Tjugum kjørte showet

VM-alarmen går hos Norges motstandere. Keeperduoen Heidi Tjugum og Cecilie Leganger er i skremmende godt slag.

Søndag var Tjugum i mer enn det umulig hjørnet mot Romania. Det ga norsk seier med 29-21. Et døgn tidligere hadde kollega Leganger signert en oppvisning mot Japan.

- Det gikk på en måte som jeg hadde bestilt. Jeg liker å spille mot Romania, og dette var virkelig gøy. Forsvaret foran meg jobbet veldig bra. Det ga meg mye hjelp. Vi keepere er avhengig av det, sa Tjugum til NTB etter seieren.

Dette er Tjugums herlige hat trick mot Romania i mesterskapskamper:

1: Reddet Norge til 21-19-seier i VM i 1995. Hun spilte en rå kamp med en redningsprosent rundt 70.

2: Framsto som spøkelse igjen i Sydney-OL. Med blant annet sju strafferedninger dominerte hun helt i 28-16-triumfen.

3: Søndag var det på'n igjen. Tjugum hadde 11 redninger og slapp inn bare sju mål (to straffer) i 1. omgangen. Det fortsatte i samme superklasse også etter pause. Hun endte med 24 redninger og en redningsprosent på godt over 50.

Stor dag

De norske jentene avsluttet en fenomenal norsk idrettsdag: To seirer i både langrenn og skiskyting og en triumf i alpint var det Norge hadde i ryggen før Romania-kampen.

Men det tok noen minutter før fasongen satte seg på håndballbanen. Det skjedde da 1-4 ble til 8-5 i løpet av vel sju minutter.

Med knalltøft og sterkt forsvarsspill skremte Elisabeth Hilmo, Tonje Larsen og de andre norske spillerne rumenerne totalt. Unni Nyhamar Hinkel tråkket så til at det ga henne tre utvisninger og rødt kort før 40 minutter var spilt.

En stjerne som Steluta Luca ble ikke spart i taklingene. Og med henne ute var også Romanias nøkkel til suksess borte.

Det er virkelig positive tendenser i Norges spill. Ikke minst i forsvar, der basisen for finalespill ligger.

Med Larsen og Hilmo som de store pådriverne i defensiven, presset Norge Romania fullstendig ut av rytme og stil. Duoen var også het på grøten i angrep. Det ga flere scoringer. Og Larsen nøt hvert sekund hun endelig fikk i angrep.

Mer å hente

I angrep løftet Katja Nyberg seg imponerende etter en fryktelig start. Forsvarsjobben hennes var heller så som så.

Kaptein Gro Hammerseng var svært viktig da Norge rykket fra like før pausen. Anette Hovind Johansen prikket også det meste inn.

Norge viste fram sitt fryktede panserforsvar i cirka 40 minutter. Framover er det ting å jobbe med.

Også denne gangen var det for mange tekniske feil. Fortsetter Norge i samme stil på det området, vil lag som Frankrike og Russland kunne straffe laget med hard hånd.

NTB

GLAD:</B> Heidi Tjugum er en av verdens beste keepere. Hun er en av de som kan føre Norge til VM-gull.