Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tjelta, Bonnevie eller Craig?

Aksel Lund Svindal klarer ikke bestemme seg for hvem han mener er Norges mest sexy.

Gangener fremdeles noe ustødig og kroppen tynnere enn den topptrente atleten vi var vant til å se. Stingene under øyet, 16 i alt, er borte og såret gror godt. Så godt at du nesten ikke kan se arret lenger.

Humøret er stigende og smilet, det umiskjennelige Aksel-smilet, er der hele tiden.

Han er optimist, stolt av alle idrettsprisene han har vunnet de siste ukene, og tross alt fornøyd med at skaden han pådro seg i Beaver Creek før jul, ikke var verre. Hadde kneet røket, for eksempel, ville han vært betydelig mer deppa. Veien tilbake for verdens beste alpinist er lang, men i det minste i gang.

I fjor vant han verdenscupen og tok to VM-gull, i år blir den største seieren å komme tilbake i bakken overhodet.

Hva føler du nå?

- Det begynner å ordne seg nå. Det har vært en spesiell tid etter at jeg ble skadet, men jeg har satt stor pris på all støtten. Jeg er blitt tynn da, men jeg får det vel på igjen.

Når står du på ski igjen?

- Så fort som mulig, håper jeg. Jeg kan vel snart cruise litt gjennom løypene, men det tar litt tid før jeg kan kjøre på skikkelig. Både rygg og mage må trenes godt opp igjen. I hodet har jeg kjørt mange ganger på ski, og da har det godt bra hver gang, he-he.

TYNNERE AKSEL: Aksel Lund Svindal måtte sy 16 sting under øyet etter fallet i Beaver Creek. Blant annet. Han har også gått ned 10-15 kilo, men kjemper seg nå tilbake. Foto: ERIK BERGLUND
TYNNERE AKSEL: Aksel Lund Svindal måtte sy 16 sting under øyet etter fallet i Beaver Creek. Blant annet. Han har også gått ned 10-15 kilo, men kjemper seg nå tilbake. Foto: ERIK BERGLUND Vis mer

Hva er det viktigste i livet ditt nå?

- At jeg begynner å komme til hektene igjen. Og at de rundt meg har det bra. Selv om jeg kanskje burde sagt fred på jorden og slutt på klimatrusselen …

Hva er det største du har opplevd?

- Da jeg vant verdenscupen i siste renn i fjor, med så mye venner og familie til stede - og så mye spenning og press. Det var stort. Jeg klarte å holde hodet kaldt og senke skuldrene, og endelig gikk det min vei. Jeg er fornøyd med at jeg klarte å stå imot alt styret der og da.

Hva er din tyngste karriereskuffelse?

- Kanskje da jeg bare ble nummer fem i superkombinasjonen i VM i Åre, selv om andre nok var mer skuffet enn meg. Jeg visste at jeg ville få flere sjanser. Jeg kom fort over det.

Hva er den beste avgjørelsen du har tatt?

- Siden jeg verken er gift eller har barn, så har jeg ikke tatt den viktigste avgjørelsen ennå. De avgjørelsene jeg tar er som idrettsutøver. Men kanskje var det å velge bort studier mens jeg er alpinist den beste avgjørelsen. Da kunne jeg slå meg til ro med dette livet her, og nyte det.

Og den dårligste?

- Det er ingen som har vært katastrofale. Jeg retter opp i feilene fort i stedet for å la det skure. Det første tapet er det billigste du tar.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

- Kjetil André Aamodt var god til å smitte sin ro over på meg. Det viktigste rådet hans var at jeg ikke skulle la alt styret påvirke meg, men heller konsentrere meg om å ha en hyggelig hverdag. Så må jeg nevne fatteren, jeg får alltid en god trygghet når jeg snakker med ham.

Hva er de avgjørende grunnene til at du ble alpinist?

- Jeg er ikke fra noe alpinmetropol, men det ble en naturlig del av vinteren å kjøre på ski. Morfar og farfar hadde hytte på Geilo, så vi var mye der. Senere var det miljøet og kompisene på ungdomsskolen som gjorde det enklere, selv om noen sikkert syntes at jeg var en einstøing. Jeg var ikke mye ute og fløy.

Om du ikke drev med alpint, hva skulle du da ha gjort?

- Jeg ville nok drevet med noe annet resultatorientert, enten innen business eller idrett. Økonomifaget fascinerer meg, men jeg kunne ikke blitt noe innen kunstnerisk utfoldelse - der har jeg ikke noe talent.

Hva er den største utfordringa du står overfor i dag?

- Å komme tilbake i toppform, slik jeg var før jeg tryna. Men også å få nok tid til å gjøre det jeg skal. Tid er en enormt begrenset ressurs! Derfor lever jeg dette livet nå, 24 timer i døgnet, i stedet for å gjøre det halvveis med studier på si. Jeg sjekket om jeg kunne studere på BI, men fant ut at det ville ta ti år å bli ferdig på deltid. Da venter jeg heller noen år og tar det på tre år.

Hva er den viktigste erfaringa du har høstet fra idretten og livet?

- Du blir god til det du øver på. Tilfeldigheter finnes ikke. Er du godt forberedt, analytisk og tar gjennomtenkte valg, så får du til det du vil. Jeg er enormt resultatorientert.

Hva er ditt skjulte talent?

- Tja … Jeg er ikke typen som er god til noe første gang, men hvis jeg får øvd på det litt blir jeg fort god. I koordinasjonsøktene vi har, for eksempel, viser dét seg. Og i fotball. Jeg er fan av å prøve nye ting og bli bedre på det. Men jeg kunne ikke blitt skihopper, ikke med denne kroppen.

Hvem har vært dine mentorer og forbilder?

- Lasse (Kjus) og Kjetil (André Aamodt) da jeg var yngre, selvfølgelig. Og fatteren, fordi han er smart på enn jordnær måte.

Hvem er ditt livs store kjærlighet?

- Hun har jeg ikke truffet ennå. Vi møter jo ikke så mange jenter med det livet vi lever. Sjansen for å treffe den rette ville vært større hvis jeg var mer hjemme. Statistikken er imot meg.

Hvem er Norges mest sexy person?

- Wow, ja hvem er det? Jeg kunne sagt Pia Tjelta, men det er et kjedelig svar. Kanskje Maria Bonnevie? Eller Mira Craig, hun er rå. Det er mange fine damer i Norge. Jeg har en teori om at det skyldes vikingene. Da de voldtok kvinner, tok de selvsagt de fineste. Dermed har genene gått opp gjennom slektene fram til i dag.

Hva bryr du deg om i verden?

- Jeg synes det er mange verdensledere som misbruker makta, særlig slik at befolkningen ikke får den informasjonen den skal ha. Men makt misbrukes også på andre arenaer, som for eksempel av næringslivsledere.

Hva irriterer og frustrerer deg?

- Urettferdighet. Og folk som syter og klager, men ikke har vilje til å foreta forandringer selv.

Hva ville folk aldri trodd om deg?

- At jeg ikke kan blåse ballonger. Jeg klarer det bare ikke.

Hvem ville du ha invitert til middag?

- Det måtte bli en rå en det ... Quentin Tarantino! Samtalene i filmene hans er jo helt sjuke, kanskje vi kunne hatt sånne samtaler?

Fortell oss din morsomste historie fra idrettsbanen.

- I New Zealand for tre år siden skulle jeg spille golf. Det var andre gang jeg spilte, og vi skulle slå noen lange baller først. Idet vi står der, parkerer to biler like ved og ut stiger fire amerikanere. De steller seg nesten rett ved siden av når jeg skal slå, de trodde kanskje jeg var veldig god. Jeg merket presset, kan du si. Jeg klinte til, og ballen gikk knallhardt en helt annen vei enn jeg håpet på. Den suste omtrent mellom kneskålene på han ene, suste rett mot bilene, før den traff en stor stein og spratt over den ene bilen. Da skulle du sett trynet på dem.

Den beste plata?

- Den doble liveplata til Guns N’Roses.

Den beste boka?

- «L» av Erlend Loe. Sinnssykt morsom bok.

Den beste filmen?

- «Pulp Fiction». På grunn av dialogen, stilen, fargenyansene, musikken og attituden til karakterene.

Og: Hva føler du NÅ da?

- Nå? Utspurt og utlevert.

IKKE LETT Å FINNE PARTNER: - Vi møter jo ikke så mange jenter med det livet vi lever. Sjansen for å treffe den rette ville vært større hvis jeg var hjemme, sier Aksel.
ØDELA SESONGEN: Aksel falt stygt i Beaver Creek i oktober.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media