Tissetrengt 5000 for Ervik

Eskil Ervik fikk et uventet problem på sin 5000 meter i skøyte-EM fredag. Et manglende dobesøk gjorde halvmilen til en trengt affære.

- Det var så utrolig tørt i hallen at jeg måtte drikke hele tiden. Innen jeg skulle gå 5000 hadde jeg nok fått i meg tre liter væske. Jeg var ofte på do, men rakk det ikke den siste gangen før jeg skulle starte, fortalte Ervik etterpå.

- Så jeg måtte bare krumme meg sammen så godt jeg kunne, men jeg merket det underveis.

Ervik karet seg inn til 6.37,51, det holdt til en femteplass på distansen. Opp til tredjeplass skilte det bare 1,80 sekund.

Mageviruset han pådro seg foran den første verdenscupen i vinter har ført til at han har få 5000-metere bak seg.

- Jeg har kun gått et par stykker utendørs og det er en helt annen idrett. Jeg trenger noen løp til å bygge meg opp på, konstaterte han.

Spøker for medalje

Sammen med 13. plassen på 500 meter ble det likevel en ganske bra første dag for Norges sammenlagthåp. Han holder sjetteplass i sammendraget, og innrømmer at det kan se stygt ut for drømmen om en medalje.

- Som det ser ut nå er vel en fjerde- eller femteplass mer realistisk, men jeg gir meg ikke før fire distanser er gått, lover Ervik.

Lørdag er det kun 1500 meter som står på programmet. For Ervik er det viktig å ikke tape for stort terreng til løperne foran seg. Opp til leder Mark Tuitert skiller det 2,72 sekunder på 1500-meteren, mens til Dimitrij Sjepel på fjerdeplass er det 59/100.

- Det er uhyre viktig at jeg ikke gir fra meg for mye til de gutta foran meg.

Nederland herjer

Nederlenderne herjer ikke bare på tribunen i Heerenveen, men også på isen. Etter fredagens løp er det trippel oranje i tet, med Tuitert foran Gianni Romme og veteranen Rintje Ritsma.

Romme, som vant det nederlandske mesterskapet rett før jul, seiler opp som soleklar favoritt til gullet etter en meget sterk 5000 meter. Igjen er langdistanseeksperten et hav foran konkurrentene, selv om også han fikk trøbbel underveis.

- Tre runder før mål begynte den ene kontaktlinsen min å skli ut, så jeg måtte prøve å dytte den på plass, fortalte Romme, som vant halvmila på 6.26,72, over sju sekunder foran Ritsma.

- Det venter tre viktige runder på meg lørdag, sa Romme om 1500-meteren. Presterer han godt der, kan han nærmest putte gullet i lomma allerede en dag før konkurransen er over.

(NTB-Nina Farstad)