MØTER MOTBØR: Cathrine Sandnes diskuterte artikkelen sin med Rune Bratseth før hun ga sendte den til Dagbladet-desken. Fra NFF anklages Sandnes for dårlig dømmekraft. I mens øker presset på Fotball-Norges ledere. Foto: Lars Eivind Bones
MØTER MOTBØR: Cathrine Sandnes diskuterte artikkelen sin med Rune Bratseth før hun ga sendte den til Dagbladet-desken. Fra NFF anklages Sandnes for dårlig dømmekraft. I mens øker presset på Fotball-Norges ledere. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Tirsdag behandlet hun Drillo-bråket i NFFs etiske komité. Lørdag langet Sandnes ut mot Siem og Hallén i sin egen spalte.

NFF: - Dårlig dømmekraft.

(Dagbladet): Sammen med generalsekretær Kjetil Siem har president i Norges Fotballforbund (NFF), Yngve Hallén, møtt motbør fra alle kanter for måten Egil «Drillo» Olsen måtte gå av på.

I Dagbladets ukentlige meningsspalte «Lørdagskommentaren», hvor fire norske debattanter bytter på å skrive, benyttet Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes i helga anledningen til å dra ei kraftig skrape over topplederne.

Fire dager før artikkelen ble publisert, var Sandnes en del av den etiske komiteen som behandlet NFF-ledelsens håndtering av saken. Sandnes er ett av seks medlemmer i det rådgivende utvalget.

Sandnes: - Inkompetanse «Man kan saktens undre seg over hvorfor Norges Fotballforbund ser ut til å insistere på å håndtere denne saken på aller dårligste vis», skrev Sandnes i Dagbladet på lørdag.

Videre:

«I øyeblikket virker det som om de eneste som ikke har forstått at Drillo fikk sparken, er de to som sparket ham. (...) Hvis president Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem erkjenner at det å be en medarbeider om å si opp, er den moderne måten man avskjediger folk på, er det - i beste fall - en innrømmelse av inkompetanse.»

Sandnes mener det hadde vært lettere å gå videre om Drillo faktisk ble utvetydig sparket, i stedet for den mellomløsninga styret og Hallén falt ned på. Nå handler i stedet debatten om hvorvidt NFF-ledelsen «snakker sant eller ikke», ifølge Sandnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det vil ta tid før Siem og Hallén «kan stå i en liten klubb og snakke, med tyngde og troverdighet, om betydningen av å oppføre seg anstendig, ærlig og respektfullt».

Cathrine Sandnes' artikkel får ytterligere pondus i lys av at det var nettopp Siem og Hallén som tok initiativ til å etablere NFFs etiske komité.

• Du kan lese kommentaren hennes - «Dårlige unnskyldninger» - ved å klikke her.

Diskuterte med Bratseth - Ser du at din artikkel slår ekstra sterkt, siden du er medlem av NFFs etiske komité?

- Ja, og jeg ser det kan være problematisk. Derfor diskuterte jeg dette med Rune (Bratseth, leder av den etiske komiteen) i forkant. Men for det første er det ingenting her som strider med det vi konkluderte med da vi diskuterte denne saken i komiteen, sier Sandnes til Dagbladet.

- For det andre tenker jeg at det vil være feil av meg å melde meg ut av denne debatten, bare fordi jeg har et verv i den etiske komiteen. Og for det tredje: Det ville kanskje vært mer problematisk om jeg - bare fordi jeg satt i en slik komité - unngikk å kritisere ledelsen, sier redaktøren og forfatteren - som har vært fast spaltist i Dagbladet siden 2006.

NFF: - Dårlig dømmekraft Verken Yngve Hallén eller Kjetil Siem ønsker å kommentere artikkelen, men kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, sier dette til Dagbladet:

- Det vitner om dårlig dømmekraft når hun, som Dagbladet-spaltist, harselerer med president og generalsekretær få dager etter at hun og etisk komité konkluderte i saken. Dette handler ikke om meningene hennes, men om rolleforståelse, sier Graff.

- Komitémedlemmene har fått fullt innsyn i saksgangen, også interne opplysninger som ikke er ment for offentligheten. I spalten kommer det heller ikke fram at hun er medlem av NFFs etiske komité, påpeker han.

«Tapt tillit» Onsdag skal fotballpresident Yngve Hallén grilles av sitt eget styre. Slik Sandnes' artikkel tydeliggjør:

Presset er stort, kritikerne mange - og spørsmålene vanskelige.

- Mener du Fotball-Norge bør skifte ut sin toppledelse, Cathrine Sandnes?

UTE: Mye er sagt og skrevet om Egil Olsens exit fra landslaget før kampene mot Slovenia og Island. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
UTE: Mye er sagt og skrevet om Egil Olsens exit fra landslaget før kampene mot Slovenia og Island. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Som medlem av den etiske komité er det ikke opp til meg. Men det er i hvert fall klart at de har en stor og svært viktig jobb foran seg, med å gjenvinne tapt tillit ned til grasrota, og ut i lokallagene.