Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tjenestegjorde i Irak, nå kjører han bob i OL

Chris (30) er en virkelig helt.

FRA HÆREN TIL BOB: Chris Fogt skal delta i OL for andre gang. Han tjenestegjorde i Irak i 2011. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix
FRA HÆREN TIL BOB: Chris Fogt skal delta i OL for andre gang. Han tjenestegjorde i Irak i 2011. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Sotsji er det flere idrettsutøvere som omtales som helter, men det er ytterst få som virkelig fortjener den merkelappen. Det gjelder ikke for den amerikanske bobkjøreren Chris Fogt (30).

Amerikaneren, som vokste opp i Georgia og Utah, tilbrakte nemlig et år i Irak-krigen som fenrik etter OL i Vancouver 2010. Det er ingen hemmelighet at de som tjener USA i militærtjenesten har en høy status innenfor landets grenser.

- Jeg elsker det amerikanske flagget, og jeg får bære det på min militæruniform og min bobuniform, sier Fogt til CBS.

- Han har en så sterk kjærlighet for landet sitt, at han meldte seg frivillig til å reise til Irak, sier pappa Bill Fogt til kanalen.

Utelukket Sotsji Fogt startet å konkurrere i bob i 2007, og var med på konkurranser innenlands og rundt om i verden. Han elsker at det å kjøre bob er en fartsfylt og litt farlig øvelse.

GULL-HÅP: Chris Fogt håper på gull i firer-bob Sotsji. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix
GULL-HÅP: Chris Fogt håper på gull i firer-bob Sotsji. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix Vis mer

30-åringen trodde ikke han skulle delta i Sotsji-OL etter endt tjeneste i Irak.

- Da jeg kom hjem fra Irak i 2011, prøvde jeg meg på laget igjen. Jeg var på bunnen av tønna, for jeg hadde mistet rundt sju kilo, og var ikke i stand til å bidra like mye på laget, sier Fogt.

Å være bob-kjører krever en presis balanse av fart, muskler og vekt. De må være sterke nok til å dytte bobkjelken som veier rundt 250 kilo.

Debuterte i toer-bob Fogt sier at han vil vinne for sine venner i hæren som er hjemme i USA, og som vil følge ham med stolthet.

Fogt OL-debuterte i toer-bob for noen dager siden. Det endte med en 12. plass for Fogt og hans partner Cory Butner.

- Dette var en stor opplevelse. Det er en fantastisk følelse, sa Fogt ifølge Deseret News.

I morra får han en mulighet til å revansjere seg i firer-bob, hvor USA har mulighet til å ta gull.

Hele Norges coronakart