SVERIGES NORSKE HÅP: Både Jonas Sloth Sandell (t.v) og Christian Inngjerdingen skal representere Sverige under VM i Falun. Foto: Privat
SVERIGES NORSKE HÅP: Både Jonas Sloth Sandell (t.v) og Christian Inngjerdingen skal representere Sverige under VM i Falun. Foto: PrivatVis mer

To av de tre svenske VM-hopperne er norske

- Det er mange som synes det er tåpelig.

(Dagbladet): Sverige og skihopping er noe man ikke hører om veldig ofte.

Så krise er det i den svenske hoppleiren, at de mest sannsynlig må hanke inn en hopper som la opp for seks år siden for å kunne stille i lagkonkurransen.

I tillegg er to av de tre hopperne som representerer Sverige i Falun norske.

- Det er mange som har en mening om det, og som synes det er rart. Det er mange som synes det er tåpelig, for hopping er jo ingenting i Sverige. Men jeg har jo fått en sinnsyk mulighet, til at jeg er så god som jeg er, forteller 20 år gamle Jonas Sloth Sandell fra Tromsø til Dagbladet.

Både han og 18 år gamle Christian Inngjerdingen fra Sandvika har benyttet seg av at deres mødre er svenske - og takket ja da forespørselen om å bli svenske landslagshoppere kom.

- Best for utviklingen Sammen med helsvenske Carl Nordin, ledes de to norske unge hopperne av landslagssjef Trond Jøran Pedersen fra Mo i Rana. Pedersen var selv norsk landslagssjef fra 1992 til 1998.

- I mine øyne var det smart å bli svensk når Trond Jøran spurte om jeg hadde lyst. For min del synes jeg det er greit, det er på grunn av Trond Jøran at det var et enkelt valg, forteller Jonas Sloth Sandell.

Sloth Sandell meldte overgang til det svenske hopplandslaget i desember 2013, mens Christian Inngjerdingen fulgte etter i desember 2014.

Begge hopperne mener de får bedre oppfølging som svenske hoppere enn hva de ville fått i Norge - med tanke på nivået de to er på.

- Jeg anså det som den desidert beste utviklingen for meg i karrieren. Det er en helt annen støtte og opplegg enn i Norge, og de hadde en trener jeg hadde stor tro på. For meg var valget enkelt, sier Christian Inngjerdingen, og får støtte av sin norske lagkompis.

- Jeg får ganske mye mer oppfølging her, for jeg hadde mest sannsynlig ikke vært på et landslag i Norge nå. Jeg er ganske sikker på at jeg kan bli veldig god av å være svensk noen år, sier Sloth Sandell.

- Fortjener ikke plassen Begge bor i Norge til vanlig, men forteller at det blir mange reisedøgn iløpet av sesongen. I dag ankom de Falun, hvor de begge håper på å kvalifisere seg til renn i stor og liten bakke - og at Sverige kan stille i lagkonkurransen.

Jonas Sloth Sandell forteller at han ikke helt føler seg fortjent til en VM-plass.

- Jeg tror det blir artigt. Men jeg føler meg ikke helt fortjent til å dra til VM, for jeg vet jo at det er mange andre norske utøvere som hadde hatt noe der å gjøre. Men så er det nå sånn en gang at jeg er også er svensk og får den muligheten, sier 20-åringen fra Tromsø.

Begge hopperne er skjønt enige om at det blir stort med VM på hjemmebane i Falun. Sloth Sandell forteller at det å komme til en andreomgang blir en ren bonus.

Kvalifisering er målet - Ambisjonene er å å få gjort oppgavene mine på hoppkanten, så tror jeg at jeg kan ha litt mulighet. Det å kvalifisere meg til renn er også en ambisjon, og så får andreomgang komme som en bonus, sier tromsøværingen.

- Målet er først og fremst å komme meg gjennom kvaliken, og få være med i konkurransen i stor og liten bakke. Hvis jeg ikke klarer det, tar vi en revurdering derfra, og sette mål videre i konkurransen, sier Christian Inngjerdingen om sine ambisjoner.

18-åringen forteller at det å en dag bli norsk igjen og hoppe for Norge ikke er noe han ønsker å tenke på nå. Sloth Sandell utelukker ikke en overgang til Norge igjen, men mener han også har det han trenger på det svenske hopplandslaget.

- Jeg har tenkt litt gjennom det, og jeg har en liten langtidsplan om å bli norsk en gang i framtida. Men det har sine fordeler å ha et lite lag. Man styrer mye selv, og har mye innvirkning på trening og samlinger.

- Hvis jeg blir veldig god, så er det teamet jeg har rundt meg nå mer enn godt nok til å bli verdensmester med, understreker Sloth Sandell.

Inngjerdingen, Sloth Sandell og resten av VM-hopperne skal i aksjon fredag kl.19 - i kvalifiseringen til normalbakkerennet.