FESTSTEMNING: Christian Bolanos (t.h.), tidligere Start-stjerne, var blant banens beste da Costa Rica knuste Uruguay i kveld. Foto: NTB Scanpix
FESTSTEMNING: Christian Bolanos (t.h.), tidligere Start-stjerne, var blant banens beste da Costa Rica knuste Uruguay i kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tippeligakjenninger sentrale da Costa Rica banket Uruguay

Gamboa og Bolanos festens servitører.

Uruguay-Costa Rica 1-3:

(Dagbladet:) Da Uruguay gikk til pause med 1-0, var det egentlig bare å sette potetgullbollen tilbake på kjøkkenet:

For det første skal de lyseblå være bedre enn Costa Rica hvilken dag som helst - vi snakker om nasjon nummer sju mot 28 på FIFA-rankingen, den ene en outsider til VM-medaljene, den andre fant plass til ni spillere med tippeligabakgrunn i troppen. For det andre:

Dette var 11. gang i VM-historien at Uruguay gikk til pause med ledelse. De hadde vunnet 10 av de foregående, og spilt én uavgjort.

Men så var det disse pasningsføttene til tippeligakjenningene Cristian Gamboa og Christian Bolanos, da.

Endelig: Riktig straffe Edinson Cavani var mannen som ga favorittene i lyseblått ledelsen, etter at Junior Diaz omfavnet Diego Lugano inne i Costa Rica-feltet. I motsetning til de andre straffesituasjonene i dette VM, var denne grei, og Cavani scoret sikkert da sjansen bød seg.

Ingen av lagene imponerte imidlertid før pause. Så våknet fantastiske Costa Rica, og leverte en andreomgang som sjokkerte fotballverden omtrent like mye som den til Nederland fredag kveld.

Herlig Gamboa-cross 1-1 kom da Rosenborgs løpsvillige høyreback Cristian Gamboa nådde en ball helt nede ved hjørneflaggsektoren. I spranget feide han den inn i feltet, og i enden av innlegget befant Joel Campbell seg. Arsenal-eiendommen avsluttet perfekt, og plutselig var initiativet til de nordligste av de to Amerika-landene.

Det gikk ikke mange minuttene før ledermålet lå i Uruguay-nettet, og igjen var et gammelt tippeliganavn på farten: Christian Bolanos, tidligere Start-yndling, la for andre gang et frispark fra 35 meter, begge havnet hos Oscar Duarte, og det siste av dem ga full uttelling. Brugge-forsvarerens heading skrudde seg inn i nettet i den bortre målveggen.

Muslera-miss Rett før slutt kom punktum: Denne gang var giganten Joel Campbell nest sist gjennom en perfekt stikker, før Marco Urena avsluttet perfekt forbi en håpløst utrusende Fernando Muslera i Uruguay-målet.

Mens 3-1 gir Costa Rica den optimale åpningen på VM, ble dette en marerittstart for de lyseblå. Nå må de trolig slå både England og Italia for å være sikre på avansement.

Forhåpentlig med Luis Suárez tilgjengelig igjen etter sin kneoperasjon. I dag ble Liverpool-spissen sittende på benken kampen igjennom, og han var dypt savnet hos søramerikanerne.

Til gjengjeld mister de Maxi Pereira, som ble utvist for sitt frustrasjonsspark mot Joel Campbells legg på overtid.

MARKERTE SEG: Cristian Gamboa (t.v.) spilte strålende i sin offensive backposisjon. Foto: NTB Scanpix
MARKERTE SEG: Cristian Gamboa (t.v.) spilte strålende i sin offensive backposisjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Om fadesen ikke var total fra før, ble den det da.