Tippeligaen på betal-TV

TRONDHEIM (Dagbladet): Allerede om to år kan det være slutt på norske seriekamper på NRK og TV 2. Fotballforbundet og toppklubbene er nemlig enige om å selge deler, eller hele TV-rettighetspakka for tippeligaen til betal-TV.

Er du villig til å betale for å se norsk fotball på tv?

I England er rettighetene til Premiere League for lengst i hendene på mektige Sky Sports. Nå vil de norske toppklubbene ha en lignende modell i Norge. Nemlig at klubbene sjøl eier og kontrollerer alle rettighetene og inntektene Tippeligaen genererer. Det er bred enighet blant tippeliga-lederne om at klubbene må få mer igjen av rettighetspengene enn de gjør i dag.

«Pay per view»

Tromsø-formann Gunnar Wilhelmsen håper og tror at Tippeliga-rettighetene blir solgt til Canal+ eller en annen betalingskanal i 2002. Da løper den nåværende TV-avtalen med NRK/TV 2 ut.

- Framtida ligger nok i digital betal-TV, og i «pay per view». Da kan en TIL-supporter sitte hjemme i stua og betale for å se oss spille kamp på Østlandet. «Billettinntektene» deles da mellom klubbene og TV-selskapet, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

Gjennom serieforeningen har toppklubbene krevd å få sitte ved forhandlingsbordet neste gang NFF selger TV-rettighetene. Forbundet har nå godtatt det kravet.

NFF positive


Fotballpresident Per Ravn Omdal bekrefter at NFF gjerne vil sende tippeligakamper på betalings-TV.

- I hvert fall en eller to kamper fra hver runde, sier Omdal til Dagbladet.

- Utelukker du at hele Tippeligaen forsvinner til betal-TV, etter engelsk modell?

- Jeg kan ikke utelukke noe, men det er vanskelig å si hvilken totalpakke vi ender opp med.

Gjennom et EU-direktiv, er forbundet tvunget til å selge store nasjonale sportsbegivenheter til riksdekkende gratiskanaler. Det betyr at landskampene, og trolig cupen fortsetter på NRK og TV2.

Provosert


I forbundets handlingsplan som ble lagt fram på fotballtinget i helga, er det å selge deler av rettighetene til kanaler med «smalere» dekning definert som ett av hovedmålene i NFFs mediestrategi. TV2s sportsredaktør, Bjørn Taalesen, misliker dette sterkt.

- Det er provoserende at de legger fram slike tanker mens vi er midt i en avtaleperiode. Jeg har en følelse av at både forbundet og klubblederne overvurderer verdien av produktet de har å selge, sier Taalesen til Dagbladet.

I dag betaler TV 2 og NRK 135 millioner over fire år for NFFs rettigheter. Taalesen tviler på at de to kanalene er villige til å betale mer enn i dag når avtalen skal reforhandles neste gang.