PÅ HODET UT: Zambia sløste med mulighetene og klarte bare 0-0 i den tredje og siste gruppespillkampen. Her er det Stoppila Sunzu som fortviler. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB scanpix
PÅ HODET UT: Zambia sløste med mulighetene og klarte bare 0-0 i den tredje og siste gruppespillkampen. Her er det Stoppila Sunzu som fortviler. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB scanpixVis mer

Tittelforsvarer Zambia utslått i gruppespillet

Første gang på 21 år at det skjer.

Tittelforsvarer Zambia kom brutalt ned på jorda i afrikamesterskapet i fotball. Etter 0-0 mot Burkina Faso tirsdag er laget utslått.

Zambia reiser ubeseiret hjem fra Sør-Afrika, men tre uavgjorte kamper var ikke godt nok til å gi avansement. Burkina Faso vant gruppen på bedre målforskjell enn Nigeria, som tok seg videre takket være to sene straffescoringer av Chelsea-spiller Victor Moses i 2-0-seieren over Etiopia.

Det er første gang på 21 år at tittelforsvareren i afrikamesterskapet ryker ut allerede i gruppespillet. Algerie opplevde det samme i 1992.

Zambias landslagssjef Herve Renard mønstret i Nelspruit nesten det samme laget som spilte 0-0 hjemme mot et ungt norsk ligalandslag i den siste oppkjøringskampen tidligere i måneden. Eneste endring i startelleveren var at lagkaptein Christopher Katongo tirsdag måtte vike plass for spissen Collins Mbesuma.

Keeper Kennedy Mweene overtok kapteinsvervet og holdt nullen, men igjen måtte Zambia betale dyrt for ineffektivt angrepsspill. Mbesuma hadde en stor sjanse etter en forsvarsmiss hos Burkina Faso i det 17. minutt, men han skjøt rett på keeper.

Zambia presset på i annen omgang, men Burkina Faso holdt unna og kunne juble for gruppeseier og kvartfinaleplass.

Kampen mellom Nigeria og Etiopia i Rustenburg var målløs til ti minutter gjensto, men to straffespark fra Moses, begge etter at han selv ble felt, sendte Nigeria videre til kvartfinale mot Elfenbenskysten.

Keeper Sisay Bancha slapp inn det første straffesparket, men på det andre måtte utespilleren Addis Hintsa gå i mål etter at Bancha ble utvist.

I kvartfinalene er det Sør-Afrika - Mali, Ghana - Kapp Verde, Elfenbenskysten - Nigeria og Burkina Faso mot Togo eller Tunisia. Den siste kvartfinalisten blir klar onsdag.

(NTB)