Tjener minst - har flest bøter

Han er fra Vimmerby, kalles for «Vimseby» og har lett for å forsove seg. Derfor betaler Eric Linus Johansson (23) mest i bøter i Vålerenga - selv om han tjener minst.

- Vinner vi i kveld, skal jeg bruke bonusen til å kjøpe ny vekkerklokke, sier Vålerenga-løperen til Dagbladet foran den sjette NM-finalen. Han er én av fire svensker i klubben, og har kommet som en rakett i sluttspillet. Men om morgenen er ikke farta like høy.

- Første gang jeg forsov meg, var til morgentreninga foran serieåpningen. Verre start kunne jeg ikke fått. Neste gang var til bortekampen mot Bergen. Da måtte tre av lagkameratene hente meg hjemme på Risløkka. Enden på visa var at samtlige kom for seint til flyet. Selvfølgelig tok jeg alle bøtene, sier Eric Linus Johansson.

Den siste tida har han skjerpet seg kraftig, både på og utafor isen.

- Da jeg kom fra Hasle/Løren, hadde jeg en slapp innstilling til livet. Hvor mange hundrelapper jeg har punget ut i bøter, har jeg ikke tall på. For å overleve, jobber jeg i Park- og Idrettsvesenet ved siden av hockeyen. Nå spiller jeg for ny kontrakt neste sesong. Jeg har aldri kommet for seint til en dropp, stortrives i gjengen og vil gjerne bli, sier han.

Aldri vunnet noe

Foreløpig har han til gode å vinne noe på hockeybanen. Med hjemmeseier i kveld, er han norgesmester. For Vålerenga kan det bli bøtte nummer 23.

- Selv om vi leder 3-2 i kamper og spiller hjemme, tar jeg ingen ting for gitt. Vålerenga og Storhamar er to helt jevne lag. Det som har mest vilje, vinner bøtta, sier Eric Linus Johansson.

Måltjuv

I Hasle/Løren i fjor scoret han 60 mål og tok 90 poeng. Hittil i sluttspillet har han scoret tre ganger, seinest i Hamar OL-Amfi tirsdag da Vålerenga vant 3-2 på sudden death og alle målene ble satt inn av svensker: Eric Linus Johansson, Patric Englund og Ørjan Nilsson.

- Jeg har aldri vært noen playmaker, men er heit på goalen når formen sitter som nå. Styrken er farten på skøytene og skuddene. Siden jeg kom inn mot Sparta i kvartfinalen, har det bare gått framover. Da lovte jeg meg selv at jeg ikke skulle ut av laget igjen. Det løftet har jeg holdt, sier Eric Linus Johansson til Dagbladet.

Vålerenga-trener Petter Thoresen tror 23-åringen kan bli en toneangivende eliteseriespiller på sikt.

- Lærevillig

- Han er litt vimsete og ustrukturert, men villig til å lære. Fortsetter han slik, kan Eric bli en dominerende eliteseriespiller. Men det er ennå langt igjen, sier Petter Thoresen. 5000 tilskuere er ventet på Jordal Amfi i kveld. Hvis Storhamar vinner, blir det avgjørende match i Hamar OL-Amfi søndag.

GREP: I sluttspillet har Eric Linus Johansen spilt seg inn på Vålerenga-laget med blant annet tre scoringer. Nå har han grep både om plassen på laget og NM-gullet.