Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tippeligaspillerne for dyre

Norske fotballagenter mener tippeligaklubbene forlanger overpriser når de forsøker å selge spillere til utlandet. Branns Thorstein Helstad og Vikings Hannu Tihinen er de beste eksemplene på at spillerne i norsk toppserie ikke lenger er attraktive utenfor Norge.

Brann forventer å få rundt 40 millioner kroner for Thorstein Helstad.

Viking er neppe villig til å slippe den finske midtstopperkjempen Hannu Tihinen før en kjøper legger nærmere 30 millioner på bordet.

Dette mener proffagenter Dagbladet snakket med i går er prislapper som er langt over mål - og et bevis på at norske fotballedere ikke er oppdatert på prisene ute i Europa.

Omregnet til snittpris mener sju agenter Brann skal være fornøyde om de får 25 millioner kroner for toppscoreren i Tippeligaen - og at 20 millioner kroner er det meste Viking kan håpe på for Tihinen.

Fire av sju agenter mener riktig pris på Helstad er 20 millioner, mens én mener at kravet om 40 millioner ikke er urimelig.

Rister på hodet

Årsaken til at norske spillere ikke har vært så attraktive på det utenlandske markedet de siste årene - og at prisen har sunket - er naturligvis sammensatt:

Landslagets skuffende resultater, de nye overgangsreglene og at det flommer over av gode Bosman-spillere ute i Europa.

Agent Per A. Flod solgte John Carew til spanske Valencia i april i fjor for 75 millioner kroner. Han mener at det salget var ekstraordinært.

- Jeg får stadig henvendelser fra utenlandske klubber. De rister bare på hodet fordi prisene er altfor høye, sier Flod.

Til sammen har norske klubber budsjettert med 120 millioner kroner i spillersalg i år.

Bryne har budsjettert med beskjedne fire millioner, og har sikret sin økonomi med salget av 30-millionersmannen Ragnvald Soma til West Ham. Ut over det er Branns 3,7 millioner for keeperen Magnus Kihlstedt og Lillestrøms 15 millioner for midtstopperen Tommy Berntsen de eneste betydelige salgene ut av landet hittil i år.

Agent Erik Solér tror svært få norske klubber vil klare å håve inn hva de forventer på spillersalg.

- Når jeg hører at klubbene i sum budsjetterer med 120 millioner i salg, da sier jeg lykke til. De skal være glade om de får inn 20 prosent.

For ordens skyld: 20 prosent vil si 24 millioner kroner!

Mistet status

- Markedet i dag er blitt slik at enten går spillerne for 50- 100 millioner, eller så går de for null. Tross alt er det mange gode Bosman-spillere der ute, minner Solér om.

Ingen av agentene er det minste i tvil om at spillere i det norske toppsjiktet har mistet den statusen de hadde for bare få år siden.

I går ble det endelig klart at Thorstein Helstad ikke går til Anderlecht, som hentet Gilles de Bilde fra Sheffield Wednesday.

- Det sier mye om markedet når de Bilde går gratis selv om han var under kontrakt. Mange klubber har ikke annet valg enn å gi bort flere av sine beste spillere for å slippe lønnskostnadene, sier agent Knut N. Kristiansen til Dagbladet.

Einar Baardsen og Berit Riise mener Brann har valgt feil taktikk i forsøket på å selge Helstad.

- Helstad-saken er nesten litt trist. På meg virker det som om Brann har vært deseperate etter å selge ham. De har gått bredt ut og snakket med mange klubber og personer. Til slutt blir markedet litt skeptisk, sier Einar Baardsen.

<B>SALGSOBJEKT 1:</B> Brann håper å tjene 40 millioner på Thorstein Helstad.
<B>SALGSOBJEKT 2:</B> Viking vil ha 30 millioner for Hannu Tihinen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling