<strong>SPESIELL BAKGRUNN:</strong> Mark Warburton (53) hadde enorm suksess i Londons finansverden før han bestemte seg på å satse på fotballen. Nå leder han Rangers mot opprykk. Foto: NTB Scanpix
SPESIELL BAKGRUNN: Mark Warburton (53) hadde enorm suksess i Londons finansverden før han bestemte seg på å satse på fotballen. Nå leder han Rangers mot opprykk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tjente fett i Londons finansverden - nå kan han bli Deilas nemesis

Mark Warburton (53).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens Ronny Deilas Celtic er på full fart mot et nytt seriegull etter å ha gitt serietoer Aberdeen bank i helga, er erkerival Rangers minst like suverene i skotske Championship.

De blåhvite fra Glasgow tapte riktignok borte mot Hibernian i helga, men har vunnet elleve av 12 kamper, og har en luke på fem poeng på toppen av den neste øverste divisjonen i skotsk fotball.

Det går med andre ord mot at vi får servert flere «Old Firm»-kamper neste sesong. Lokalderbyet er et av de grommeste på planeten, og får - med all respekt - kampene mellom Manchester United og Liverpool til å se ut som juniorkamper.

I hvert fall på tribunen.

Tapte playoff Rangers var på vei mot opprykk til skotsk Premier League også sist sesong, men da tapte den tidligere storklubben, som ble plassert på fjerde nivå i 2012 på grunn av enorme økonomiske problemer - playoffkampen om opprykk mot Motherwell.

Før denne sesongen hentet klubben en rekke nye spillere. Blant annet kom Tottenham-spillerne Dominic Ball og Nathan Oduwa på lån. Det samme gjorde Arsenals unge amerikansktyske talent Gedion Zelalem.

Klubben satset samtidig nytt på trenersiden. Mark Warburton ble hentet inn som manager, og han fikk med seg tidligere Rangers- og Everton-spiller David Weir som assistent.

Warburton har, for å si det mildt, en ganske uvanlig bakgrunn.

Finanssuksess 53-åringen hadde aldri noen stor karriere som spiller. Han spilte for Enfield og Boreham Wood på 80-tallet, men ga seg for å satse på en karriere i finansverdenen.

Det gikk usedvanlig bra.

London-mannen Warburton fikk en stor karriere som trader i hjembyen. Han sto opp halv fem hver morgen, dro inn til byen og begynte å jobbe. Han var sjelden hjemme før klokka 19, og mange av kveldene gikk med på å snakke med jobbkontakter i USA på telefon.

53-åringen jobbet som valutamekler for storbanker som Bank of America, AIG og Royal Bank of Scotland med stor suksess.

Ved siden av det lukrative finanslivet utdannet Warburton seg som fotballtrener på deltid ved St. Clemens Danes School i Watford. For selv om han hadde forlatt fotballen som spiller, beholdt han drømmen om å en dag bli trener.

Dristig valg I 2004 tok han et dristig valg. Han bestemte seg for å droppe finanskarrieren, og satse mot en trenerkarriere i fotballen. For å overbevise kona Liz, sa han:

- Vi har pengene vi trenger i banken, huset er betalt og livsstilen vår kommer ikke til å endre seg. Dette er noe jeg vil gjøre. Jeg vil bruke ti år på å lykkes i fotballen. Det er nå eller aldri.

Etter å ha forlatt suksessjobben i London, brukte Warburton tre måneder på å reise rundt i Europa for å studere fotballen nærmere. Han betalte studieturen selv, og fikk overvære treninger i klubber som Sporting Lisboa, Ajax, Valencia, Barcelona og nederlandske Willem II.

Etterpå fikk han ulike trenerroller i Watford FC. Han begynte med klubbens niåringer, jobbet seg opp til sekstenåringene og i 2006 ble han utnevnt som akademisjef for «The Hornets».

Etter noen rotete år i Watford, ble Warburton utnevnt som førstelagstrener i London-klubben Brentford i 2011. Det skulle bli starten på noe stort.

Brentford-sjef 53-åringen mislykkes med å ta over klubben som manager sommeren 2011, men fikk isteden rollen som sportsdirektør. Den jobben beholdt han til desember 2013, da han fikk managerjobben han hadde ønsket seg to år tidligere.

Uwe Rösler som hadde ledet laget med stor suksess ønsket å ta med seg Warburton til Wigan, men engelskmannen takket nei, og fikk altså isteden managerjobben i Brentford.

Det gikk over alle forventninger.

Warburton rykket opp med Brentford fra League One på første forsøk i 2013/14-sesongen, og forrige sesong fikk «The Bees» umiddelbar suksess i engelsk Championship. Laget endte sesongen på kvalikplass om opprykk, men tapte playoff-semifinalen mot Middlesbrough.

Ettertraktet I mai forlot Warburton klubben da kontrakten hans gikk ut, blant annet på grunn av uenigheter med ledelsen i Brentford. I sommer ble han linket til managerjobben i klubber som Leicester City, Fulham, Queens Park Rangers, Aston Villa, Newcastle og Leeds, men tok et nytt dristig valg:

Han takket heller ja til en treårskontrakt med Rangers på nivå to i Skottland. Det angrer han lite på.

- Jeg ble tilbudt gode jobber i England. Jeg ble kontaktet av tre eller fire Championship-klubber, noe som var flatterende, men da denne jobben dukket opp, så jeg på potensialet og mulighetene. Det er bare å se seg rundt (i Rangers). Vi har et Champions League-verdig treningssenter. Det er helt strålende.

Da Warburton får spørsmål om hva målet er med Rangers, svarer han noe som bør få Ronny Deila til å skjelve i buksene:

- Champions League-fotball, absolutt. Det handler ikke om å gjøre jobben, men å oppnå et hårete mål. Dette er en Champions League-klubb.

- En risiko Rangers-sjefen innrømmer at han drømmer om å lede en klubb i engelsk Premier League i framtida, men han tror at bakgrunnen kan tale imot ham.

- Det kan godt hende det vil være en risiko å hente meg siden folk sier at ikke bakgrunnen min bare handler om fotball, men det eneste vi kan gjøre er å gjøre oss fortjent til det. Det handler om mer enn bare en liga, det handler om å se at en klubb er bygget på et fundament.

Det er i høyeste grad Rangers.

Neste sesong er det bare å rydde kalenderen når Deilas Celtic og Warburtons Rangers møtes i «Old Firm».

• Rangers' neste kamp kommer hjemme mot Alloa på lørdag, mens Celtic møter Molde i Europa League allerede i kveld.

Kilder: The Guardian, Daily Record, Brentfords hjemmeside og Wikipedia.

<strong>UTFORDRING:</strong> Ronny Deilas Celtic er suverene i Skottland, men når Rangers - etter all sannsynlighet - er tilbake på toppnivå neste sesong, kan det bli noen hakk vanskeligere å vinne. Foto: Action Images / Reuters / Graham Stuart / NTB Scanpix
UTFORDRING: Ronny Deilas Celtic er suverene i Skottland, men når Rangers - etter all sannsynlighet - er tilbake på toppnivå neste sesong, kan det bli noen hakk vanskeligere å vinne. Foto: Action Images / Reuters / Graham Stuart / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer