BARE ÉN GANG: Eirik Brandsdal er bare blitt dopingtestet en eneste gang siden nyttår, men da kom dopingjegerne på døra på hytta på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
BARE ÉN GANG: Eirik Brandsdal er bare blitt dopingtestet en eneste gang siden nyttår, men da kom dopingjegerne på døra på hytta på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

To av de norske langrenns-heltene er dopingtestet én gang i nøkkelperiode

- Litt for sjelden.

ÖSTERSUND (Dagbladet): Langrennssporten har hatt sine dopingskandaler opp gjennom årene, og den siste store saken kom forrige sesong, da østerrikeren Johannes Dürr testet positivt for EPO under Tour de Ski.

Med et verdensmesterskap rett rundt hjørnet skulle man tror at langrennseliten ble testet svært ofte, men slik er det ikke - i hvert fall ikke om fire av de norske utøvernes erfaring er representativt.

VM-klare Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh har foreksempel bare vært testet én gang hver i nøkkelperioden siden årsskiftet.

- Jeg ble testet forrige uke da jeg trente på Beitostølen, og det tror jeg er den eneste siden nyttår. Da var det kontrollører fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) som kom på døra, og de tok både blod- og urintest, sier Kjelsås-gutten til Dagbladet.

- For sjelden 28-åringen innrømmer at han synes én test på seks uker er litt for sjelden, men synes det er positivt når kontrollørene kommer.

- Jeg ble testet en del før nyttår, og det er et godt tegn hvis du testes mye, for da har du gjort noen gode resultater, sier han.

Også Finn Hågen Krogh er blitt testet bare én gang siden nyttår. Også han fikk besøk hjemme, og da var det en kontrollør fra Antidoping Norge som dukket opp.

- Jo flere tester, jo bedre. Hvis jeg hører at det ikke blir utført tester i andre land så blir jeg skeptisk. Når det er sagt, så er jeg trygg på at ingen av de jeg møter i VM er dopa, sier han.

- Positivt Astrid Uhrenholdt Jacobsen har ikke konkurrert like mye som de to lagkompisene fordi hun slet med å finne formen før jul, men Heming-jenta er imidlertid vært testet langt oftere.

Hun har vært gjennom fire-fem tester bare siden nyttår. Det blir nesten én kontroll i uka.

- Jeg er blitt testet flere ganger mens jeg har trent på Skeikampen, både før og etter nyttår, og det ser jeg på som veldig positivt. Noen kunne kanskje tenkt at det bare er å droppe konkurranser og gjemme seg, men man testes like mye når man ikke konkurrerer. Hvis de gjør det med meg, så gjør de det med alle som er ute, så det er en kjempebra greie, sier hun til Dagbladet.

- Antidopingarbeidet er mye mer systematisk og målrettet nå enn det var tidligere, legger hun til.

Uhrenholdt Jacobsen innrømmer imidlertid at ikke timingen for når kontrollørene kommer på døra er like god.

- HUSK BLODPROFILENE: Anders Solheim, daglig leder i antidoping Norge, sier det er viktig å se antall dopingtester i et helhetlig perspektiv. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
- HUSK BLODPROFILENE: Anders Solheim, daglig leder i antidoping Norge, sier det er viktig å se antall dopingtester i et helhetlig perspektiv. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

- Når du blir vekka før seks om morgenen for å avgi dopingprøve er det vanskelig å være blid, men man må bare ta seg sammen, for de gjør en ekstremt viktig jobb. Det blir litt sånn «sorry, nå var jeg litt trøtt».

Kritisk Fossli Også hurtigtoget Sondre Turvoll Fossli har vært gjennom en håndfull tester siden nyttår, men bare i forbindelse med konkurranse.

- Det er bra de tester i konkurranse, men det er kanskje litt for dårlig at de ikka har vært hjemme hos meg, sier han.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, svarer dette da Dagbladet spør om bare én test siden nyttår er litt for lite:

- Det henger sammen med hva som har skjedd i en lengre tidsperiode. Perioden fra nyttår til 13. februar er ikke nok til å se dette i et helhetlig perspektiv, sier han.

- Men er ikke denne perioden den viktigste hvis noen vurderer å jukse?

- Jo, det er en aktuell periode, det er det ikke tvil om. Men husk at vi har de biologiske profilene som også tas med i betraktning når vi planlegger testene. Utøverne har meldeplikt slik at det er mulig å ta prøver på dager og steder der det ikke forventes.

- Prøvetakingen har i tillegg en avskrekkende effekt. Det er viktig at hvis noen, mot formodning, vurderer å prøve dopingmidler, så vet de at det finnes en risiko for at det dukker opp en kontrollør, sier Solheim.
Antidopingsjefen har uansett et godt inntrykk av de norske utøvernes velvilje.
- Vi opplever at de norske utøverne er positive til antidopingarbeidet og dopingtestene, sier han.
• Utslagsrundene i dagens verdenscupsprint sendes på NRK1 fra klokka 12.30. Prologen går klokka ti, men sendes ikke på TV.

- POSITIVT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det er positivt at hun er blitt testet flere ganger siden nyttår selv om hun ikke har konkurrert like mye som en del andre. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
- POSITIVT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det er positivt at hun er blitt testet flere ganger siden nyttår selv om hun ikke har konkurrert like mye som en del andre. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer