IKKE IMPONERT: Nils Arne Eggen er ingen fan av måten Island spiller fotball på.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Nils Arne Eggen er ingen fan av måten Island spiller fotball på.  Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Tjærnås reagerer på Eggens Island-kritikk: - Totalt uenig. Det er bare tøv

Island hylles verden over, men ikke av Nils Arne Eggen.

(Dagbladet): En liten påminnelse om fenomenet Island:

De har 331 000 innbyggere, er klare for kvartfinalen i EM etter å ha ydmyket Nederland i kvalifiseringen, tok flere poeng enn Portugal i gruppespillet og sørget for landesorg i fotballgale England i åttedelsfinalen.

Alle er imponert over Island. Eller nesten alle: Trenerlegenden Nils Arne Eggen er - kanskje ikke så uventet - et unntak.

- Jeg er imponert over at de har kommet så langt, men jeg er ikke imponert over måten Island har spilt fotball på. De er flinke til forsvare seg og kontre, men spiller ikke god fotball etter min mening, sier Eggen til Dagbladet.

- Er det mulig for en så liten nasjon å oppnå resultater på dette nivået på en annen måte - og med en mer offensiv tilnærming?

- Ja, selvfølgelig. Alt er mulig. Man må bare øve lenge og godt nok. At Island slo England, handlet vel så mye om at England var dårlige. Det var total mangel på samhandling blant engelskmennene, mener den tidligere Rosenborg-treneren.

Trenerlegendens meninger kontrasterer fotballverdens unisone hyllest av Island. For all del, Eggen gir Island all honnør for resultatene, men 74-åringen som fikk Rosenborg til å spille drømmefotball i hans karakteristiske 4-3-3-system, mener Lars Lagerbäck burde fokusere mer på eget angrepsspill.

- Tøv å snakke ned Island

Eggen får imidlertid ikke støtte av fotballekspert og tidligere fotballtrener Lars Tjærnås.

UENIG: Lars Tjærnås er ikke enig i Nils Arne Eggens kritikk mot Islands spillestil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UENIG: Lars Tjærnås er ikke enig i Nils Arne Eggens kritikk mot Islands spillestil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Der er jeg totalt uenig med Nils Arne. De kunne ikke ha oppnådd det samme med en helt annen med stil. Og med all respekt, det er tøv å snakke ned et lag med en befolkning på omtrent halve Oslo. La oss bøye oss i støvet for klokskapen og lidenskapen de viser, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Island har kommet så langt grunnet en kombinasjon av hvordan laget er satt sammen, spillestil og mest av alt mentalitet. Det siste kan ikke kjøpes eller påvirkes på kort tid.

- Hvorfor er islendingenes mentalitet unik?

- Det er et vanskelig spørsmål, som de trolig svarer best på selv. Men samtlige jeg har vært borti, har vært ekstremt hardtarbeidende, tøffe og lojale.

Tjærnås tør ikke å avskrive Island i kvartfinalen mot vertsnasjonen Frankrike.

- Jeg tror det blir tøft. Frankrike har et helt annet tempo enn England, og de får to dager mer restitusjon. Men jeg våger ikke å avskrive denne herlige gjengen av vikinger, sier han.

Norsk-islands diskusjon

Debatten om spillestil og spillerutvikling diskuteres ofte innad og på tvers av de nordiske landene. I helga gikk Rosenborg-spissen Matthías Vilhjálmsson hardt ut mot barnefotballen og spillerutviklingen i Norge.

SUKSESS: Arnor Ingvi Traustason  og Island har imponert enormt i EM. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Arnor Ingvi Traustason  og Island har imponert enormt i EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Min sju år gamle sønn trente sin siste fotballtrening før ferien på tirsdag, og de starter igjen når skolen begynner igjen i august! Om seks uker, formidlet Rosenborg-spissen Matthías Vilhjálmsson.

- Dette må endres i Norge. Når været er best, tar de ferie. Uforståelig! Er det sånn i hele Norge? spurte 29-åringen.

- Ingen er opptatt av underholdende fotball på Island

Håkon Grøttland, som er fagansvarlig for spillerutvikling i Norges Fotballforbund, fortalte til Dagbladet at NFF har sett mye på hvordan Island jobber med å få frem gode fotballspillere og skrøt mye av islendingene.

- Vi er veldig imponert over Island og svært nysgjerrig på Island. Følgelig har vi flere ganger vært over og skaffet god oversikt over hvordan de tenker og jobber, sa han til Dagbladet.

Samtidig var også Grøttland, i likhet med Eggen, inne på elementet om å spille underholdende fotball, selv om det ikke akkurat er dette Norge er mest kjent for heller.

- Det er en del samfunnsmessige forskjeller av betydning mellom Norge og Island. Rent fotballmessig ser vi at de topper lag tidligere. De har ikke foreldre som trenere og er opptatt av en enkel og effektiv spillestil på seniornivå. Det er ingen som er opptatt av underholdende fotball på Island, hevdet han.

Suksesskriteriene

Grøttland tror Islands suksess er sammensatt av flere ulike årsaker.

- Island er få, men de få er samlet innenfor et relativt lite område. Det er en klar konkurransefordel. Vi ser det samme i for eksempel Belgia, Nederland og Uruguay.

- Noen suksesskriterier sånn vi ser det: spillere med disiplin og vinnervilje, et land hvor lagballspillerne står sentralt, man driver med idretter med store overføringsverdier, de jobber aktivt med å få spillere ut tidlig, og de har en effektivitetsorientert spillestil på A-laget, som er satt i system av en meget dyktig trener, konkluderer Grøttland.