Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tiril (18) bor alene med marsvinet «Bobby» på Olympiatoppen

Før skaden var hun er et av Norges største OL-håp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Hun røk korsbåndet i det venstre kneet før jul, men Tiril Sjåstad Christiansen (18) nekter å gi opp OL-drømmen. Nå bor twintip-kjøreren alene på Olympiatoppen.

- Det føles faktisk overraskende bra. Jeg trodde jeg skulle ha mye mer vondt, sier Tiril Sjåstad Christiansen til Dagbladet. 

Det er gått åtte og en halv uke siden et av Norges største gullhåp i Sotsji-OL skadet seg stygt under trening i USA. Korsbåndet røk tvers av. Menisken ble skadet. Olympiatoppens lege Lars Engebretsen ga henne ti prosent sjanse til å rekke Russland-lekene. Oddsen var ikke god, men hun tok den. 

BETENKT 18-åringen har flyttet inn på Olympiatoppen, hvor hun skal bo til OL-avgjørelsen blir tatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BETENKT 18-åringen har flyttet inn på Olympiatoppen, hvor hun skal bo til OL-avgjørelsen blir tatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det betyr alt å rekke OL. Det har vært drømmen min. Jeg har flere sjanser, men det er liksom dette som skulle være mitt år. Dette var min sjanse. Så jeg må nesten bare gjøre alt for å klare det, forteller Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

Ett mål, en drøm Mens twintip-kometens jevnaldrende sitter på skolebenken, shopper og koser seg på byen, kjemper hun en febrilsk kamp for å nå sitt store mål. Sin livslange drøm. Om OL-gull.

Når Dagbladet møter henne i resepsjonen på Olympiatoppen, hennes hjem for en måned, er hun tydelig sliten. Dagens første treningsøkt er unnagjort. Tre til gjenstår. Så må hun legge seg. For dagen etter er programmet akkurat like beinhardt.

- Jeg valgte å flytte hit for å få trent mest mulig, for å bruke hver dag fornuftig. Hvis jeg skulle bodd en annen plass, hadde jeg brukt mye tid og energi bare på å reise opp hit, reflekterer 18-åringen.

Tøff tid I fjor gikk hun helt til topps under slopestyle-konkurransen i X-games. Gull. Bare 17 år gammel. I et av verdens mest prestisjefylte mesterskap. Det var sensasjonelt. Og med på å gjøre henne til en av Russland-OLs største, norske gullfavoritter.

IKKE HELT ALENE Etter ulykken kjøpte ungjenta «Bobby». Sjåstad Christiansen sier det hadde blitt ensomt på Olympiatoppen uten marsvinet.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE HELT ALENE Etter ulykken kjøpte ungjenta «Bobby». Sjåstad Christiansen sier det hadde blitt ensomt på Olympiatoppen uten marsvinet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Helt frem til ulykkesdagen i Aspen 5. desember. Da endret alt seg. 

- Før jul hadde jeg noen tunge dager. Jeg tror jeg trengte en ferie sammen med familien - og å glemme alt annet, sier Sjåstad Christiansen. 

Det hadde hun nok rett i. For etter at nyttårsrakettene satte sitt preg på Oslo-himmelen, møtte hun opp på Olympiatoppen med kofferten i hånda, mer innbitt og motivert enn noen gang. 

INNBITT Før hver eneste økt, sykler 18-åringen i cirka 15 minutter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNBITT Før hver eneste økt, sykler 18-åringen i cirka 15 minutter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Innsatsen hennes er fantastisk. Tiril er virkelig en toppidrettsutøver, slår trener Claude Lebreux fast. 

Overraskende progresjon Tidligere i år hjalp han den OL-klare skihopperen Anders Jacobsen med mye av den samme kneproblematikken. Nå forteller Lebreux at Sjåstad Christiansens progresjon er uventet.

- Framgangen har vært overraskende god. Akkurat nå ser det lovende ut for Sotsji, men ukene som kommer blir veldig avgjørende. 

De oppløftende nyhetene fikk Sjåstad Christiansen selv i et møte med legen for halvannen uke siden. Nå tror hun muligheten for å kunne kjøre OL, uten korsbånd, er god.

KJEMPER MOT KLOKKA Tiril Sjåstad Christiansen er nødt til å trene mye. Det skadde venstrekneet må bli både mobilt og stabilt om hun skal rekke OL. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJEMPER MOT KLOKKA Tiril Sjåstad Christiansen er nødt til å trene mye. Det skadde venstrekneet må bli både mobilt og stabilt om hun skal rekke OL. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Den er i alle fall betydelig større nå - enn den var. Jeg skal ikke si det er sikkert, men jeg føler selv at det blir OL.

Og om den usedvanlig målbevisste jenta lykkes, da reiser hun ikke bare for å delta. 

- Da blir det gull, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

TETT OPPFØLGING: Ekspert på motorikk- og teknikkøvelser, Claude Lebreux, instruerer Sjåstad Christiansen i alt hun gjør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TETT OPPFØLGING: Ekspert på motorikk- og teknikkøvelser, Claude Lebreux, instruerer Sjåstad Christiansen i alt hun gjør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart