Tjener fett på skatte-smutthull

Fotballpresidenten reagerer.

(Dagbladet.no): Spillere som Eirik Bakke, Tore André Flo, Steffen Iversen og Peter Ijeh kom alle til Tippeligaen midt i et skatteår. Dermed utnyttet de et smutthull i skatteloven de tjente millioner av kroner på.

Den såkalte «artistskatten» gjør at de allerede godt betalte spillerne slipper unna med å betale 15 prosent ut skatt ut året, det samme gjelder engangsbeløpet de mottar når de signerer kontrakten - den såkalte «sign on fee».

Fotballpresident Sondre Kåfjord mener regelverket blir urettferdig overfor de andre spillerne, som ikke er i nærheten av like gunstige skattebetingelser.

- Dette er en form for skattediskriminering av spillere som allerede er her. Forskjellsbehandlingen er så stor at det er ett av områdene som bør ses på, sier Kåfjord til Aftenposten.

«Sign on fee» er kult

Den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro beskriver Norge som et av Europas største skatteparadis for fotballspillere, men regelverket er også gunstig for arbeidsgiveren, som slipper å betale arbeidsgiveravgift på beløpet.

Da Eirik Bakke kom til Brann i sommer, mente Bergens Tidene å vite at han håvet inn sluttpakke fra Leeds, fet lønn fra Brann i tillegg til en «sign on fee» på formidable fem millioner kroner - finansiert av investeringsselskapet Hardball.

Bakke slapp unna med en skatteprosent på 15 prosent.

SKATTEPARADIS: Eller skal vi kanskje si skadeparadis for Eirik Bakke? Ifølge Bergens Tidendes beregninger fikk Bakke sluttpakke fra Leeds, lønn fra Brann og ikke minst sign on fee - alt med en skatteprosent på 15. Foto: SCANPIX
SKATTEPARADIS: Eller skal vi kanskje si skadeparadis for Eirik Bakke? Ifølge Bergens Tidendes beregninger fikk Bakke sluttpakke fra Leeds, lønn fra Brann og ikke minst sign on fee - alt med en skatteprosent på 15. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge tidligere VIF-direktør Kjetil Siem, nå direkter i Norsk Toppfotball, var det ligningsvesenet selv som gjorde Oslo-klubben oppmerksomme på smutthullet.

- Spilleren det gjaldt ble veldig glad, for engangsbeløpet han fikk for å signere ble jo mye større, sier Siem til Aftenposten.

Elitestyremann i VIF, Espen Musæus, mener «sign on fee» er blitt viktigere for spillerne enn lønna.

- Akkurat nå virker det som om den er viktigere enn lønn. Spillerne synes det er litt stilig med sign on fee, sier han til avisa.

<B>TJENTE FETT</B>: Peter Ijeh kom til Viking i sommer og slapp dermed unna med 15 prosent i skatt.
<B>TJENTE FETT</B> Steffen Iversen kom til Vålerenga midt i sesongen, og fikk dermed nyte godt av skattereglene.