Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tirils gulltrener om rusmarerittet: - Livet mitt har vært helt vilt

Kjempet i to år for å holde seg edru.

FIKK TILBAKE DRØMMEJOBBEN: Steinar Mundal hadde aldri trodd han kom til å få oppleve et nytt VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK TILBAKE DRØMMEJOBBEN: Steinar Mundal hadde aldri trodd han kom til å få oppleve et nytt VM i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Steinar Mundal har vært fysisk trener for de norske skiskytterjentene siden i fjor vår. I et åpenhjertig intervju med VG i dag forteller Mundal om sin største kamp - veien tilbake fra rusmarerittet.

- Livet mitt har vært helt vilt. Rått, på alle måter. Jeg har opplevd det meste. Jeg har i alle fall livserfaring, og kan fortelle folk hvordan de ikke bør gjøre ting. Og kanskje også litt om hvordan de bør gjøre det, sier Mundal i intervjuet i VG.

Dagbladet har snakket med en sedvanlig opplagt Steinar Mundal i dag, og han forteller at åpenheten om bakgrunnen er viktig for ham.

- Det er terapi for meg. Enkelt og greit. Jeg har ikke lyst til å glemme hvor langt nede jeg var, og at idretten har reddet meg. Det er kjempeviktig for meg. For hvis jeg passer på ikke å glemme, så legger jeg fortsatt press på meg selv, sier Mundal til Dagbladet.

- Burde tatt et år fri Han forteller til VG at han i en toårsperiode fra 2005 til 2007 gjorde alt han kunne for å klare å holde seg edru. Ryktene om Mundals mulige alkoholproblem hadde begynt i 2001, før VM i Lahti. Da hadde han fått skriftlige advarsler fra Skiforbundet, før han til slutt fikk sparken.

Mundal hadde ifølge ham selv vært altfor ivrig på karrierejaget, og gikk til slutt helt i kjelleren. Likevel takket han ja til å ta over som trener for det norske herrelandslaget i langrenn.

- Jeg glemte bort familien min og meg selv. Jeg burde nok tatt et år fri da jeg kom hjem til Norge (i 1998, journ.anm), men jeg trodde jeg skulle greie det. Men da var jeg allerede så langt ned at det var vanskelig.

Vært åpen før Mundal har også tidligere vært åpen om sine rusproblemer. I 2011 fortalte han om dem til blant annet Dagbladet og A-Magasinet.

Før VM i Holmenkollen samme år, under en høydesamling i Seiser Alm, bestemte han seg for å fortelle alt til landslagsløperne.

- Alle vet at jeg har vært skikkelig ute å kjøre. Det var bedre at hele sannheten kom fram, har Mundal uttalt til Dagbladet.

- Jeg tror de fleste av løperne satt med en tåre i øyekroken. Etterpå var det en veldig spesiell, god stemning. Steinars historie bandt hele gruppa enda tettere sammen, sa Morten Aa Djupvik til Dagbladet i 2011.

Fikk ny mulighet Inntil sist vinter var Mundal tilknyttet langrennsleiren som trener. I dagens intervju med VG sier han at han ikke har rørt alkohol siden 2008.

- Og det kommer jeg aldri til å gjøre igjen, heller. Det er jeg ganske sikker på. Jeg føler ikke noe behov for å ruse meg, sier Mundal til VG.

Da tidligere landslagstrener i langrenn, Morten Aa Djupvik, ble ansatt som sportssjef hos skiskytterne før inneværende sesong, var noe av det første han gjorde å hente inn Mundal. Det har han aldri angret på.

- Steinar har bidratt med solid jobbing, som alle andre i teamet. Men det visste jeg på forhånd at han ville gjøre, sier Djupvik til Dagbladet i dag.

- Tiril var det største Mundal har fått mye av æren for at skiskytterjentene har bedre fart på skia denne vinteren enn de hadde forrige sesong. Selv om det er umulig å få mannen til å framheve seg sjøl, innrømmer han at han har gjort grep i den daglige treninga.

- Vi har med oss noen prinsipper fra langrenn. De virket jo greit der, sier han på sin typisk tørre måte.

Som langrennstrener nærmest badet han og det norske trenerteamet i seirer.

- Det ble nesten en vane, sier Mundal, og gliser.

Noen vane er det ennå ikke at skiskytter-jentene vinner. Derfor er det så mye større når det skjer.

- Da Tiril ble verdensmester her om dagen, det var det største for meg. Å se hun lykkes på den måten, nei, det var fantastisk. Jeg var rørt, det skal jeg innrømme, sier Mundal, som ellers holder Petter Northugs og Martin Johnsrud Sundbys første individuelle verdenscup-seirer som sine største trener-opplevelser.

- Men Tirils seier var nok aller størst. For meg er det en ny idrett, en komplisert idrett, og det var overraskende at hun vant.

GULLDUO: Tiril Eckhoffs samarbeid med trener Steinar Mundal har allerede båret frukter. Foto: Hans Arne Vedlog
GULLDUO: Tiril Eckhoffs samarbeid med trener Steinar Mundal har allerede båret frukter. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer