JUBEL:  Fiorentina jubler etter seieren mot Inter. Nå skal de prøve å slå ut Tottenham på ny av Europa League. Foto: EPA/MAURIZIO INNOCENTI/NTB Scanpix.
JUBEL: Fiorentina jubler etter seieren mot Inter. Nå skal de prøve å slå ut Tottenham på ny av Europa League. Foto: EPA/MAURIZIO INNOCENTI/NTB Scanpix.Vis mer

Titteljagende Tottenham kommer til å slite mot «nye» Fiorentina

Italieneren har gått fra bra til bedre.

(FourFourTwo): Tottenham har ikke gått gjennom noen voldsomme endringer siden lagene møttes for ett år siden. Fiorentina på sin side har en ny manager, et nytt system og en helt ny stil.

«Vi møtes igjen», skrev Tottenham på sine hjemmesider da det ble kjent at lagene møttes i 16-delsfinale for andre året på rad.

Med Mauricio Pochettinos kontinuitet har Tottenham tatt store steg framover, så store at de nå er med og kjemper om ligagullet. Kontinuitet kan ikke brukes om Fiorentina som har vært gjennom svære endringer.

På White Hart Lane ble fem spillere hentet inn i fjor sommer. Det italienske laget som slo Tottenham ut i fjor, er derimot ikke å se lenger.

Først forsvant manager Vincenzo Montella. Den tidligere spissen med erfaring fra Roma, Sampdoria og Fulham ble sparket under noen merkelige omstendeligheter. Fiorentina-eierne mente han hadde opptrådt uprofesjonelt, mens manageren selv savnet større investeringer i troppen.

 GJORT SINE SAKER BRA:  Fiorentina-manager Paulo Sousa. Foto: NTB Scanpix/EPA/MAURIZIO INNOCENTI.
GJORT SINE SAKER BRA: Fiorentina-manager Paulo Sousa. Foto: NTB Scanpix/EPA/MAURIZIO INNOCENTI. Vis mer

Montella ble erstattet med tidligere QPR-, og Leicester-manager Paulo Sousa. Portugiseren fjernet kontringsfotballen og innførte en mer ballbesittende stil. Stilen minner mer om et spansk - enn italiensk lag.

Taktisk Den første indikatoren på hvor bra dette Fiorentina-laget kan bli kom da de reiste til San Siro i september. Der påførte de Roberto Mancinis Inter deres første tap for sesongen. Ikke bare tok de med seg tre poeng. 4-1-seieren førte de også til toppen av tabellen for første gang siden 1999.

I likhet med de fleste Serie A-trenerne har Sousa vist glimrende taktiske evner. Laget kan spille i flere formasjoner og tilpasser gjerne opp mot motstanderen. Fiorentina har denne sesongen spilt med en klassisk forsvarsfirer og en treer.

Det som har vært mest overraskende med 15/16-sesongen, er at klubben har gjort det så bra til tross for store utskiftninger. Av de 16 Spurs-spillerne som var involvert i 3-1-tapet sammenlagt for et år siden, er ti fortsatt med i troppen.

Hos Fiorentina er bare tre spillere som startet returoppgjøret mot Tottenham fortsatt igjen i klubben. Spillerne som sto bak de tre scoringene (Mario Gomez, Jose Basanta og Mohamed Salah) er alle borte. Likevel er de knapt savnet.

Mye takket være duoen Josip Ilicic og Nikola Kalinic.

Dødelig duo Slovenske Ilicic kom til Fiorentina i juli 2013, men sleit med å finne seg til rette på banen. Denne sesongen har det derimot virkelig fungert. Tolv mål og fem assist har han sørget for.

 GJORT SPURS TIL EN TITTELKANDIDAT: Tottenham-manager Mauricio Pochettino. Foto: NTB Scanpix/EPA/MAURIZIO INNOCENTI
GJORT SPURS TIL EN TITTELKANDIDAT: Tottenham-manager Mauricio Pochettino. Foto: NTB Scanpix/EPA/MAURIZIO INNOCENTI Vis mer

Kalinic står med elleve etter overgangen fra Dnipro forrige sommer. Duoen har levert uansett hvilken formasjon Fiorentina har spilt i. Deres spilt sørget også for at Giuseppe Rossi ikke ble foretrukket. Den tidligere Manchester United-spilleren dro til Levante på lån i jakten på spilletid.

Den spanske midtbanespilleren Borja Valero, som var med på å rykke ned fra Premier League med West Bromwich i 2008/09, har vært en sentral brikke i laget. Forrige helg inspirerte han laget da de slo Inter og sørget for at de festet grep om tredjeplassen.

Valero fungerer best som en dyptliggende playmaker i 4-2-3-1. I den formasjonen kommer også unge Federico Bernardeschi mer til sin rett på høyrekanten. En posisjon som passer unggutten som er koblet til Europas storklubber ypperlig.

22-åringen har fått nummer 10 i klubben. Det ikoniske nummeret er tidligere båret av Giancarlo Antognoni og Manuel Rui Costa. Under Sousas ledelse har han utviklet seg til å bli en strålende angrepsspiller.

Argentinsk klippe I likhet med Tottenham har Viola vært mest kjent for sitt kreative angrepsspill. Men lagets viktigste spiller er kaptein Gonzalo Rodriguez i midtforsvaret. Argentineren spiller med hjertet utta på drakta. Han har forlovet seg med ei lokal dame, og forstår hva klubben betyr for supporterne.

Selv om laget er mer balansert under Sousa enn tidligere, har han ikke ønsket å nedprioritere noen turneringer. Han er klar på at de ønsker suksess både i Italia og i Europa.

Roterer? Både Pochettino og Sousa har tøffe valg de må gjøre før torsdagskampen. Titteljagende Tottenham har en bredere tropp, spesielt i de defensive posisjonene, men terminlista spiller en stor rolle i laguttaket.

 LEDEREN:  Gonzalo Rodriguez. Foto:  Fabio Bozzani / Anadolu Agency / NTB Scanpix.
LEDEREN: Gonzalo Rodriguez. Foto: Fabio Bozzani / Anadolu Agency / NTB Scanpix. Vis mer

Tottenham har et cupoppgjør mot Crystal Palace mellom de to kampene, mens Fiorentina skal møte både Napoli og Roma like etter. Det kan være det som feller Fiorentina i Europa League. Balansegangen taklet de fint i fjor da de tok seg til semifinalen. Spørsmålet er om Sousa klarer å slå Tottenham slikt Montellas lag gjorde i fjor.

 SLO UT SPURS:  Fiorentina sendte Tottenham ut av Europa League i fjor. Nå møtes klubbene igjen. Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI / NTB Scanpix.
SLO UT SPURS: Fiorentina sendte Tottenham ut av Europa League i fjor. Nå møtes klubbene igjen. Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI / NTB Scanpix. Vis mer