GODT BETALT: Brede Hangelands (t.v.) ligningstall for 2010 gir et bilde av lønnsnivået i engelsk Premier League. Den norske landslagskapteinen står oppført med en inntekt på over 20 millioner kroner.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON
GODT BETALT: Brede Hangelands (t.v.) ligningstall for 2010 gir et bilde av lønnsnivået i engelsk Premier League. Den norske landslagskapteinen står oppført med en inntekt på over 20 millioner kroner.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTONVis mer

Tjener 100 ganger mer enn fotballjentene

Brede Hangeland er Norges best betalte idrettsutøver. Forskjellene mellom gutta og jentene er enorme.

(Dagbladet): I motsetning til hans norske kolleger i engelsk fotball, innrapporterer landslagskaptein Brede Hangeland inntekten sin til norske ligningsmyndigheter, og gir dermed et innblikk i lønnsnivået i internasjonal fotballs pengeliga nummer én, Premier League.

Fulham-midtstopperen står oppført med svimlende 20 535 980 kroner i 2010 - året da han og lagkameratene tok seg helt til finale i Europa League.

Hangeland, som er den lagidrettsutøveren i Norge som figurerer med høyest inntekt i skattelistene, trekker naturlig nok voldsomt opp den gjennomsnittlige inntekten blant sine landslagskolleger.

Tar man utenlandsproffene John Carew, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen, Espen Ruud og Alexander Tettey, Tarik Elyounoussi (vendte hjem i 2011) og brødrene John Arne og Bjørn Helge Riise ute av regnestykket ender man opp med en gjennomsnittlig inntekt på cirka 3,2 millioner.

Til sammenligning er tilsvarende tall for kvinnelandslaget snaut 217 000 kroner, og det snittet trekkes opp av spillere med sivil jobb ved siden av fotballen.

STØRST FORMUE: Lene Mykjåland har den største ligningsformuen av norske landslagsspillere i fotball av såvel kvinner som menn.Foto: Erlend Aas / Scanpix
STØRST FORMUE: Lene Mykjåland har den største ligningsformuen av norske landslagsspillere i fotball av såvel kvinner som menn.Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Dermed utgjør den gjennomsnittlige ligningsinntekten til Eli Landsems jenter 6,8 prosent av hva snittlønna er for Drillos gutter eller én prosent av Hangelands lønn i Fulham.

Også mellom de to landslagssjefene er forskjellen stor. Mens Landsem står oppført med en skattbar inntekt på rett i underkant av 650 000 kroner, er tilsvarende tall for Egil «Drillo» Olsen 3,5 millioner kroner.

Den mest formuende av norske landslagsspillere i skatteøyemed er imidlertid å finne på kvinnelandslaget. Lene Mykjåland er involvert i virksomheten til faren Frank Mykjåland, og kan vise til en ligningsformue på over 12 millioner kroner.

Enkelte av utenlandsproffene, som Carew, storebror Riise og Daniel Braaten har formuesgjenstander i Norge i millionklassen, som de skatter av, men det gir ikke et riktig bilde av deres reelle formue.