Tippeligaen kan bli solgt til betal-tv

I morgen ettermiddag klokka 16.00 går anbudsfristen for å kjøpe mediarettighetene til norsk fotball ut. Lederne i de norske TV-selskapene løper som gale fra møte til møte. Alliansene er uklare. Men både TV2 og NRK innrømmer at de vurderer å levere anbud sammen med betal-TV kanaler.

TV-selskapene holder kortene usedvanlig tett til brystet dagen før dagen. De fire siste årene har TV2 og NRK til sammen betalt 135 millioner kroner for å dele rettighetene til norsk klubb og landslagsfotball seg imellom. Nå skriker Tippeliga-klubbene på mer TV-penger. Og med NFFs dårlige økonomi, ligger det an til et økonomisk råkjør om rettighetene for de fire neste årene. Et kjør som har tvunget almennkringkasterne til å snakke med de pengesterke aktørene i betal-TV markedet.

Grovarbeid

- Jeg kan bekrefte at vi har vært i dialog med flere betal-TV kanaler i denne anbudsprosessen, sier NRKs forhandlingssjef Tor Aune til Dagbladet.

Det samme har TV2.

- I denne fasen har jeg inntrykk av at alle snakker med alle. Og det er helt uvisst hva resultatet blir før fristen går ut, sier TV2s sportssjef Bjørn Taalsen.

TV2 og NRK har også snakket mye sammen. Men etter at NFF bestemte seg for å ha en anbudsrunde, har det denne gangen blitt en veldig spill rundt kampen om rettighetene

- Forbundet har jo valgt denne løsningen med anbud, noe som fører til at TV-selskapene gjør mye av grovarbeidet for NFF. Istedet for at de forhandler direkte med ulike aktører selv, så forhandler vi oss i mellom på forhånd, forklarer Taalesen som nesten ikke har hatt hull i møteplanen sin de siste ukene.

Tause Canal+

I betal-TV kretser, er de mer sparsomme med kommentarene. Både hos TV3/Viasat og Canal+, møter vi den berømte «ingen kommentar»-veggen. Der er det pengene som prater.

- Vi ønsker alltid å være på banen når store rettigheter er til salgs. I en sånn prosess er det naturlig å ha en dialog med alle aktuelle aktører. Vi skal nok være på banen, og vi vet forhåpentligvis hva vi gjør, sier kommunikasjonsdirektør Marianne Melfald i TV3/MTG til Dagbladet.

Hos Canal+ svarer de slik fra det nordiske hovedkvarteret i Sverige:

- Desverre. Jeg må bare holde kjeft før ting er klare, og si ingen kommentar, sier «talsmann» Peter Harisson til Dagbladet.

At det er flere enn TV2 og NRK som vil være med i kampen om å sikre seg norsk fotball på TV, er det uansett ingen tvil om.

- Vi har allerede fått inn noen anbud, sier fotballpresident Per Ravn Omdal til Dagbladet.

Svensk suksess

Verken TV2-Taalesen eller NRK-Aune tør ikke utelukke at deler av den norske fotballen, klubb eller landslag kan havne på betal-TV i framtida. Fotballpresident Per Ravn Omdal har lenge åpnet for at deler av norsk fotball blir solgt til betal-TV. Det samme har en rekke klubbledere i Tippeligaen gjort. Det handler selvsagt mest, men ikke bare om penger. Men i og med at NFF har gått ut med anbudsrunde på rettigheter rundt radio, internett og mobiltjenester, så ligger det i kortene at forbundet ser for seg en pakkeløsning, der flere aktører deler de ulike bitene seg imellom.

  • Det svenske fotballforbundet har for lengst solgt rettighetene sine til Allsvenskan til Canal+. Sendingene har vært en stor suksess. Klubbene er også fornøyde. Ikke bare med pengeoverføringene, men også med det faktum at tilskuertallene har økt, og rammene rundt kampene har blitt bedre og mer profesjonelle etter at Cannal+ tok over.
  • I Danmark har TV3 hatt stor suksess med sine fotballoverføringer fra Superligaen. Heller ikke de har 100 prosent dekning hos TV-seerne.

Erfaringene fra Sverige og Danmark, er det beste argumentet for å selge TV-rettighetene for Tippeligaen til andre enn TV2 og NRK.

Økt verdi

Diskusjonen om hvor mye TV-rettighetene er verdt, er minst like uklar.

- Min oppfatning er at verdien ikke har blitt mindre enn den var for fire år siden, sier fotballpresident Per Ravn Omdal til Dagbladet.

Tidligere har TV2 og NRK klaget på at de fikk for lite igjen for de 42 millionene de årlig betalte til NFF. Nå innrømmer Bjørn Taalesen at verdien til landslaget kan være på vei opp.

- Paradoksalt nok, ja. Det at Norge faller på rankingen betyr at sjansene for at vi møter storlag som Italia, England og Spania i neste kvalikk er større. Det gjør de norske rettighetene mye mer interessante for utlendingene. Det danske fotballforbundet er et bevis da Danmark trakk Italia i VM-kvalifiseringen. Da tjente mer på å selge en kamp til Italia, enn de gjorde på alle andre tilsammen, sier Taalesen.

  • I morgen klokka 16.00 vet vi hvem som har levert anbud. Deretter vil trolig bruke sommeren på å bestemme seg på hvem som skal ha retten til å sende norsk fotball de kommende fire årene.