Tjærnås gir VIF-Martin strykkarakter

- Har underprestert kraftig i forhold til rammene og forventningene.

HARDT PRESSET: Martin Andresens Vålerenga-lag har vært en stor skuffelse i hans femte sesong som sjef på Valle. Foto: Bjørn Langsem
HARDT PRESSET: Martin Andresens Vålerenga-lag har vært en stor skuffelse i hans femte sesong som sjef på Valle. Foto: Bjørn LangsemVis mer

(Dagbladet): • Følg og se Tippeliga-runden direkte i Dagbladets livestudio fra kl. 1800!

De har de største budsjettene og flest tilskuere. Men storbyklubbene Rosenborg, Vålerenga, Brann og Viking har mer enn som så til felles.

I den første tredjedelen av tippeligasesongen, har de levert både resultater og prestasjoner langt under forventet.

• Rosenborg (budsjett: 195 mill.) har riktig nok bare tapt én kamp, og ligger bare fem poeng bak serieleder Strømsgodset. Et poengsnitt på 1,7 er likevel under pari. I tre av seks hjemmekamper har trønderne gått målløse av banen.

• Vålerenga (budsjett: 120 mill.) har sanket 13 poeng på ni kamper. Poengfangsten er likevel bedre enn prestasjonene skulle tilsi. Martin Andresens prosjekt, som er inne i sin femte sesong, sliter med framdriften.

• Brann (budsjett: 110 mill.) overrasket positivt i fjor. Dermed ble forventningene skrudd opp — og nedturen har ikke latt vente på seg. Ti poeng og 13.-plass på tabellen, betyr at Brann kjemper for å overleve i Tippeligaen.

• Viking (budsjett: 96 mill.) har et uttalt mål om en plass blant de fire beste. Åge Hareide har til og med uttalt at det er en forutsetning for å fortsette i managerjobben. Kanskje må han snart vurdere å sparke seg selv. For fasit etter ti kamper er elleve poeng og 12.-plass.

Et annet fellestrekk for de fire store: Publikum svikter, fordi de ikke får valuta for pengene.

Gir Andresen stryk Med to gjenstående serierunder før EM-pausen, murres det i de store fotballbyene. Størst er presset på VIF-manager Martin Andresen og Viking-manager Åge Hareide.

Fotballekspert Lars Tjærnås, som skriver kronikker i Aftenposten, gir Andresen strykkarakter.

- Det er prisverdig at han har hatt en klar visjon for hvordan en skal spille, og jeg vil gi ham honnør for at han har vært flink til å hente impulser fra andre kulturer. Det er likevel ingen tvil om at laget har underprestert kraftig i forhold til rammene og forventningene. Dessuten er det et faresignal at mange rundt ham har forlatt posisjonene sine - ledere, trenere og nå unge spillere som ikke vil fornye kontraktene. Dette til sammen mener jeg gjør at han sitter med «ikke bestått» som karakter, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Privilegert Tjærnås mener Andresen har et større ansvar for resultatene enn mange av sine kolleger.

- Fordi han har hatt mange roller og store fullmakter over lang tid. Martin har fått meget frie tøyle til å forme klubb og lag. Selv om Vålerenga også i hans tid har solgt spillere, har han største del av tiden vært en privilegert trener etter norske forhold, poengterer han.

- Hva er VIFs største problem på banen?

- De er for ambisiøse i spillet mot etablert forsvar i forhold til spillernes ferdighetsnivå. Skal du spille ut en motstander i balanse, kreves en kombinasjon av tempo og presisjon som mannskapet i øyeblikket ikke har. Dessuten har de en bakre firer som ikke er godt nok samlet, og der flere av dem ikke er gode nok som enkeltspillere. Dette gir sjanser imot og baklengs i situasjoner en bedre backfirer hadde levd med.

Kritiserer Hareide Stavanger Aftenblads sportskommentator Stig Nilssen er nesten like hard i kritikken av Viking-manager Åge Hareide.

- På to og et halvt år har han ikke klart å bevise at han har det som skal til. En trener lever av resultater, og det har ikke Hareide oppnådd. Det er tross alt en klubb med uttalt mål om å spille i Europa hvert år, sier Nilssen, som samtidig understreker at en sparking av Hareide alene ikke vil løse problemene.

- Viking har hatt sju trenere på ni sesonger. Ingen av dem har lyktes. Så dette handler om mer enn hvem som er hovedtrener. Vikings problemer stikker mye dypere, sier han.

I Trondheim er Jan Jönsson under press fra Adresseavisens sportskommentator Kjetil Kroksæter, som mandag hadde en kommentar med tittelen «Kan vi tro på Jönssons prosjekt?».

Tviler på Jönsson - Rosenborgs hovedproblem er mangel på offensiv struktur og systematiske retningslinjer i det kollektive spillet. Samhandlinga er borte - og det var jo selve suksessfaktoren i det som var storhetstida, poengterer Kroksæter overfor Dagbladet.

- Hvor mye av ansvaret har Jan Jönsson?

- Det er et godt spørsmål. Jeg synes det var litt lettvint da RBK hentet Jönsson uten å gjøre noe med resten av apparatet. Til sammenligning fikk Ole Gunnar Solskjær bygge opp et helt eget team da han kom til Molde.

- Er Jönsson riktig mann for RBK?

- Jeg tør ikke felle noen endelig dom nå, sier Kroksæter, som derimot ikke nøler med å felle en dom over at de fire store mislykkes.

RYGGEN MOT VEGGEN: Viking-manager Åge Hareide imponerer ikke lokalpressen i Stavanger. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix
RYGGEN MOT VEGGEN: Viking-manager Åge Hareide imponerer ikke lokalpressen i Stavanger. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix Vis mer

- Det er synd for norsk fotball at de største klubbene ikke klarer å forvalte ressursene bedre. Det har vært til dels horribel pengebruk. Flere mindre klubber har vært flinkere både på organisasjonsbygging og sportslig utvikling. Det er sjarmerende, men de små klubbene kan ikke sette Norge på kartet i Europa, i den grad det er et mål.

Freder Skarsfjord I Bergen får Rune Skarsfjord litt mer arbeidsro av Bergens Tidendes kommentator Tore Strand, selv om publikum vender laget ryggen.

- Resultatene er svakere enn forventet, og det er selvfølgelig hovedtrenerens ansvar. Men jeg kan ikke se annet enn at Skarsfjord har alle forutsetninger for å gjøre jobben. Det er tidlig i sesong, og Brann har både hatt skader og marginer imot til nå, sier Strand.

I kveld har både Viking og Brann overkommelige oppgaver, hjemme mot bunnlagene Stabæk og Fredrikstad.

På Ullevaal møtes Vålerenga og Rosenborg. Det betyr en ny nedtur for Martin Andresen eller Jan Jönsson - eller begge.

I TRØBBEL: Ett mål og to poeng på de tre siste kampene er ikke godt nok for RBK-trener Jan Jönsson. Foto: Ole Morten Melgård
I TRØBBEL: Ett mål og to poeng på de tre siste kampene er ikke godt nok for RBK-trener Jan Jönsson. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
SVAK START: Rune Skarsfjord og Brann kjemper i bunnen av Tippeligaen. Foto: Bjørn Langsem
SVAK START: Rune Skarsfjord og Brann kjemper i bunnen av Tippeligaen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer