Paige VanZant raser mot forskjellsbehandling

- Tjener mer på å sitte hjemme

Paige VanZant (25) tar et oppgjør med utbetalingene i UFC. Hun krever en forandring.

TIL KAMP FOR LIKELØNN: Paige VanZant. Foto: NTB Scanpix
TIL KAMP FOR LIKELØNN: Paige VanZant. Foto: NTB ScanpixVis mer

Paige VanZant er en av UFC-sirkusets aller største profiler. Hun fikk en veldig stor fanskare etter at hun deltok i den amerikanske versjonen av «Skal vi Danse» i 2017, og 25-åringen, har også fått prestisjeoppdrag som modell for store merker som Nike og Columbia Sportwear.

Først og fremst er hun kjent for å være en kriger i UFC-buret. I et tidligere intervju har 25-åringen fortalt at kampsporten reddet henne. Hun var så langt nede at hun vurderte å ta sitt eget liv etter en skrekkhistorie i ungdommen.

Krever forandring

Men det er ikke sporten som gir henne mest penger. Den amerikanske 25-åringen tok sporten med storm i sin tid, men har slitt med skader siden 2016. 17. desember 2016 ble hun langtidsskadet, og hun har bare gått to kamper siden. Hun brakk armen på nytt i 2018, før hun slo Rachael Ostovich i januar 2019.

Etter planen har hun én kamp igjen av UFC-kontrakten, men i et intervju med ESPN avslører hun at det neppe blir flere kamper etter den er gjort.

- Jeg tjener mer på å sitte hjemme, forklarer hun til den amerikanske sportsgiganten.

Grunnen er at hun har 2,2 millioner følgere på Instagram som følge av suksessen i buret. Det gjør at hun har stor markedsføringsverdi, og den vet hun å bruke:

- Med tanke på alle samarbeidspartnerne jeg har, og alt annet jeg jobber med i sosiale medier hadde jeg tapt penger på å gå flere kamper. Det tar mye fokus. Å slutte med alt annet enn treningen hadde kostet mye, sier hun til ESPN, uten å gå inn i detaljer på hvilke summer det er snakk om.

Se dette innlegget på Instagram

You’re the dopest soul I know 🌻

Et innlegg delt av Paige Vanderford (PVZ) (@paigevanzant)

- Store forskjeller

Det er vel uansett trygt å si at hun ikke lider noen nød. Men VanZant tenker på flere enn seg selv.

I intervjuet forklarer 25-åringen at det er store forskjeller hva på kvinner og menn tjener i UFC-sirkuset.

- Hvis jeg skal fortsette å brekke armen, blø og ofre meg for sporten, så fortjener vi kvinnelige fightere mer anerkjennelse, sier hun.

VanZant krever nå at UFC-sjefene hever lønningene til kvinnene:

- Vi fortjener alle mer lønn, spesielt kvinnene og de store stjernene, sier hun.

Enkelte kvinner, som Ronda Rousey, har vært headlinere på UFC-stevner og tjente millioner, men de VanZant mener at kvinnene generelt tjener altfor lite sammenliknet med herrene.

- Det er nydelig

Hun drar fram et eksempel fra UFC 241. Der tjente Stipe Miocic 750 000 dollar, mens den best betale kvinnen på stevnet - Hannah Cifers - tjente 28 000 dollar. Halvparten av beløpet hun fikk var en bonus for å ha vunnet kampen.

UFC-sjef Dana White har kommentert utsagnet overfor CNN:

- Hvis hun kan tjene mer penger på å gjøre andre ting, er det helt nydelig, var hans enkle og tydelig svar.