Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tippeligaspillerens lagkamerater i sjokk: - Jeg brast i gråt

For Jon (20) ble angsten for stor. Nå slutter han med toppfotball.

ORKER IKKE MER: Jon Hodnemyr (20) var med å redde tippeligaplassen til Start. Nå gir han seg på toppnivå. Fra venstre: Espen Hoff, Mads Stokkelien, Hodnemyr og Austine Ikenna. Foto: Scanpix
ORKER IKKE MER: Jon Hodnemyr (20) var med å redde tippeligaplassen til Start. Nå gir han seg på toppnivå. Fra venstre: Espen Hoff, Mads Stokkelien, Hodnemyr og Austine Ikenna. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Bare 20 år gammel gir Start-spiller Jon Hodnemyr seg med toppfotball. Etter å ha levd med det unggutten følte var et overveldende press fra seg selv om å prestere på fotballbanen ble angsten så stor at han i fjor mistet nattesøvnen og gruet seg til å spille kamper.

Frem til nå har Hodnemyr holdt de vonde følelsene skjult for omverdenen. Mandag ble derfor lagkameratene overrasket da han plutselig reiste seg opp i garderoben og tok et tårevått farvel med livet han en gang så på som en drøm.

- Det ble veldig sentimentalt. Jeg var utrolig nervøs. Jeg fikk sagt to setninger før jeg brast i gråt. Jeg klarte ikke formulere meg. Da jeg sto foran dem ble det plutselig veldig klart at det var min siste dag i Start. Samtidig var det også slutt på denne kampen jeg har kjempet, forteller Hodnemyr til Dagbladet.

Ønsket å bli syk Kampen Hodnemyr snakker om har pågått lenge. I april i fjor ble prestasjonsangsten så stor at han begynte å kaldsvette på et hotellrom i Trondheim før et møte med Rosenborg på Lerkendal.

Forsvarsspilleren forklarer at han alltid har vært sårbar for å gjøre feil på fotballbanen. Han har vært redd for det.

- Mot Rosenborg toppet det seg. På hotellrommet før kampen begynte jeg å svette i hendene. Den natta fikk jeg ikke sove. Jeg lå og håpet at jeg skulle våkne opp med feber slik at jeg slapp å spille. Etterpå har tankene bare vokst og vokst i tiden som har gått, forklarer Hodnemyr, før han erkjenner åpenhjertig hvorfor toppfotballen ble for mye for ham.

- Det er press fra alle bauger og kanter om å prestere. Samtidig er det presset jeg har lagt på meg selv som har gjort at jeg har tatt denne avgjørelsen.

Overraskede lagkamerater I Start-garderoben på mandag satt blant andre veteranen Espen Hoff. 34-åringen ante ingenting om hva som var i ferd med å skje før Hodnemyr tok ordet. Mannen med to landskamper for Norge har hatt mange lagkamerater i løpet av sin lange karriere.

Hodnemyr beskriver Hoff som en av vinnerne.

TALENTFULL: Hodnemyrs enorme fart har vært en av hans største styrker som fotballspiller.
Foto: Scanpix
TALENTFULL: Hodnemyrs enorme fart har vært en av hans største styrker som fotballspiller. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi var ikke klar over at han hadde det så tøft. Jeg synes det er trist. Jeg tror de fleste ble veldig, veldig overrasket. Han fungerte jo så utrolig godt sosialt. At han står fram så åpent står det stor respekt av. Han kunne jo sminket sannheten til om han ønsket det. Den ærligheten han har vist tror jeg mange setter pris på for det er nok en god del som har følt på det samme i større eller mindre grad, forteller Hoff til Dagbladet.

Heller ikke lagkamerat Mads Stokkelien (26) hadde merket noe som helst på Hodnemyr i forkant.

- Jeg så ingen tegn på at han slet. Jeg så det ikke komme i det hele tatt. Jon er en fantastisk type med en strålende personlighet. Det forteller meg at hvis man ikke kjenner personen veldig, veldig godt er ting som dette vanskelig å se, forklarer Stokkelien til Dagbladet.

- Brutal hverdag Start-spissen slo selv gjennom i ung alder og har blant annet også kjent på trøkket fra omgivelsene i klubber som Stabæk og New York Cosmos. Stokkelien roser nå Hodnemyrs åpenhet. En åpenhet han tror vil bety mye for mange.

- Hverdagen som profesjonell fotballspiller kan være tøff, brutal og kynisk. Det er et stort press som kan overskygge grunnen til at man i utgangspunktet elsket sporten. Man må være hardhudet og sterk mentalt for å takle det. Jeg syns det er et veldig tøft og modig valg. Det kan ikke være lett for en ung spiller å være så åpen. Det imponerer meg veldig. Jeg tror det er viktig for andre at Jon gjør dette for jeg vet at han er langt ifra den eneste som har de samme tankene. Det er nok et tema som spillere er lite åpne om, tror Stokkelien.

Start-direktør Even Brandsdal var mannen Hodnemyr først gikk til med avgjørelsen om å terminere kontrakten. Det ble et spesielt øyeblikk ettersom de to utviklet et nært forhold da klubbens humanitære arbeid førte dem sammen en uke i Uganda sist vinter.

- Jeg synes Jon er en fantastisk person som virkelig bryr seg om folkene rundt seg. Han har en utstråling som gjør at han også viser at han bryr seg. Han er ikke sjenert, og han har betydd mye for laget med å alltid si sin mening. Nå viser han igjen at han er en ordentlig tøffing med å stå fram og fortelle om det som er medaljens bakside, skryter Brandsdal overfor Dagbladet.

- Støtten betyr alt De mange fine ordene gjør sterkt inntrykk på Hodnemyr. Siden nyheten ble kjent gjennom Starts hjemmeside har tilbakemeldingene vært utallige - både fra nære venner og ukjente mennesker som har slitt med de samme problemene.

Reaksjonen fra lagkameratene i garderoben på Sør Arena glemmer han heller ikke med det første.

STØTTER HODNEMYR: Start-direktør Even Brandsdal skryter av unggutten. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STØTTER HODNEMYR: Start-direktør Even Brandsdal skryter av unggutten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ble møtt med bamseklemmer fra samtlige. Det ga meg en indre ro på at jeg har tatt den riktige avgjørelsen, noe jeg også har sett i ettertid. Jeg følte meg automatisk 20 kilo lettere, forteller Hodnemyr.

- Hva betyr støtten for deg?

- Den betyr alt. Jeg var redd for å bli møtt med skepsis, at folk ikke forsto hvorfor jeg ga meg, men i etterkant har mennesker møtt meg med en forståelse som har vært helt unik. Jeg har blitt ordentlig rørt, sier Hodnemyr, som nå har satt seg et nytt mål:

- Jeg har en drøm om å komme inn på Politihøgskolen i august. Man vet jo aldri, jeg må gjennom intervjuer og diverse, men det er et ønske jeg har.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media