Tippet nord og ned - kjemper om medalje

Før sesongen ble Ham-Kam dømt nord og ned av ekspertene i media.

Sju serierunder før slutt kjemper Ham-Kam om medalje, mens Fredrikstad har håp om å beholde plassen etter to strake seirer. I kveld møtes de to forhåndsdømte lagene i Fredrikstad.

-  Allerede etter den siste 1. divisjonskampen i fjor, visste jeg at Ham-Kam ville bli tippet ned i aviser og TV. Vi bestemte oss for ikke å legge vekt på det pressen mente, og anså det som bortkastet tid med tanke på å bygge opp selvtillit. Den måtte vi få på andre måter, sier Ham-Kam-trener Ståle Solbakken.

Stålkontroll

Én av måtene var å vende seg til tippeliganivået fortest mulig. Etter den tredje strake uavgjortkampen (0-0 mot Odd Grenland 25. april) hadde Solbakken og gjengen hans stålkontroll. Seirene over Bodø/Glimt og Lyn i de to neste kampene sendte selvtilliten til himmels.

-  Hovedgrunnene til den sterke sesongen skyldes først og fremst den enorme gutsen i spillergruppa og stå-på-viljen på trening. Spillerne er veldig ærlige, driver hele tida selvransakelse og kjenner sine styrker og svakheter. I de såkalte «hverdagskampene» bruker de styrkene sine godt og skjuler svakhetene, sier Ståle Solbakken.

Det som har overrasket ham mest, er ikke Ham-Kams solide poengplukking.

-  Overraskelsen er at vi ikke er blitt kjørt over i flere enkeltkamper. På forhånd regnet jeg med at vi skulle få en del smeller før vi vendte oss til nivået i tippeligaen. Det skjedde ikke. For meg var det vi gjorde i fjorårets 1. divisjon mer overraskende enn det vi har prestert i tippeligaen i år. Selv om vi er litt positivt overrasket, har vi fått med oss omtrent det vi regnet med, sier Ståle Solbakken.

-  Litt for jevnt

Jevnheten i tippeligaen ser han ikke på som fordel for norsk fotball.

-  Jeg synes det er litt for jevnt. Flere av klubbene burde vært nærmere Rosenborgs nivå. Nå er det ikke store forskjellen å møte Sogndal og Fredrikstad som ligger i bånn av tabellen, eller lagene like bak Rosenborg. Mot Fredrikstad får vi en helt ny utfordring. For første gang i år er Ham-Kam-laget både skade- og karanteneutsatt. Marius Gullerud og Axel Smeets er ute med skader. I tillegg har Espen Haug karantene, sier Ståle Solbakken.

Etter en tøff tid med mye baklengsmål, frynsete selvtillit og et velment tupp i ræva av hovedsponsor Terje Høili, har Fredrikstad fått nytt håp etter seirene mot Sogndal (4-2) og Odd Grenland (3-0) i de to siste kampene.

-  Polemikken med Terje Høili skulle vi gjerne vært foruten. På den annen side kan «foten i ræva» være med og redde tippeligaplassen. Da har han kanskje oppnådd det han ville, sier trener Knut Torbjørn Eggen og fortsetter:

-  29 eller 30 poeng

-  Håpet vårt nå er at framgangen vedvarer, og at vi vender oss til å vinne slik vi gjorde i fjor høst. Vi er i kraftig utvikling, og framstår som et helt annet lag enn tidligere i sesongen. Forsterkningene som har kommet har også hevet de andre spillerne på laget. For å berge plassen direkte, trenger vi 29 eller 30 poeng. Det vil si at vi må ha 11 eller 12 poeng på de sju siste, sier Eggen.

Uansett resultater denne måneden, mener han spenningen vil holde seg helt til slutt.

-  Selv med tap i de fire neste kampene kan vi greie kvalifiseringsplassen. Vinner vi de tre siste kampene, ender vi på 27 poeng. Det bør gi oss en ny sjanse.

BRYDDE OSS IKKE: Trener Ståle Solbakken og spillergruppa anså det som bortkastet tid å bry seg om at Ham-Kam ble tippet nord og ned. Nå kjemper laget om medalje.