Tjuvstarter OL i morgen

For fotballen kommer for en gangs skyld i skyggen av all den andre idretten i sommer-OL.

(Dagbladet.no): To dager før åpningsseremonien sparkes den olympiske fotballturneringen i gang. Uten at turneringene stjeler de store overskriftene.

Fifa er ikke spesielle fans av en turnering som ikke er i deres regi, og samtidig krasjer med store pengeinnbringende arangement som sommerens fotball-EM.

Krasjer i den forstand at spillere som spiller begge turneringene ikke får noen som helst form for ferie før ligaene starter opp igjen.

Kanus historie

I Norge har vi et spesielt forhold til OL-fotball med det historiske bronselaget fra 1936. Resten av verden legger knapt nok merke til det som skjer på banen i OL.

Husker du for eksempel at det var Nwankwo Kanus fantastiske angrepsspill som sikret Nigeria og Afrika deres første internasjonale tittel i 1996?

Det gjør knapt nok nigerianerne heller.

- Det var det største øyeblikket i min karriere, sier Kanu til nyhetsbyrået AP. Selv om bragden var historisk kommer den langt ned på lista over olympiske øyeblikk i hjemlandet.

Kanu blir for alltid mest kjent for å ha vist glimt av sin storhet i Arsenal.

Under 23

Mye av grunnen til at fotballen forsvinner i OL er mangelen på stjerner. Som et kompromiss mellom Fifa og IOC kan ikke spillere som er over 23 år gamle delta i lekene.

Unntaket er for de 16 lagene som kvalifiserer seg. De kan ta med seg tre overårige spillere til sluttspillet.

Derfor heter OLs største stjerner Cristiano Ronaldo, Andrea Pirlo, Gabriel Heinze, Roberto Ayala. Gode spillere, men samtidig med OL er lagkameratene deres i gang med seriespillet. Og får både presse og oppmerksomhet.

Stort press på de beste

- Det er for mange kamper, spesielt på klubbnivå, fortalte Fifa-president Sepp Blatter til den franske sportsavisa L'Equipe, og avslørte litt av hvorfor Fifa er så negative til å slippe stjernene løs i OL.

- Jeg koste meg i EM, men jeg ble litt trist også. Det tvang meg til å reflektere litt. Akkurat som i VM i 2002 var mange av stjernene fysisk og mentalt utmattet, fortsetter han, og trekker fram Zinedine Zidane som eksempel.

Mange ligakamper, Champions League, og internasjonale sluttspill driver rovdrift på de beste. I tillegg sitter klubbene på sidelinja og roper høyt. Det er tross alt de som betaler de feite lønningsposene til spillerne, og det er de som får slitne stjerner tilbake etter sommerferien.

Til sammen utgjør de faktorene et blekere OL-sluttspill i fotball. Det tjener selvfølgelig de andre, og mindre profilerte idrettene på.

Likevel syns spillere som Kanu det er trist at OL ikke betyr mer for fotballspillerne.

- Ikke mange av stjernene jeg spiller mot kan si de har vunnet en olympisk medalje, sier han.

Følg OL på Dagbladet.no.

ENSOM STJERNE: Cristiano Ronaldo skal spille OL for Portugal. Til Manchester Uniteds store fortvilelse.