Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tjente 500 millioner før debuten

I natt nettet LeBron James poeng nummer 10 000 i NBA.

(Dagbladet.no) Historien om LeBron James har blitt skrevet med gullpenn hele veien. Natt til torsdag ble han tidenes yngste NBA-spiller til å nå 10 000 poeng.

Selv ikke en skade kunne stoppe 23-åringen til Cleveland Cavaliers. Han kom tilbake på banen etter en smell i ankelen og nettet totalt 26 poeng mot Boston Celtics.

Dermed var den siste av en lang rekke barrierer brutt.

Jordan-stempel

Allerede som 18-åring skapte han overskrifter i USA. Han hadde ikke spilt én eneste NBA-kamp for Cavaliers da han signerte en langtidsavtale med Nike til en verdi av svimlende 477 millioner kroner.

Uten å ha prestert noe som helst på øverste nivå kastet utstyrsgiganten en formue etter ham.

De angrer nok ikke i dag.

De så ham som den nye Michael Jordan, basketlegenden som sørget for inntekter i milliardklassen for Nike. Den merkelappen har James hatt klistret på seg siden. Og han har levd opp til forventningene.

REKORDMANNEN: LeBron James har allerede - i en alder av 23 - slettet mange eksisterende rekorder. Det er nok flere i vente. Foto: REUTERS
REKORDMANNEN: LeBron James har allerede - i en alder av 23 - slettet mange eksisterende rekorder. Det er nok flere i vente. Foto: REUTERS Vis mer

- Be like Mike, var et av Nike-slagordene da Jordan spilte.

Nå reklamerer skogiganten slik, når utstyret til LeBron James presenteres i reklamene:

- Du vil ikke være meg, du vil være bedre enn meg.

Rekordskred

Men det toget har gått for de fleste. 23-åringen spiser nemlig rekorder til frokost og har skrevet navnet sitt inn i historiebøkene mange ganger allerede:

• Sammen med Oscar Robertson og Michael Jordan er han den eneste spilleren i NBA-historien som har hatt 20 poeng, fem returer og fem assists per kamp i snitt i debutsesongen.

• I andresesongen ble han tidenes yngste 50-poengsscorer og den yngste på All-NBA Team.

• Sesongen etter ble han kåret til banens beste i All-Star-kampen, bare 21 år og 51 dager gammel. Rekord, selvfølgelig. Han scoret 31,4 poeng i snitt, og ble tidenest yngste til å runde 30-tallet.

• I natt scoret han sitt 10 000. poeng, 23 år og 59 dager gammel. Kobe Bryant hadde den forrige rekorden - han rundet milepælen 24 år og 193 dager gammel.

Den utvalgte

Moren til LeBron James var bare 16 år gammel da han ble født i Akron i Ohio dagen før nyttårsaften i 1984. Hun hadde dårlig råd og de var på hyppig flyttefot. Etter hvert ble oppvekstkårene hans bedre og han viste tidlig fram sitt baskettalent.

Men han kunne fort endt opp i amerikansk fotball i stedet. Unggutten var en lovende spiller, men han valgte basketballen på grunn av skadefrykt.

Han plukket stadig opp priser og ble snart kalt «King James». Allerede før han ble seniorspiller hadde han prydet forsida til Sports Illustrated, med tittelen «The Chosen One».

Den utvalgte debuterte i NTB i 2003/04-sesongen - og han gjorde det selvfølgelig med et brak.

I den første kampen, mot Sacramento Kings, scoret han 25 poeng, han hadde ni assists, plukket seks returer og sto for seks steals.

For halvannet år siden sa han at han ville bli idrettsverdenens første milliardær, men det er nok en rekord selv ikke han vil kapre. Tiger Woods har et litt for stort forsprang.

Den 203 høye 23-åringen var uansett millionær en god stund før han hadde tatt på en NBA-ball. Siden har pengene strømmet inn på kontoen hans. Før jul lå han på førsteplass på Forbes\' rikingliste over superstjerner under 25 år. Han hadde da en årlig inntekt på 143 millioner kroner.

Ikke glad for rekorden

James brøt 10 000-grensa etter å ha blitt røntgenrundersøkt i pausen. Fire minutter før halvtid gikk han i bakken med store ankelsmerter, men undersøkelsene viste at skaden ikke var alvorlig.

- Jeg ville ikke gi meg, men jeg kommer nok til å ha vondt i morgen, sier Cleveland-stjernen.

Til tross for at han kom tilbake på parketten klarte ikke Cavaliers slå Celtics og Boston-laget vant med fem poeng.

Derfor klarer ikke LeBron James å glede seg så altfor mye over rekorden.

- Jeg er ikke spesielt glad nå, for det skjedde i en kamp vi tapte. Men å være i rekordbøkene er en hyllest til mine lagkamerater, meg selv og min familie, sier han.

Alle andre rekordinnehavere bør passe seg, for LeBron James vil ha mer.

Kilder: NBA, Associated Press, The Plain Dealer, Forbes og Wikipedia.

FLYR HØYT: Her har 23-åringen mistet balansen, men han hopper over publikum for å ikke knuse dem med sine 113 kilo.
VERDENS RIKESTE VINDUSPUSSER: LeBron James har flere hundre millioner kroner på kontoen, men bryr seg også om andre. For et par uker siden hjalp han til med oppbygningsarbeidet i New Orleans, som ble hardt rammet av Katrina-orkanen i 2005.
SLO TILBAKE ETTER SKADE: Cavaliers-spilleren gikk i parketten med en skade i natt, men etter en røntgenundersøkelse kom han på banen igjen.
VERDIFULL: LeBron James er verdt sin vekt i gull for Cleveland - og Nike.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media