Paige VanZant raser mot forskjellsbehandling

- Tjener mer på å sitte hjemme

Paige VanZant (25) tar et oppgjør med utbetalingene i UFC. Hun krever en forandring.

TIL KAMP FOR LIKELØNN: Paige VanZant. Foto: NTB Scanpix
TIL KAMP FOR LIKELØNN: Paige VanZant. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Paige VanZant er en av UFC-sirkusets aller største profiler. Hun fikk en veldig stor fanskare etter at hun deltok i den amerikanske versjonen av «Skal vi Danse» i 2017, og 25-åringen, har også fått prestisjeoppdrag som modell for store merker som Nike og Columbia Sportwear.

Først og fremst er hun kjent for å være en kriger i UFC-buret. I et tidligere intervju har 25-åringen fortalt at kampsporten reddet henne. Hun var så langt nede at hun vurderte å ta sitt eget liv etter en skrekkhistorie i ungdommen.

Krever forandring

Men det er ikke sporten som gir henne mest penger. Den amerikanske 25-åringen tok sporten med storm i sin tid, men har slitt med skader siden 2016. 17. desember 2016 ble hun langtidsskadet, og hun har bare gått to kamper siden. Hun brakk armen på nytt i 2018, før hun slo Rachael Ostovich i januar 2019.

Etter planen har hun én kamp igjen av UFC-kontrakten, men i et intervju med ESPN avslører hun at det neppe blir flere kamper etter den er gjort.

- Jeg tjener mer på å sitte hjemme, forklarer hun til den amerikanske sportsgiganten.

Grunnen er at hun har 2,2 millioner følgere på Instagram som følge av suksessen i buret. Det gjør at hun har stor markedsføringsverdi, og den vet hun å bruke:

- Med tanke på alle samarbeidspartnerne jeg har, og alt annet jeg jobber med i sosiale medier hadde jeg tapt penger på å gå flere kamper. Det tar mye fokus. Å slutte med alt annet enn treningen hadde kostet mye, sier hun til ESPN, uten å gå inn i detaljer på hvilke summer det er snakk om.

Se dette innlegget på Instagram

You’re the dopest soul I know 🌻

Et innlegg delt av Paige Vanderford (PVZ) (@paigevanzant)

- Store forskjeller

Det er vel uansett trygt å si at hun ikke lider noen nød. Men VanZant tenker på flere enn seg selv.

I intervjuet forklarer 25-åringen at det er store forskjeller hva på kvinner og menn tjener i UFC-sirkuset.

- Hvis jeg skal fortsette å brekke armen, blø og ofre meg for sporten, så fortjener vi kvinnelige fightere mer anerkjennelse, sier hun.

VanZant krever nå at UFC-sjefene hever lønningene til kvinnene:

- Vi fortjener alle mer lønn, spesielt kvinnene og de store stjernene, sier hun.

Enkelte kvinner, som Ronda Rousey, har vært headlinere på UFC-stevner og tjente millioner, men de VanZant mener at kvinnene generelt tjener altfor lite sammenliknet med herrene.

- Det er nydelig

Hun drar fram et eksempel fra UFC 241. Der tjente Stipe Miocic 750 000 dollar, mens den best betale kvinnen på stevnet - Hannah Cifers - tjente 28 000 dollar. Halvparten av beløpet hun fikk var en bonus for å ha vunnet kampen.

UFC-sjef Dana White har kommentert utsagnet overfor CNN:

- Hvis hun kan tjene mer penger på å gjøre andre ting, er det helt nydelig, var hans enkle og tydelig svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer