To års forsprang

Gullgrossist Ole Einar Bjørndalen (31) er så suveren at hans mentale sparring partner Øyvind Hammer mener han har to års forsprang på konkurrentene sine.

HOCHFILZEN (Dagbladet): Med fire VM-gull kopierte Bjørndalen gullbeholdningen fra Salt Lake-OL i 2002, og etter å ha vunnet sin 26. VM- og OL-medalje er han nå bare tre bak Bjørn Dæhlies 29 medaljer fra VM og OL.

Med seieren i går passerte han Ricco Gross og pensjonerte Frank Lucks 25 medaljer i karrieren, og Bjørndalens mentale støttespiller Øyvind Hammer kan ikke se at medaljefangsten skal stanse de neste åra:

-  Ole Einar er så god at først om to år er konkurrentene på samme nivå som han er i dag. Men det er en fin drivkraft for oss. Om Ole Einar klarer å utvikle seg videre, vil de fortsatt ligge bak, sier Øyvind Hammer til Dagbladet.

Redd for Bjørndalen

Han mener Ole Einars suksess har gjort at konkurrentene rett og slett er blitt redd for ham.

-  Når noen er så god som Ole Einar er nå, er det lett at man blir satt på en pidestall. De kan fort tenke at Ole Einar er der oppe, vi andre er her nede. Sånn sett er han blitt et mentalt problem for konkurrentene sine, sier Øyvind Hammer til Dagbladet.

Det viste Bjørndalen ikke minst da avgjørelsen falt på siste skyting, hvor han kom inn samtidig som tyske Michael Greis og franske Raphaël Poirée:

Bjørndalen skjøt fullt hus, mens Greis pådro seg to strafferunder og Poirée én.

FIRE GULL: Med det norske flagget i hånda triumferte Ole Einar Bjørndalen og tok sitt fjerde VM-gull i Hochfilzen. Jeg er grisefornøyd, sier Ole Einar til Dagbladet. Foto: Heiko Junge/Scanpix
FIRE GULL: Med det norske flagget i hånda triumferte Ole Einar Bjørndalen og tok sitt fjerde VM-gull i Hochfilzen. Jeg er grisefornøyd, sier Ole Einar til Dagbladet. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

-  Da jeg så at jeg var den eneste som ikke bommet, fikk jeg en utrolig god følelse, sier Ole Einar Bjørndalen.

-  Lett å være Ole Einar

Liv Grete Skjelbreid Poirée - som vant fire VM-gull i fjor - er enig i at hennes tidligere klassekamerat for NTG på Geilo er i en klasse for seg denne sesongen.

-  Akkurat nå er det lett å være Ole Einar. Når man har så god kontroll på konkurrentene som han har nå, er det lett å gi blaffen i de andre. Han vet at om han gjør det han skal, så vinner han uansett. Det er den samme følelsen jeg hadde i fjor. Det er en god følelse å ha, sier Liv Grete.

Ole Einar takket et helt nytt par ski på helt nye bindinger for at han holdt unna mot resten.

-  Jeg hadde som mål å vinne to medaljer. Og så ender jeg opp med fire gull. Jeg er grisefornøyd, sier Ole Einar til Dagbladet.

Tempoet etter gullmedaljen var like imponerende som farten i sporet:

Som eneste norske satte han seg allerede i går kveld på flyet til Sibir, hvor det er verdenscupavslutning i Khanty-Mansiysk denne uka.

Etter bøtter av intervjuer og dopingkontroll spurtet han ned til hotellet for å pakke bagasjen.

Vil vinne mer

I Sibir jakter Bjørndalen på to nye trofeer før sesongen er over:

Han kan vinne nok et VM-gull i den nye disiplinen mix-stafett, og verdenscupen sammenlagt.

GULLGROSSISTEN: Ole Einar Bjørndalen.