Tippeligaen får krisehjelp fra Nederland

Resultatet kan bli at fire lag fjernes.

TØFFE TAK: Vålerenga og Brann er to av klubbene som har rapportert om pengekrise den siste tida. Da lagene møttes forrige runde, gikk det hardt for seg mellom Nicolai Høgh (t.v.) og Erlend Hanstveit. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TØFFE TAK: Vålerenga og Brann er to av klubbene som har rapportert om pengekrise den siste tida. Da lagene møttes forrige runde, gikk det hardt for seg mellom Nicolai Høgh (t.v.) og Erlend Hanstveit. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I toppen av norsk fotball rapporterer klubb etter klubb om røde regnskapstall. Spørsmålet er hvordan - og når - de skal finne veien ut av krisa.

Administrerende direktør i klubbsammenslutningen Norsk Toppfotball (NTF), Leif Øverland, tiltrådte i januar. Han sier:

- I en periode har vi hatt nedgang knyttet til både publikum, tv-tall og økonomi. Men det er positive tegn også: Det er over to prosent økning på tilskuertall etter 11 runder, og selv om antallet tv-seere totalt sett er gått noe ned — fire-fem prosent, ifølge tall fra TV 2 - så mener vi at det er en stagnasjon i nedgangen nå, sier Øverland.

- Men det er klart at fotballnæringen ikke har hatt stabile nok rammevilkår. Det mangler forutsigbarhet, fastslår han.

- Likevel opplever jeg at det nå er en felles forståelse for at vi må få en bedre økonomistyring. Med hardt arbeid har jeg god tro på at vi om tre-fire år har et system som er bedre i stand til å takle svingningene, sier lederen videre.

Nederlandsk hjelp Et annet spørsmål som stadig dukker opp, er hvordan det norske ligasystemet bør organiseres. NTF har nå inngått en avtale med det nederlandske analysefirmaet Hypercube, som skal komme med alternativer til hvordan Tippeligaen skal se ut i framtida.

Allerede i 2011 foreslo en komité ledet av toppfotballsjef Nils Johan Semb å redusere Tippeligaen fra 16 til 12 lag. Det er en vrien endring å gjøre i praksis, derfor har ikke saken en gang vært fremmet for fotballtinget. Det betyr på ingen måte at ideen er kastet i søpla.

- Vi har en stor jobb foran oss på dette feltet, sier Øverland.

Pris: En million Rammeavtalen med nederlenderne er på inntil en million kroner. Planen er at de skal komme med sin innstilling innen årsskiftet. Deretter kommer NTF med en konklusjon på nyåret 2015.

OPTIMIST: Leif Øverland ble ansatt som direktør i Norsk Toppfotball ved årsskiftet. Foto: Nina Hansen
OPTIMIST: Leif Øverland ble ansatt som direktør i Norsk Toppfotball ved årsskiftet. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Bør Tippeligaen reduseres til 12 lag?

- Jeg har ingen fasit. Det jeg er opptatt av er at vi gjør en skikkelig jobb på det. Derfor har vi engasjert det nederlandske firmaet. De innhenter statistikk og fakta knyttet til hva som gir god sportslig utvikling, og til hvordan det skal komme flere tilskuere til stadion, forklarer Øverland.

Må bevare særpreget Hypercubes råd er blitt hørt før justeringene av flere europeiske turneringer. I Belgia var firmaet tungt inne i arbeidet som førte til at toppserien ble redusert fra 18 til 16 lag, med en sluttspillordning for de seks beste. Ordningen ble innført i 2009, og siden da er både tilskuertall, TV-inntekter og Belgias UEFA-ranking blitt kraftig forbedret.

- Men vi må løse ting på vår måte, sier Leif Øverland.

- Vi er ikke som Belgia eller Nederland. Modellen vi finner, må ta vare på særpreget vårt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer