Tippeligaens bestemann har o2-opptak på mosjonist-nivå

Annan viser at tester kan være meningsløse.

UNDER 60 I O2-OPPTAK: Anthony Annan er en gigant på midtbanen, til tross for et meget beskjedent oksygenopptak. - Anthony har ekstrem forflytning på små flater. Der er han i særklasse best, sier RBKs fysiske trener. Foto: REUTERS/Susana Vera
UNDER 60 I O2-OPPTAK: Anthony Annan er en gigant på midtbanen, til tross for et meget beskjedent oksygenopptak. - Anthony har ekstrem forflytning på små flater. Der er han i særklasse best, sier RBKs fysiske trener. Foto: REUTERS/Susana VeraVis mer

(Dagbladet): Ingen har vært bedre enn Anthony Annan i Tippeligaen i år.

Det mener i hvert fall Dagbladet, som forrige helg kåret ghaneseren til årets spiller.

Kanskje er Annans suksess også en indikasjon på at det å ha høyt oksygenopptak isolert sett ikke er så viktig i internasjonal fotball - for Annans oksygenopptak imponerer de færreste.

På tester skal 24-åringen etter det Dagbladet kjenner til ha oppnådd resultater på rundt 57-58 i maks o2-opptak, altså kroppens evne til å ta opp og forbruke oksygen per tidsenhet. Rosenborgs fysiske trener Geir Håvard Hjelde bekrefter også at Annan ligger under 60.

Til sammenligning hadde landslagets løpsmaskin på 90-tallet, Øyvind Leonardsen, drøye 80 i o2-opptak. Et opptak på 60 regnes som habilt mosjonistnivå.

- Har ekstrem forflytning
Men prestasjonene både i VM, europacupen og Tippeligaen viser at Annan klarer seg utmerket godt uansett - og at fotballkondis er noe helt annet enn «vanlig» kondis.

- Man kan ikke sette likhetstegn mellom oksygenopptak og fotballprestasjon. Anthony er veldig bevegelseseffektiv, og har ekstrem forflytning på små flater. Der er han i særklasse best, sier Hjelde til Dagbladet.

De måler fortsatt oksygenopptak på RBK-laben på Lerkendal, men vurderer fortløpende om det er noe poeng i å fortsette med det. 

- Anthony scoret ikke høyt på de målingene. Da hadde vi valget mellom å trene det opp, eller å se på prestasjonene i kamp. Der bruker vi ZXY-målinger (analyseverktøy av spillernes bevegelser).

- Spillerne har et belte rundt livet i alle hjemmekamper, der vi måler hvor langt de beveger seg, hvor mye de spurter og så videre. Der ser vi at Anthony gjør en stor jobb, at han har voldsomt mange akselerasjoner og mange høyintensitetsløp. Fotballprestasjonen er på et fysisk høyt nivå, og da lar vi oksygenopptaket ligge. Vi kjenner metoder for å øke det, men det er mye viktigere å trene på fotballprestasjoner, sier Hjelde.

Orket i 120 minutter
Under sommerens VM-sluttspill spilte Annan fast på Ghanas midtbane, som kom helt til kvartfinale der de ble slått ut av Uruguay etter ekstraomganger.

Hjelde synes den kampen viste at 24-åringen tålte 120 minutter på høyeste nivå uten problemer - tross et lavt oksygenopptak.

- Jeg fulgte ekstra nøye med om han gikk tom i ekstraomgangene, men det så ikke sånn ut i det hele tatt. Han sto kampen helt ut. Det var et veldig godt mål på det. Essensen er at det finnes mye bedre måter å måle utholdenhet i fotball enn maks o2-opptak, sier RBKs fysiske trener.

United tester ikke
I forrige uke snakket han med den fysiske treneren for det tyske landslaget, og fikk vite at de hadde spillere både på 50-tallet og 70-tallet i maks oksygenopptak.

- o2-opptaket har stått i ro de siste 25 årene i internasjonal fotball. Men antallet høyintensitetsløp, altså hastigheter over 18-19 km/t, har økt med 140 prosent de siste åtte årene. Det som skiller de beste lagene fra de nest beste er å ha høy hastighet i bevegelsene. Og der scorer Annan kjempehøyt.

Hjelde mener det i Norge er for enkelt å bruke oksygenopptak som parameter for hvor godt trent man er.

- Fotballspillere er ikke utholdende om man sammenligner med langrennsløpere, de er ikke raske om du sammenligner med sprintere, og de er ikke sterke sammenlignet med vektløftere. Men når det gjelder å spurte, hente seg fort inn, og spurte igjen, er fotballspillere best i verden. Det er en spesifikke utholdenheten som er avgjørende. En klubb som Manchester United har ikke testet oksygenopptaket de siste årene, fordi de ikke tror det er relevant nok for fotball, sier han.

- Lei dem som sier de er dårlig trent
Utholdenhetsekspert Johan Kaggestad tror Annan kunne blitt en enda bedre fotballspiller om han hadde greid å heve oksygenopptaket til 62-63.

- For en midtbanespiller som er god med ballen, og ikke veier så mye, ville jeg sagt at 62-63 er et ålreit nivå å ligge på. Men jeg er ikke så opptatt av at fotballspillere skal ha høyest mulig oksygentopptak. Jeg blir gal av folk som sier at de er så jævla dårlig trent, for de er ikke det, det er så mange ferdigheter de skal være gode på: Det er teknikk, spilleforståelse, hurtighet, styrke, spenst og bevegelighet. Slik det ser ut i Norge er det nok mer å hente der, sier Kaggestad til Dagbladet.

ÅRETS SPILLER I TIPPELIGAEN: Ingen banker Annan i 2010, mener Dagbladet. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
ÅRETS SPILLER I TIPPELIGAEN: Ingen banker Annan i 2010, mener Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer