48 igjen - både Start og Vålerenga har 45 før siste serierunde.

Ingen enkle kamper

-  I mange år hadde norsk fotball en klar ener gjennom Rosenborg, i fjor sammen med Vålerenga. I år har ingen grepet sjansen i RBKs fravær. Men ingen kamper er enkle lenger, sier By Rise, som tror mange deler hans oppfatning av at jevnheten ikke nødvendigvis er et tegn på svakhet.

-  Det er ganske utrolig at Start eller Vålerenga vinner gull etter en slik avslutning på sesongen, mener FFK-trener Egil Drillo Olsen.

Han er med på å avgjøre serien direkte i årets siste kamp, siden laget hans spiller borte mot Start.

_Jeg er langt mer optimistisk nå enn jeg var for to-tre uker siden. Start har ikke taklet medgangen, hevder den tidligere landslagssjefen.

Hard liga

_En av mine kjepphester er at tilfeldighetene betyr mye i fotball. I løpet av en sesong kan man anslå at hvert lag kan vinne eller tape 10-15 poeng på tilfeldigheter. Da blir det i år omtrent sånn at bunn- og topplagene treffer hverandre.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal har denne teorien om hvorfor bunnlagene mot slutten har tatt langt flere poeng enn topplagene:

_Tippeligaen er en hard liga. Det er liten forskjell på førsteelleverne. Det som skiller er om du har en bred stall, sier han.